Vadi’deki kurtlarsa sorun, amenna…

Türk televizyon tarihinin en fazla izleyici çeken dizisi 'Kurtlar Vadisi' yeni bölümüyle vizyona girdi, ama girdiğiyle çıktığı bir oldu. İlk bölümü yayınlandı daha sonrası malum….

Doğrudur ve eğridir bunu tartışmak gibi bir niyetim yok. Bu yazıdan önce kısa bir araştırma yaptım ve elime yakın bir zamanda RTÜK tarafından yapılmış bir araştırma geçti.

Söz konusu araştırmadan birkaç örnek vermek istiyorum..

Araştırmaya göre, ilköğretim çağındaki öğrenciler arasında en çok izlenen programlar yüzde 72,1 ile çizgi filmler olmuş.

Bunu, yüzde 70.1 ile yerli diziler, yüzde 49.3 ile yarışma programları, yüzde 45.8 ile filmler ve yüzde 44.6 ile çocuk programları izliyor. 

Öyle ise, en fazla izlenen çizgi filimler ile ilgili birkaç soru sormak istiyorum.

Bu ülkede şimdiye kadar çizgi filmlerle çocuklarımızın hayallerine geleceğine kimler ipotek koyarak nesiller arasındaki iletişimi kopardı. Neden?

Nerde o kâinatın hâkimi diye başlayan sonu menle biten filimler yoksa sizler seyretmediniz mi? Şimdiye kadar hiç gıkınız neden çıkmadı? 

Buna başka bir örnek daha…

Çocuklar arasında en sevilen TV kahramanı, yüzde 7.5 oranı ile “Örümcek Adam” olmuş. Örümcek Adam'ı “Kurtlar Vadisi” dizisinin ünlü kahramanı Polat Alemdar yüzde 4.2 ile takip ederken, çocukların diğer kahramanları “Aşk Oyunu” dizisinde Kerem Cem'in canlandırdığı “Sarp” ile “Sihirli Annem” dizisinde İnci Türkay'ın canlandırdığı “Betüş” olmuş. İlköğretim çağındaki öğrencilerin yüzde 3.8'i büyüdüğünde Betüş’e, yüzde 3.4'ü Polat Alemdar’a, yüzde 2.9'u ise Cem Yılmaz'a benzemek istediklerini söylüyorlar..

Türkiye’nin portresi maalesef bu.

Şimdi kıyaslayın veya toplum olarak bir tercih yapmanız gerekirse neyi tercih edeceksiniz? Örümcek Adam’ı mı? Yoksa Polat Alemdar’ı mı?

İletişim çağında çocuklarınızın önüne kendi kahramanlarınızı çıkarmaya korkarsanız…  Gençlik başka kahramanlar, yabancı idoller bulmak zorunda kalır. Netice itibari ile kapkaççı mı olur, uyuşturucu bağımlısı mı, yoksa mafya babası mı?

Veya şöyle de düşünebilirsiniz ekranda yayınlanan dizilerin ve programlarla gelinen noktayı bir kıyaslama yapın ve şu an itibari ile bir tespit yapalım…

 Toplumun sürüklendiği dejenerasyonda bu dizilerin katkısı ne?

Aile yapısında bozulma, boşanma oranlarındaki artış sokaklarda suç oranındaki yaş ortalaması, uyuşturucu kullanma yaşının kaça kadar düştüğü, hırsızlık kapkaç yapan çocuklar acaba nerden geldi?

Bu ülke insanının çocukları mı yoksa dışarıdan mı geldiler?

Yoksa bu ülkede suçlu üretme merkezlerimi kurulmuş? Gelinen noktada bu soruya sanırım kimse hayır diyemez.

Son zamanlarda gündemin baş sırasında internet kafelerle yatıp çocuk pornosu ile kalkar olduk bunlar nerden çıktı?

Hangi anlayışın ürünü bütün bunlar?

Yoksa bunların tüm sorumlusu o bahsi geçen dizi mi? Keşke o kadar kolay olsaydı da… Yayından kaldırması ile kaybolan değerlerimizi kazanabilseydik…

Vadide ki kurtlarsa sorun kaldırdınız diziyi… Ama bence çözüm değil…

Çözümün yolu… Aslımıza dönmekten geçer beyler… Neslimize sahip çıkmaktan geçer…

Amerikan patentli idolleri sunup Kurtlar Vadisi’ni karartarak değil…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.