“Üzüntü ve endişe duyuyoruz”

“Üzüntü ve endişe duyuyoruz”

Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Kolaylı gazetecilere yönelik şiddeti kınadı:

“Üzüntü ve endişe duyuyoruz”

Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü, ne yazık ki gazetecilere yönelik şiddet ve hakaretin yoğunlaştığı bir ortamda anacağız. Bu gelişmeler bizi üzüntüye ve endişeye boğuyor” dedi.

İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu'ndan kınama

Yumrukların ve hakaretlerin gölgesinde…

Birleşmiş Milletler’in 1993 yılında, ifade ve basın özgürlüğüne Dünya çapında destek vermek, bu konuda duyarlılığı artırmak maksadıyla Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak 3 Mayıs’ı belirlediğini anımsatan Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı “Ne yazık ki, dünya basınıyla birlikte yarın kutlamayı düşündüğümüz ‘Basın Özgürlüğü Günü’nü, Aksaray Emniyet Müdür Yardımcısı’nın gazeteciye attığı yumruğun ve CHP’li vekillerin bir televizyonun kadın program müdürüne hakaretlerinin gölgesinde anımsayacağız” dedi.

Gazetecilerin özgürce görev yapmaları engelleniyor…

Türkiye’nin, uluslararası raporlara bakıldığında basına yönelik karnesinin zayıflarla dolmaya başladığını, ülke içinde hemen her gün gazeteciye yönelik keyfi hakaret ve şiddet ortamının alışkanlık haline geldiğini de sözlerine ekleyen Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Kolaylı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Son iki örneğe baktığımızda, yani Aksaray Emniyet Müdür Yardımcısı Ömer Parıltı’nın, sadece görevini yaptığı için bir gazeteci arkadaşımıza yumruk atıp küfür etmekte bir sakınca görmediğini, diğer yandan CHP Milletvekili Mahmut Tanal ve Aykut Erdoğdu’nun yine bir TV’nin kadın program müdürüne hakaret ettiklerini öğreniyoruz. Bu gelişmeleri, ülke demokrasimiz ve basın özgürlüğü açısından üzüntüyle ve endişeyle karşılıyor, her fırsatta medyaya sözlü veya fiili saldırıyı mubah gören her türlü anlayışı da şiddetle kınıyoruz.”

Halkın gerçekleri öğrenme, haber alma ve bilgi edinme hakkı olan basın özgürlüğüne vurgu yapan Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Basın özgürlüğü, sadece basın kuruluşlarının ya da gazetecilerin özgürlüğü demek değildir. Bu bağlamda basın özgürlüğü, halkın haber alma özgürlüğüdür ve demokrasinin vazgeçilmez unsurudur.

Günümüzde Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’nun bazı maddeleri ifade özgürlüğünü kısıtlayan hükümler içermektedir.

Meslektaşlarımız yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanmaktadır. Bu durumun sona erdirilmesi ve basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması gerekmektedir. Basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması, hepimizin önceliği olmalıdır.”

Federasyonlar da kınadı…

Öte yandan Gazeteciler Konfederasyonu’na bağlı 8 federasyon başkanı da, bir taraftan Konfederasyon Genel Başkanı Nuri Kolaylı’nın yaptığı açıklamaya tam destek verirken, bir taraftan da yayınladıkları basın açıklamalarıyla tepkilerini dile getirdiler.

İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu'ndan kınama