UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE DOSYASI - Milli Eğitim uyuşturucu mücadelesinde aileyi "hedef" alıyor

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE DOSYASI - Milli Eğitim uyuşturucu mücadelesinde aileyi "hedef" alıyor

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Yelkenci:- "En tehlikeli uyuşturucu, en kolay ulaşılan uyuşturucu.' Bonzai gibi maddelere çok rahatlıkla ulaşılıyor. Buna yönelik tedbirlerin aileden başlaması gerekiyor. Bu yüzden biz aileyi hedef alıyoruz, sonra öğrenci ve ö

İSTANBUL (AA) - ZEHRA MELEK ÇAT - İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, "En tehlikeli uyuşturucu, en kolay ulaşılan uyuşturucu.' Bonzai gibi maddelere çok rahatlıkla ulaşılıyor. Buna yönelik tedbirlerin aileden başlaması gerekiyor. Bu yüzden biz aileyi hedef alıyoruz, sonra öğrenci ve öğretmeni hedef alıyoruz." dedi.

Yelkenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağımlılığın her türünün kötü olduğunu vurgulayarak, bununla mücadele konusunda, velilerin ve öğrencilerin bilinçlendirilmesini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Bağımlılık konuşulduğunda akla ilk uyuşturucu madde kullanımının geldiğini ifade eden Yelkenci, "Sigara bağımlılığı pek konuşulmuyor. En yaygın olan, en çok mücadele edilmesi gereken alanlardan biri sigara bağımlılığı. Gerçi ülkemizde son dönemlerde epeyce bir mesafe katedildi. Sigara, uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığı, hepsi düşman." diye konuştu.

Yelkenci, uyuşturucu bağımlığı ile ilgili İstanbul Valiliği koordinesinde bir çalışma yürütüldüğünü dile getirerek, Yeşilay ile iş birliği yaptıklarını anlattı. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay arasında yapılan protokolle alan taraması yapıldığını hatırlatan Yelkenci, bunun sonuçlarına göre de politikalar üretileceğini vurguladı.

İstanbul'da başta uyuşturucu bağımlılığı olmak üzere, sigara ve teknoloji bağımlılığı ile ilgili öğretmen ve veli eğitimine çok önem verdiklerini dile getiren Yelkenci, şunları kaydetti:

"Bu anlamda İstanbul genelinde öğretmen ve veli eğitimi noktasında ciddi bir çalışma yaptık. Öğretmen ve velilerimizi eğittik. Nasıl korunacakları noktasında öğrencilerimize yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Uyuşturucu bağımlılığı başlı başına bir mesele. Esrar, eroin gibi pahalı maddelerden, bonzai gibi çok rahatlıkla bulunabilen, rahat ulaşılabilen malzemelere doğru kaydı. En büyük tehlike bu. Bu konuyla ilgilenenlerin de söylediği gibi, 'En tehlikeli uyuşturucu, en kolay ulaşılan uyuşturucu.' Bonzai gibi maddelere çok rahatlıkla ulaşılıyor. Buna yönelik tedbirlerin aileden başlaması gerekiyor. Bu yüzden biz aileyi hedef alıyoruz, sonra öğrenci ve öğretmeni hedef alıyoruz."

Uyuşturucu maddeye olan talebin azaltılması konusundaki koruyucu, önleyici çalışmalara ağırlık verdiklerini belirten Yelkenci, "Eğitim Ortamlarında Uyuşturucu Kullanımı Ve Bağımlılık İle Mücadele İl Eylem Planı" hazırladıklarını anımsattı.

Bağımlılık yapıcı maddeler, bağımlılık ve risk faktörleri konusunda 2017 yılında 489 bin 563 veliye 2 bin 345 eğitim verildiğini dile getiren Yelkenci, şöyle devam etti:

"İstanbul genelindeki bin 46 ilkokulda 795 bin 368 ilkokul öğrencisinin 419 bin 877'sine teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam konusunda eğitim verildi. Bu rakam İstanbul'daki ilkokul öğrencilerinin yüzde 52,79'u. Ortaokul düzeyindeki bin 100 okulda 586 bin 458 orta okul öğrencisi, yani yüzde 73,04'üne bağımlılık eğitimi verildi. Lise düzeyinde de 783 okulda 586 bin 458 öğrenciye bağımlılıkla ilgili görüşmeler yapıldı. Bu, yüzde 62,37 gibi bir orana ulaşıyor. Buna paralel olarak öğretmenlerimiz de hizmet içi eğitimden geçirildi. Alan taramalarında 95 bin 777 çocuğun risk altında olabileceği tespit edildi. 168 bin 906 çocukla bireysel görüşmeler yapıldı. Risk altında olabileceği düşünülen 42 bin 324 çocuğun ailesiyle görüşüldü. Okulların güvenli hale getirilmesi için de 2 bin 929 okulun 2 bin 368'i güvenlik kameralarıyla donatıldı. Okullarda görev alan, temizlik, kantin görevlileri, servis şoförleri de güvenlik soruşturmasından geçirildi."

Yelkenci, bağımlılıkla mücadele çalışmaları kapsamında öğrencilerin, sanat, spor gibi alanlarda sosyalleşmesinin sağlandığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :