Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede teknoloji farkı

Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede teknoloji farkı

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce, TBMM Madde Bağımlılığıyla Mücadele komisyonuna sunulan raporda, komuta kontrol merkezi, kara sınır kapıları ve limanların online izlenmesi ve ihbar hattı sayesinde olaylara rahat müdahale kabiliyeti oluştuğu belirtil

TBMM (AA) - İSMAİL ÇİMEN - Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğünün geliştirdiği teknik altyapı sayesinde uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede önceki yıllara göre önemli ilerleme kaydedildi. Buna göre, 2017 yılında ele geçirilen uyuşturucuda değer bazında yüzde 277, olay sayısı bazında yüzde 139, miktar bazında ise yüzde 912'lik bir artış sağlandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, TBMM Madde Bağımlılığıyla Mücadele Araştırma Komisyonuna çalışma raporu sundu.

Raporda 30 kara, 7 demiryolu, 68 deniz ve 62 hava sınır kapısında hizmet yürütüldüğü belirtilerek, geçen yıl, 7 milyon kara taşıtı, 6.5 milyon konteyner, 600 bin hava taşıtı, 115 bin deniz taşıtı ve 92 milyon yolcunun gümrük işlemleri gerçekleştirildiği bildirildi.

Son yıllarda yapılan yatırımlar sayesinde kaçakçılıkla etkin mücadele yürütüldüğü vurgulanan raporda, gelişen teknolojiye ayak uydurmak için bakanlık binasında modern bir komuta kontrol sistemi kurulduğu bu merkezden, taşra idarelerinin yanı sıra kara sınır kapıları ve limanların online olarak izlenebildiğine işaret edildi. Raporda, Kaçakçılık Bilgi Bankası Programı ile kişi, eşya, firma ve taşıt bazında kayıt tutulduğu, İstihbarat Bilgi Sistemi sayesinde de tutulan kayıtlarını analizinin gerçekleştirildiği ifade edildi.

Raporda, günlük ihbar programıyla kişi, eşya, firma ve taşıtların ihbarlı olması durumunda ilgili memura ikazda bulunulduğu, ayrıca "Alo 136" ihbar hattı sayesinde olaylara rahatlıkla müdahale etme kabiliyetinin oluştuğu anlatıldı.

Geçtiğimiz yıl uyuşturucu madde de dahil 3 bin 196 ihbar kaydı alındığı belirtilen raporda, şu bilgilere yer verildi:

- "Teknik altyapı ve özverili çalışmalar ile 2017 yılında bir önceki yıla göre, ele geçirilen uyuşturucuda değer bazında yüzde 277, olay sayısı bazında yüzde 139, miktar bazında ise yüzde 912'lik bir artış söz konusudur. Kullanılan son sistem teçhizatın yanı sıra çalışanların özverili gayretleri ile 2017 yılında birçok ilki gerçekleştirdik ve toplamda 26.4 ton uyuşturucu madde ele geçirdik. Müdahale edilen 242 olay ile bir rekora imza attık."

- "Türkiye uyuşturucu trafiğinde transit ülke"

Türkiye'nin, dünya uyuşturucu trafiğinin transit noktasında bulunduğuna işaret edilen raporda, 2014 yılına kadar güzergahı olmayan esrar maddesinin, Türkiye'ye son dönemde Balkanlar ve Orta Amerika üzerinden girişinin sağlandığına yer verildi.

Raporda, Güney ve Orta Amerika'da üretildiği bilinen kokain maddesinin de Türkiye'ye batı ve güney limanlarından girdiği, 2017'de deniz ve havalimanlarındaki faaliyetlerde 756 kilogram kokain maddesine ulaşıldığı aktarıldı.

Sınır kapılarında ikinci kez yakalanan likit eroin maddesinin 210 kilogram olduğu anlatılan raporda, geçen yıl kolluk kuvvetlerinin de desteği ile 5 milyon adet sentetik uyuşturucu yakalandığı vurgulandı. Raporda ayrıca, sentetik esrar maddesinin üretiminin ise Çin'de gerçekleştirildiği, Türkiye'ye girişinin de posta ya da kargo yoluyla sağlandığı kaydedildi kaydedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :