Vali Şahin'den Trafiğe Çözüm Önerisi

Vali Şahin'den Trafiğe Çözüm Önerisi

İstanbul Valisi Şahin: - "Büyük ulaşım yatırımlarının tamamlanmasının ardından özel araçla şehir merkezine erişim kısıtlanabilir"- "Tıpkı Londra ve Paris'te olduğu gibi şehre araçla girişlerin yasaklanmasını değil ama girişleri zorlaştıran, girme cesaretl

İSTANBUL (AA) - İstanbul Valisi Vasip Şahin, kentin en büyük sorunlarından trafiği rahatlatmak için özel araçla şehir merkezine erişimin kısıtlanabileceğini belirterek, "Tıpkı Londra ve Paris'te olduğu gibi şehre araçla girişlerin yasaklanmasını değil ama girişleri zorlaştıran, girme cesaretlerini kıran uygulamalar yapılabilir. İstanbul'un şehir merkezlerine araçla girişten para alınması ya da şehir içindeki parklardan çok yüksek ücret alınması gibi uygulamalar olabilir" dedi. 

Şahin, Suriçi Grubu Derneği tarafından düzenlenen toplantıda, İstanbul'u yönetirken karşılaştığı sorunların başında güvenlik, asayiş ve trafiğin geldiğini söyledi.

Terör riski dışında genel asayiş ve emniyet konusunda çok iyi bir noktada bulunduklarını belirten Şahin, suç oranlarına bakıldığında İstanbul'un diğer metropollerden daha iyi bir yerde olduğunu kaydetti. 

Vasip Şahin, 40 bin polis ve 5 bin jandarma ile İstanbul'un her noktasına güvenlik hizmeti vermeye çalıştıklarını anlatarak, İstanbulluları huzurlu bir ortamda yaşatmak için çalıştıklarını vurguladı.

İstanbul'un hızlı göç nedeniyle plansız gelişmesi ve iki kıtayı birbirine bağlaması nedeniyle trafik sorununu yoğun yaşadığını aktaran Şahin, iki kıta arasındaki nüfusun gidiş ve gelişlerin, trafiğin yoğunlaşmasına neden olduğu için toplum taşıma araçlarının kullanılmasını önerdi. 

Trafiğin rahatlaması için hem Büyükşehir Belediyesi hem de hükümetin gayretle çalıştığını belirten Şahin, en öncelikli yatırımların metroya ayrıldığını, hızla tüneller açılmaya devam edildiğini, 3. Köprü ve 3 katlı tünel projesi ile geçişlerin önemli ölçüde rahatlayacağını anlattı.

- "Trafik polisi sayısı yetersiz"

İstanbul Valisi Şahin, büyük ulaşım yatırımlarının tamamlanmasından ardından özel araçla şehir merkezine erişimin kısıtlanabileceğini ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi: 

"Belki İstanbul'un merkezine, özellikle suriçine girişlerde birtakım sınırlamalar getirmek gerekebilir. Tıpkı Londra ve Paris'te olduğu gibi şehre araçla girişlerin yasaklanmasını değil ama girişleri zorlaştıran, girme cesaretlerini kıran uygulamalar yapılabilir. İstanbul'un şehir merkezlerine araçla girişten para alınması ya da şehir içindeki parklardan çok yüksek ücret alınması gibi uygulamalar yapılabilir."

Trafik sorununun ekonomik kalkınmanın artmasıyla hız kazandığını dile getiren Şahin, her gün İstanbul trafiğine 600 yeni arabanın katıldığını, bunun da trafiği olumsuz etkilediğini söyledi. 

Vasip Şahin, trafik polisi sayının da yetersiz olduğuna dikkati çekerek, "Önceliğimizi asayişi sağlayacak polis sayımıza vermiştik, ancak önümüzdeki günlerde trafik polisi sayısını artıracağız" diye konuştu.

- "Temel sorun değerlerin aktarılmasında"

İstanbul'un bir diğer sorunun da eğitim olduğunu dile getiren Vali Şahin, okullarda tekli eğitime geçilmesi, derslik sayısının artırılması ve sınıf mevcutlarının 30'a düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

Eğitimin kalitesinde de sorunlar yaşandığını vurgulayan Şahin, "Bugün daha çok kendini düşünen gençler yetişiyor. Bunun temel nedeni öğretmenleri motive edemiyoruz. Bugün veli çocuğunu okula gönderdiğinde işini yapmış sanıyor, öğretmen de ders vermenin dışında öğrencileri milli ve manevi olarak motive edemiyor. Asıl temel sorun değerlerin aktarılmasında yatıyor diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Vali Şahin, büyükşehirlerde insanların giderek yalnızlaştığına değinen Şahin, mahalle kültürünün ihya edilmesinin önemine işaret etti.

- "Suriyeli gibi davranıp vatandaşı rahatsız ediyorlar"

Suriyeli mülteci gibi davranan dilencileri tespit etmek için bir ekip kurulduğunu belirten Şahin, "Minibüslerle getirilip sokak aralarına dağıtılan dilenciler var. Suriyeli gibi davranıp vatandaşı rahatsız ediyorlar. Bununla ilgili özel bir ekip kurduk ve önümüzdeki hafta bu tarz insanların ortadan kalktığını göreceksiniz" dedi.

Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuruların yoğunluğundan bahseden Şahin, "Örnek olarak Kadıköy'de 40 bin dosyayı, 11 kişilik hakem heyeti çalışarak çözmeye çalışıyor. Başvuruların çoğu bankalarla ilgili. Bankalar, tüketici hakem heyetine gitmeden vatandaşların taleplerini karşılasa sorunlarımız ortadan kalkacak, ancak bunu yapmıyorlar. Bankalar Birliği'nin bu konuda aldığı tavsiye kararını uygulamıyorlar. Ziraat Bankası ise bu tip talepleri doğrudan çözüyor. Özel bankalar da bunu yapmalı" diye konuştu.

- "Kent, göç baskısı altında değil"

Bir soru üzerine Şahin, İstanbul'a son bir yılda göç yoluyla 40 bin kişinin geldiğini belirterek, "Artık Anadolu'dan göç durdu. İstanbul kendi nüfusuyla artış sağlıyor. Kent, göç baskısı altında değil" dedi.

Şahin, yeni inşa edilecek okulların altlarında o bölgeye hizmet edecek şekilde bir de otopark yapılması için Büyükşehir Belediyesi ile anlaşmaya vardıklarını söyledi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin'e konuşmasının ardından Suriçi Grubu Dernek yöneticileri tarafından tablo hediye edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı