Vaclav Havel Ödülü Ezidi aktiviste verildi

Vaclav Havel Ödülü Ezidi aktiviste verildi

APKM'nin her yıl düzenlediği Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü bu yıl, Ezidi toplumu hakları savunucusu Nadia Murad'a verildi

STRAZBURG (AA) - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından insan hakları savunucularını destekleme ve sivil toplumu geliştirmeye yönelik düzenlenen Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'nün bu yılki sahibi, Ezidi toplumunun haklarını savunan Nadia Murad oldu.

AKPM'de düzenlenen törende, bu yılki ödül için üç aday olduğu açıklanırken, yapılan değerlendirme sonucunda 2016 Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'nün Ezidi aktivist Nadia Murad'a verildiği belirtildi.

Ödül Komitesi, Murad'ın 2014 yılında DAEŞ tarafından kaçırıldığını vurgulayarak, "Irak'ta DAEŞ'in elinden kurtulmayı başaran ve daha sonra insan hakları, kadın ve çocukların kaçırılmasına karşı mücadele başlatan Murad'ın bu ödüle aday gösterildiğini" açıklamıştı.

Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü dolayısıyla AKPM Güz Dönemi açılış oturumunda bir tören düzenlenerek, Murad'a 60 bin avro para ödülü ve diploma verildi.

2011'de 21 yaşındayken DAEŞ tarafından kaçırılan Murad, daha sonra örgütten kaçmayı başararak Almanya'ya gelmişti. Murad, Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Elçisi ilan edildi ve bu yıl Nobel Barış Ödülü'ne de aday gösterildi.

Bu yıl 4. kez verilen ödül, eski Çekoslovakya'da 1989 yılında gerçekleşen Kadife Devrim'in mimarı olarak bilinen Devlet Başkanı Vaclav Havel'in adına veriliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :