UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE DOSYASI- "Sentetik uyuşturucuların son durak noktası Türkiye olmuş"

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE DOSYASI- "Sentetik uyuşturucuların son durak noktası Türkiye olmuş"

TBMM Madde Bağımlılığını Araştırma Komisyonu Başkanı Tezcan:- "Ne yazık ki Batı'dan özellikle başta Hollanda ve Belçika olmak üzere Avrupa üzerinden Türkiye hedef ülke haline getirilmiş. Sentetik uyuşturucuların son durak noktası neredeyse Türkiye olmuş d

TBMM (AA) - İSMAİL ÇİMEN - TBMM Madde Bağımlılığını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, "Ne yazık ki Batı'dan özellikle başta Hollanda ve Belçika olmak üzere Avrupa üzerinden Türkiye hedef ülke haline getirilmiş. Sentetik uyuşturucuların son durak noktası neredeyse Türkiye olmuş durumda." dedi.

Tezcan, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, uyuşturucu madde bağımlılığı ve yeni bağımlılık türlerinin araştırılarak bağımlılığın nedenlerinin ve alınacak tedbirlerin tespit edilmesi maksadıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun 10 Ocak 2018'den itibaren çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Komisyonun, şu ana kadar 7 toplantı gerçekleştirdiğini, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından davet edilen 50 kişinin de bağımlılıkla ilgili dinlendiğini ifade eden Tezcan, uyuşturucu madde bağımlılığının çok farklı yaş aralığında bireyleri etkileyen bir beyin hastalığı olarak karşılarına çıktığını gördüklerini ifade etti.

Kurum temsilcilerinin yaptığı sunumlar ışığında Türkiye'nin, uyuşturucu madde kullanımı konusunda hedef ülke haline getirildiğinin saptandığını vurgulayan Tezcan, doğal uyuşturucu denilen eroin ve türevlerinin batıya gidişi sırasında kullanılan koridorlardan bir tanesinin de Türkiye olduğunu gördüklerini anlattı.

Bu durumun "terör" kadar önemli bir hadise olduğunun altını çizen Tezcan, şunları kaydetti:

"Çalışmalarımızda başta güvenlik kuvvetlerimiz olmak üzere ilgili tüm kurumların aldığı tedbirlerle uyuşturucu maddenin arz ve talebinin önlenmesi amacıyla çok ciddi çalışmalar yaptıklarını gördük. 2008 yılında da benzer bir komisyon kurulmuştu. Geçen 10 yıl zarfında çok önemli farklılıklar olduğunu tespit ettik. O dönemde sentetik uyuşturucu maddeler çok yaygın değildi. Ne yazık ki Batı'dan özellikle başta Hollanda ve Belçika olmak üzere Avrupa üzerinden Türkiye hedef ülke haline getirilmiş. Sentetik uyuşturucuların son durak noktası neredeyse Türkiye olmuş durumda."

- "Elde edilen gelir 25 milyar doların üzerinde"

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezinin (TUBİM) 2011 yılında yaptığı çalışmanın raporunda "Türkiye'de ilk defa uyuşturucu madde kullananların sayısının, nüfusun yüzde 2.7'sini oluşturduğu" gerçeğinin ortaya konduğunu anımsatan Tezcan, Yeşilayın tespitlerine göre son dönemde bu oranın yüzde 10 seviyelerine ulaştığının görüldüğünü söyledi.

Oranlara bakıldığında büyük bir artışın söz konusu olduğunu vurgulayan Tezcan, şöyle devam etti:

"Yapılan çalışmalar ışığında dünya üzerinde uyuşturucu maddelerden elde edilen gelirin 25 milyar dolar olduğu, belki bunun da üzerinde bir rakamın söz konusu olduğu ortaya çıkıyor. Bu çok çok büyük bir rakam. Buradan çok büyük paralar kazanan kişiler söz konusu. Türkiye olarak özellikle bu trafiği engellememiz lazım. Bu noktada gerek İçişleri Bakanlığı, gerek Dışişleri Bakanlığı çok ciddi çalışmalar yapmaktalar. Basından, özellikle Anadolu Ajansı'ndan geçilen haberlere göre ülkemizin çok farklı şehirlerinde güvenlik güçlerimizin uyuşturucu maddeyle mücadelede çok ciddi ele geçirme faaliyetlerinin olduğunu takip ediyoruz. Bu ele geçirilen uyuşturucu maddelerin de gün geçtikçe arttığına şahit oluyoruz."

Yılmaz Tezcan, Türkiye'nin, bir taraftan terörle, diğer taraftan uyuşturucu madde trafiğiyle mücadele ettiğini, bunun kolay bir süreç olmadığını anlattı.

Uyuşturucu madde arz ve talebinin, sadece Türkiye'nin önleyebileceği bir trafik olmadığını, bu trafiğin üretilen ülkelerde önlenmesi gerektiğinin altını çizen Tezcan, "Uyuşturucunun üretildiği ülkeler bir araya gelmeli ve söz konusu trafiğin önlenmesi noktasında önlemler almaları gerekiyor." dedi.

Türkiye'de uyuşturucu madde ticaretini önlemek adına kanunlar noktasında daha önceki yıllara kıyasla kişilere ciddi kısıtlamalar getirildiğini ifade eden Tezcan, yapılan sunumlardan ağırlaştırılmış cezaların var olduğunu ancak birtakım eksikliklerin bulunduğunu tespit ettiklerini belirtti.

Komisyon olarak eksikler noktasında yapılması gereken ne varsa yapacaklarını anlatan Tezcan, "Kanunlarda bulunan birtakım açıklıkları bazı insanlar rahatlıkla kullanabiliyorlar. Bu noktada biz yasa yapıcılar olarak cezaların daha da ağırlaştırılması için tedbirler alabiliriz. Örneğin, uyuşturucu madde kaçakçılığı yapan bireylerin ailelerini de ilgilendiren mal varlıklarına el konulması... Komisyonun raporu ile birlikte Meclisimize birtakım önerilerde bulunacağız." ifadelerini kullandı.

- "Mücadele uygulamaları kapsamında örnek ülkeler ziyaret edilecek"

Yılmaz Tezcan, komisyonun çalışma gündemi kapsamında kurum ve kuruluşların temsilcilerini dinlemeye devam edeceklerini, ayrıca saha çalışmalarına da önümüzdeki günlerde başlayacaklarını bildirdi.

Komisyonun 3 aylık çalışma takvimine göre yurt içi ve yurt dışı ziyaretlerde bulunacaklarını anlatan Tezcan, şöyle devam etti:

"Konu çok önemli. Özellikle sahadaki çalışmaları yerinde gözlemleyeceğiz. Bu amaçla Mersin, İstanbul, İzmir, Antalya, Gaziantep ve Ankara gibi özellikle risk açısından kırmızı renkte olan illerimizin yaptığı çalışmaları, yaşanan sıkıntıları yerinde tespit edeceğiz. Ayrıca uyuşturucu maddenin arz ve talebiyle mücadelesi, tedavi ve rehabilitasyon noktasında dünyada birtakım iyi uygulama örnekleri var. Bu ülkeler arasında İngiltere, Almanya, Belçika, İtalya, İspanya, Finlandiya, Portekiz, İsveç ve ABD yer almaktadır. Bu ülkeler arasından bazılarını ziyaret etme planımız var. Bu ülkelerde bilgi birikimi ve tecrübe paylaşımı noktasında ziyaretlerimiz olacak."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :