UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE DOSYASI - "Oğlumla 13 yaşında yeniden tanıştım"

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE DOSYASI - "Oğlumla 13 yaşında yeniden tanıştım"

Yıllarca uyuşturucu kullandıktan sonra bağımlılıktan kurtulan 47 yaşındaki Murat Birdal, ailesinin desteğiyle bıraktığı uyuşturucunun zararlarını gençlere anlatıyor - Bağımlı Danışmanı Birdal: - "Bağımlı olduğum dönemde, her şeyi kaybettim, çok büyük para

İSTANBUL (AA) - ZEHRA MELEK ÇAT - Yıllarca uyuşturucu kullandıktan sonra bağımlılıktan kurtulan 47 yaşındaki Murat Birdal, ailesinin desteğiyle bıraktığı uyuşturucunun zararlarını gençlere anlatıyor.

Kötü arkadaş çevresi nedeniyle küçük yaşta uyuşturucu bağımlısı olan Birdal, birkaç kez ailesinin ısrarıyla tedavi görmesine rağmen başarılı olamadı. Yaklaşık 5 yıl uyuşturucu kullanan Birdal, ailesinin zorlamasıyla başladığı tedavi sonucunda, 5-6 yıllığına bağımlılıktan kurtuldu. Temiz kaldığı dönemde ticari taksi sahibi olan Birdal, evlendi ve 3 çocuğu oldu.

Annesinin vefatının ardından girdiği bunalım sonucu tekrar uyuşturucu batağına düşen Birdal, maddi olarak kaybettiği birçok şeyin yanında, sosyal kayıplar da yaşamaya başladı.

Kendisini terk etmeyen eşinin destek çağrılarına kulak veren Birdal, yaklaşık 9 yıllık ikinci bağımlılığın ardından tedavi olmayı kabul edip yeni bir hayata başladı.

Yaklaşık 14 yıldır uyuşturucu kullanmayan Birdal, Esenyurt Belediyesi'nin rehabilitasyon merkezinde tedavi gören gençlere Bağımlı Danışmanı olarak tecrübelerini aktarıp uyuşturucudan kurtulmalarına yardımcı oluyor.

- "Arkadaş çevresinden uzaklaşınca bir süre bıraktım"

Murat Birdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyuşturucuya 17-18 yaşlarında esrar ve alkolle başladığını anlattı.

Askere gidene kadar esrar ve alkole devam ettiğini, askerden geldikten sonra uyuşturucu hap kullanmaya başladığını ifade eden Birdal, "5-6 sene böyle devam etti. Daha sonra AMATEM polikliniğine gittim, ilaçla bıraktım. Arkadaşlarımdan uzak kaldım, 4-5 sene kadar bıraktım. Sadece sigara kullanıyordum. O süreçte kullanımım olmadı, annem vefat edene kadar. Annemin vefatıyla tekrar madde arayışına yöneldim. Annemin vefatıyla ruhsal çöküntüye girdim. Anneme çok düşkündüm, o etkiledi beni. Tekrar uyuşturucu hap ve kokain kullanımına başladım." diye konuştu.

Birdal, uyuşturucuyu ilk bıraktığı dönemde evlendiğini ve 3 çocuk sahibi olduğunu dile getirdi.

Tekrar kullanmaya başladığında 9 yıl daha bağımlı olduğunu ve 2004 yılında AMATEM'e yatış yaptığını aktaran Birdal, "Bu süre zarfında hep aile zoruyla AMATEM'e defalarca yatış yaptım fakat bırakmak için hiç başarı gösteremedim. Çünkü ben istemiyordum, ailem istiyordu. Onlar istiyor diye bırakma girişimlerim oldu. Aile zoruyla tedaviye başladım fakat hiçbirinde kendim istemediğim için 1 hafta, 10 gün, 15 gün kullanmama durumu oldu, tekrar tercih ettiğim maddeye geri döndüm." dedi.

- "İyi bir baba olamadım"

Birdal, kendisine ait ticari taksi plakası olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Bağımlı olduğum dönemde, her şeyi kaybettim, çok büyük paralar kaybettim. Her şeyden önemlisi çocuklarımın büyüme dönemlerinde yanlarında olamadım, iyi bir baba olamadım. Sokağa çıktığım zaman insanların bana bakışları farklıydı. Mahallemdeki bakkalın, esnafın, herkesin bana bakışı farklıydı. Beni görünce herkes sırtını dönüyordu. Çünkü madde bağımlısıydım. Ne yaptığımın, ne ettiğimin, kendimin farkında değildim. Bana göre her şey, hayat normaldi ama dışarıdaki insanlar benim fiziki görünümümü benden daha iyi gördükleri için insanlar benden kaçıyordu, beni görünce kaçıyordu."

Eşinin kendisini hiç yalnız bırakmadığını söyleyen Birdal, "Eşimle hala birlikteyiz. Madde bırakma konusunda, tedavi noktasında eşimin çok büyük desteği oldu. O olmasaydı bırakamazdım. Tedaviden bu zamana kadar, her zaman yanımda durdu, beni terk etmedi, her türlü desteği verdi bana. Küçük bir bebek gibi elimden tuttu, ben de karşılık verdim, ben de istiyordum." değerlendirmesinde bulundu.

Birdal, uyuşturucu tedavisine başladığı dönemde yaşadıklarına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün 14. senemi kutluyorum. 14 sene önceki madde bağımlısı Murat olarak kimse görmüyor artık. Bambaşka bir hayatım var. Hayata bıraktığım yerden devam ediyorum. Eşimle ve çocuklarımla kayıp zamanım var elbet. Büyük oğlumla 13 yaşında tekrar tanıştım. Tedavimin 2. senesinde artık yavaş yavaş kendimi bulmaya başladım çünkü bağımlılık tedavisinde ilk sene çok zordur. İlk 11 aylık dönemde kendimizi bebek olarak gördük. Nasıl bir bebek emekleyip 11. ayda ayağa kalkıp yürürse kendimizi bu şekilde gördük. Hızlı koşmadık, yavaş yavaş emin adımlarla ilerledik. Şükür, şu anda her şey yolunda üniversiteye giden bir oğlum ve bir kızım var, küçük oğlum liseye gidiyor. Karşılarında madde bağımlısı olmayan bir baba olarak duruyorum. Bambaşka bir duygu. Eskiden eser yok."

Uyuşturucudan kurtulduğunu vurgulayan Birdal, "1,5 senedir Esenyurt Belediyesi'nin Bağımlılık Rehabilitasyon Merkezi'nde bağımlı arkadaşların tedavisinde rehber, danışman olarak çalışıyorum. İşimi severek yapıyorum. Bağımlı olan arkadaşlara, bizim yaşamış olduğumuz tecrübeler, mücadelemiz gibi konularda bilgilendirme yapıyoruz. Onlar da karşılarında 13-14 senedir ayık insanları görünce 'ben de yapabilir miyim' diye model olarak görüyorlar. Bu da bizim için ayrı bir gurur oluyor. Onların da bırakma yönünde isteklerini görünce. Bunda da başarılı oluyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Hiçbir şey için geç değil

Birdal, bağımlılıktan kurtulmak isteyen gençlere şu tavsiyelerde bulundu:

"Arkadaş çevrelerini değiştirecekler. Ailelerinin her zaman yanında olacaklar. Madde kullanan insanlarda her zaman şu vardır; 'Ben daha iyisini bilirim, beni kimse anlamıyor.' Çözümü hep dışarıda, sokakta ararlar. Bazı şeylere, bazı yaşam tarzlarına özenti duyarlar. O yaşın vermiş olduğu bir karşı gelme, asilik vardır kafada. Aileye baş kaldırma, 'Baba beni anlamıyor, anne beni anlamıyor.' diye düşünürler. Dışarıda arkadaşlarıyla kendini kanıtlama, ispatlama sonucu madde kullanımı olur. Arkadaş seçimlerini iyi yapmalarını tavsiye ederim. Hiçbir şey için geç değil, her şey kendi ellerinde."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :