Vaizler öğrencileri bilinçlendirecek

Vaizler öğrencileri bilinçlendirecek

Diyanet İşleri Başkanlığı, 81 ile gönderdiği yazı ile Aile ve Dini Rehberlik Büroları’nın 2018 yılı için çalışma takvimini açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 81 ile gönderdiği yazı ile Aile ve Dini Rehberlik Büroları’nın 2018 yılı için çalışma takvimini açıkladı. Diyanet, çocuklara anlatılmak üzere “milli ve manevi değerler” başlığı altında "Şükür, hamd" gibi konu başlıkları belirledi. Latif Selvi "protokol ile yapılan bu tür çalışmalar desteklenmelidir" diye konuştu

Diyanet, çocuklara anlatılmak üzere “milli ve manevi değerler” başlığı altında "Şükür, hamd felaket anında sabır, iyilik anında özveri, özveri, fedakârlık, kahramanlık, ümmet ve millet bilinci, aidiyet, adil davranış İslam, şehitlik ve şehadet, sabır eğitimi, sevdiklerimizden infak, duanın kabul olması” gibi konu başlıklarını belirledi. Bazı bu protokol eğitim camiasında olumlu karşılanırken Eğitim Bir Sen Başkan Vekili Latif Selvi, "bu konu esasında bütün dünyada benzer örnekleri hem olagelen bir şey yani bir eğitim de veya din kültürü gibi konular aslı itibari ile uygulamalı konulardır, küçük yaşlarda uygulamalıdır." diyerek uygulamaya karşı çıkanlara da "Türkiye de dini konular söz konusu olduğu zaman kırmızı görmüş boğa gibi saldıran ve din karşıtı yaklaşımlarını adeta kendileri için bir mücadele biçimi olarak seçen zümreler..." diyerek tepki gösterdi.

YERİNDE BİR PROJE

'Gerek sivil toplum kuruluşlarından bazıları gerek de devlet kurumlarıyla bir iç güdüm oluşturarak bunların bir müracaatı varsa bu proje milli eğitim bakanlığı tarafından kabul edilebilir' diyen Latif Selvi, "bir proje olduğu zaman değerlendirme yapar, bir protokol ile bu imkanı verir. Bu ifade ettiğiniz konu esasında bütün dünyada benzer örnekleri olagelen bir şey. Yani bir eğitimde din kültürü gibi konular, aslı itibari ile uygulamalı konulardır ve küçük yaşlarda uygulamalıdır. Teorik soyut bilgi tartışmaları değil birazcık somut yaşanabilir bir bilinç geliştirmeye dönük uygulamalardır. Dünyada örneği de budur. Bu çerçevede Diyanet ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında bir protokol çerçevesinde bir uygulama programı konseptinde yapılan bir uygulamadır.  Son derece de yerindedir" dedi.

KIRMIZI GÖRMÜŞ BOĞA GİBİLER

Protokole karşı çıkanları da sert bir dille eleştiren Selvi, Türkiye'de dini konular söz konusu olduğu zaman kırmızı görmüş boğa gibi saldıran ve din karşıtı yaklaşımlarını adeta kendileri için bir mücadele biçimi olarak seçen zümreler, maalesef polemikli alanlara taşıyarak Türkiye'de dünyada var olan şeylerin olmaması için bir takım yaklaşımlarda bulunuyorlar. Bu tür uygulamaların yapılması ve Türkiye'de de Tevhid-i Tedrisat olduğu için her kişi olabildiğince okullu ortamda öğrencilere kazandırılması esastır.  Bu alanda da başına uygun ve bunları anlayacağı şekilde bir dilekçe geliştirilmesinin olmasında atılan bir adımdır. Anayasanın 24. Maddesinde din eğitimi devletin güvencesinde ve aynen dine göre verilir. Yani bu anlamda bir protokol ile yapılan bir şeydir ve bu tür uygulamaların desteklenmesi gerekir. Önemli miktarda batılı değerlere önem verdiklerini söylerler. Batıda bilgisayar okullarının tamamında zaten bunun dışındaki okullarda da uygulanıyor. Yıllardır Türkiye'de uygulama alanları daraltıldı, Türkiye'nin atabileceği adımlar atılmadı. Bu çerçevede biz eleştiri yapanların bu yaklaşımını esasında anımsadık, biliyoruz. Doğrusu bu açıklamalardan dolayı da üzülüyoruz." şeklinde konuştu. M. Ali Elmacı-Memleket