"Uzaktaki Yakin: Uluslararası Hazreti Üftade Sempozyumu" başladı

"Uzaktaki Yakin: Uluslararası Hazreti Üftade Sempozyumu" başladı

Bursa'da, Büyükşehir Belediyesi, Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul Şubesi, Kerim Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfınca organize edilen sempozyumun açılış töreni yapıldı

BURSA (AA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) İstanbul Şubesi, Kerim Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından düzenlenen, yurt içi ve dışından 25 yerli ve yabancı akademisyenin sunum yapacağı "Uzaktaki Yakin: Uluslararası Hazreti Üftade Sempozyumu" törenle başladı.

TÜRKKAD İstanbul Şube Başkanı Cemalnur Sargut, Tayyare Kültür Merkezi'ndeki törende yaptığı konuşmada, sempozyumun, miladi takvime göre Hazreti Muhammed'in doğum yıl dönümüne rastladığını ve bunun ayrı bir güzellik olduğunu söyledi.

Hazreti Üftade'nin hayatından bazı kesitler aktaran Sargut, şöyle devam etti:

"Hocalar mutlaka muazzam bir Üftade anlatacaklar bize. Geçen sene Hacı Bayram-ı Veli Sempozyumu yapmak nasip oldu. Ne kadar şanslıyız ki bu sene Oxford Üniversitesi, hiç tanımadıkları, bilmedikleri, sempozyumdan öğrendikleri, sadece 4 şiiriyle asırlardır bütün insanlık alemini sarsan bu büyük sultanı, 'Hacı Bayram okutmaları' dersiyle anıyor. Dileriz ki Üftade Hazretleri için Oxford, Harvard gibi üniversiteler, 'Üftade okutmaları' dersi yaparlar, bu sempozyumdan sonra. Bir tek isteğimiz var; İslam'ın o büyük mutasavvıflar tarafından anlatılan hakiki yüzünün bütün dünyada gösterilmesi."

Sargut, Anadolu'nun, İslam dinini en güzel yaşayan insanlarla dolu olduğunu belirtti.

Anadolu'ya İslam dinini getirenlerin, düşmanın giremeyeceği çok güzel şehirler oluşturduğunu anlatan Sargut, şunları kaydetti:

"İşte o sultanların manasını bu sempozyumlarla Batıya anlatmak bize nasip olur inşallah ve Batı alemi, haşa anlamadığı, idrak edemediği, yanlış anladığı bir cihat üzerinde kurmaya çalıştıkları, belki de bilinçli olarak yaptıkları bu İslam anlayışının hakikatine yönelir. İslam'dan başka bir din olmadığını, gerçek dinin İslam olduğunu anlarlar ve bu 'İslamofobi' denen şeyden vazgeçerek ancak İslam ve İslam tasavvufu ile bütünlenebileceğimizi idrak ederler. Bugün 'globalleşme' diye bahsedilen toplumlarda, ancak İslam'ın kemal noktasındaki tasavvuf lisanıyla birliktelik oluşabilir. O sonsuz affedici, Peygamber'in anlattığı Allah anlatılırsa ancak insanlar bütünleşir ve birleşirler, cezalandırıcı değil, affedici, kucaklayan, o mübarek Allah."

Cemalnur Sargut, sempozyuma konuşmalarıyla katkıda bulunacak akademisyenlere teşekkür etti.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ ise bu sempozyumla Hazreti Üftade'nin daha iyi anlaşılacağını dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi olarak kentte birçok tarihi yapıyı restore ettiklerini bildiren Karadağ, "Üftade Hazretleri'nin emaneti cami ve tekkeyi de restore ederek geçtiğimiz aylarda ilk günkü ihtişamıyla sunduk" diye konuştu.

Kerim Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sait Kayahan da sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sunduğunu belirtti.

Hazreti Üftade'nin şiir ve ilahilerinin okunduğu törende daha sonra onun hayatını anlatan sunum, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Uludağ tarafından yapıldı.

Yurt içi ve dışından 25 akademisyenin sunumlarıyla devam edecek sempozyum, 20 Nisan'da sona erecek.

Kaynak:Haber Kaynağı