UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE DOSYASI - Uyuşturucuyla mücadele için "seferberlik"

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE DOSYASI - Uyuşturucuyla mücadele için "seferberlik"

Toplumun huzuruna ve devlet mekanizmasının işleyişine ciddi zarar veren, en çok da gençleri etkileyen uyuşturucunun yıkıcı etkilerinin tamamen ortadan kaldırılması için son dönemde yeni bir anlayış ortaya koyan Türkiye, uyuşturucuyla mücadeleyi terörle mü

ANKARA (AA) - ALİ KEMAL AKAN - Toplumun huzuruna ve devlet mekanizmasının işleyişine ciddi zarar veren, en çok da gençleri etkileyen uyuşturucunun yıkıcı etkilerinin tamamen ortadan kaldırılması için son dönemde yeni bir anlayış ortaya koyan Türkiye, uyuşturucuyla mücadeleyi terörle mücadele seviyesine taşıdı.

Giderek yaygınlaşan uyuşturucu madde alışkanlıkları, insanın beden ve ruh sağlığını bozmasının yanı sıra, aile ve toplumsal yapının temellerini de derinden sarsıyor.

Merak, özenti, kendini ispat etme, aile sevgisinden yoksun olma ve insanın kendisini boşlukta hissetmesi gibi nedenlerle başlanan ve bağımlılığa yol açan uyuşturucu, kişinin özgürlük alanlarına da set çekiyor.

Bağımlılıkla mücadele için devlet eliyle kurulan mekanizmalara sivil toplum eliyle de destekler sağlanarak, uyuşturucunun pençesinde yaşamlarını sürdüren kişilerin yeniden sağlıklı bireyler olabilmesi için çalışmalar yapılıyor.

- Terör örgütleri uyuşturucuyu gelir kaynağı haline getirdi

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, uyuşturucuyu gelir kaynağı olarak en çok terör örgütleri kullanıyor. Uyuşturucu tacirlerinin aksine terör örgütleri, bu yolla elde ettikleri kirli gelirleri silah, barınma, beslenme, iletişim ve propaganda gibi ihtiyaçların organizesinde kullanıyor.

Uluslararası uyuşturucu raporlarında, dünya genelindeki uyuşturucu ticareti hacminin yaklaşık 320 milyar dolar olduğu ve bu miktarın organize suç ve terör örgütlerinin finans kaynağının önemli bir kısmını oluşturduğuna vurgu yapılıyor. 2016 Avrupa Uyuşturucu Raporu'nda ise Avrupa Birliği (AB) genelindeki uyuşturucu pazarının 24 milyar avroyu bulduğu belirtiliyor.

Türkiye'ye ve ülke üzerinden Avrupa'ya geçmiş dönemlerde, özellikle Afganistan-Pakistan ve İran güzergahından gelen eroinin, son dönemde Amerika ve Avrupa üzerinden Türkiye'ye ve buradan da İran, Pakistan ve Afganistan'a taşındığı tespit edildi.

Avrupa ve Amerika'daki uyuşturucu tacirleri eliyle çeşitli evrelerden geçirilerek insan vücuduna ve sağlığına daha fazla zararlı etki sunacak hale getirilen yeni tür kimyasal uyuşturucular, son dönemdeki operasyonlarda ele geçirildi.

- Uyuşturucuyla mücadele, terörle mücadele seviyesine taşındı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile emniyet teşkilatı, uyuşturucuyla mücadele konusunda daha titiz bir çalışma başlattı.

Türkiye son dönemde yeni bir anlayış ortaya koyarak uyuşturucuyla mücadeleyi, terörle mücadele seviyesine taşıdı.

Uyuşturucu ile mücadele operasyonları sonucunda çok sayıda kişi yakalandı. Uyuşturucu ticareti yapan yaklaşık 49 bin kişi cezaevlerinde bulunuyor. Sadece Ankara'da, 2017'de tutuklanan uyuşturucu satıcısı bin 610 oldu.

TSK'nin 2017'de uyuşturucuyla mücadeleye yönelik hudut hattında aldığı tedbirler ve icra ettiği operasyonlarda yaklaşık 54 ton uyuşturucu, 4 milyon 734 bin 27 kök Hint keneviri ve 26 bin 483 hap ele geçirildi.

Emniyet teşkilatının 2017'deki operasyonlarında tonlarca esrar, eroin, kokain ile çeşitli şekillerde isimlendirilen uyuşturucu maddeler ile bunların yapımında kullanılan malzemeler yakalandı.

- Bütüncül bir mücadele başlatıldı

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlığında yeniden düzenlenen Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu da başta uyuşturucu olmak üzere sigara, alkol, teknoloji ve kumar bağımlılığıyla bütüncül bir mücadele yürütecek.

Bu kapsamda da 12 bakanlık, çeşitli kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla 2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı taslak olarak hazırlandı.

Söz konusu eylem planı kademe kademe devreye sokulacak.

Aynı zamanda piyasaya uyuşturucunun girmesini engelleyen kurumların organizasyon ve personel sayısı güçlendirildi, teknik cihaz kapasiteleri de artırıldı.

Güvenlik güçlerince 50 ilde timler kurularak sokak bazlı mücadele de güçlendirildi.

- Bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere destek sağlandı

Gelecek birkaç sene, Türkiye açısından uyuşturucu ile mücadele konusunda seferberlikle geçecek.

Bir taraftan uyuşturucu satışı ile mücadele edilirken bağımlılıktan kurtulmak isteyenlerin tedavi imkanları da geliştirildi.

Uyuşturucunun arz ve talebiyle yoğun bir mücadele başlatan hükümet, danışmanlık, tedavi, rehabilitasyon ve uyum hizmetlerinde de çalışma içerisine girdi.

- Hayatlarını yeniden yaşamaya başladılar

Hastanelere başvuranların emniyete ihbar mecburiyeti kaldırılarak bağımlıların tedavileri açısından önemli bir uygulamaya imza atıldı. Ailelere, gençlere ve öğrencilere yönelik bağımlılıkla ilgili eğitimlerin yanı sıra her yaş grubuna göre bağımlılıktan kurtulma modülleri geliştirildi.

Uzun süre madde bağımlısı olarak yaşayan ancak Sağlık Bakanlığına bağlı merkezlerde tedavi gören çok sayıda kişi de madde kullanmayı bıraktı.

Bağımlılıkları nedeniyle iş ve sosyal hayatlarından kopan kişiler, tedavi merkezlerinde verilen eğitimler ya da önlerine konulan yeni olanaklar sayesinde aileleriyle yeni bir hayata atıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :