"Uyuşturucu ile Mücadelede Önleme, Koruma ve Rehabilitasyon Çalıştayı"

"Uyuşturucu ile Mücadelede Önleme, Koruma ve Rehabilitasyon Çalıştayı"

- Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Yılmaz:"İlk çalıştayda özellikle ailenin, çevrenin, kamu kurumlarının ve STK'ların uyuşturucu ile mücadelede önemli olduğunu gördük. Farkındalığı oluşturmak için bu çalışmayı yapıyoruz"-


İSTANBUL (AA) - Gençlik ve Spor Bakanlığının organize ettiği "Uyuşturucu ile Mücadelede Önleme, Koruma ve Rehabilitasyon Çalıştayı", İstanbul'da gerçekleştirildi.

Conrad İstanbul Bosphorus Otel'de gerçekleştirilen çalıştayın öğleden önceki bölümünde "Sportif Faaliyetlerin Uyuşturucu Madde Kullanımını Önlemedeki Rolü ve Önemi" konulu oturum yapıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz'ın bir sunum gerçekleştirdiği oturuma akademisyenler ile spor ve sanat camiasından isimler katıldı.

Oturumun ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Huzeyfe Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanlığının uyuşturucu ile mücadeleye verdiği öneme değinerek, "Uyuşturucuyla mücadele kapsamında 8 bakanlık var. Başbakan yardımcılığı başkanlığında Sağlık Bakanlığı koordinasyonu yürütüyor. Biz de bu 8 bakanlıktan bir tanesiyiz. Bize iki görev düşüyor. Birincisi sporun uyuşturucu ile mücadeledeki önemli. İkincisi de kültürel çalışmalar. Sayın Bakanımız Akif Çağatay Kılıç ve müsteşarımız Faruk Özçelik'in talimatı ile bir çalıştay düzenliyoruz." diye konuştu.

Madde kullanımıyla mücadelede eğitici eğittiklerini aktaran Yılmaz, "Sporcu, yönetici, spor yazarı, dizi ve sinema yapımcısı, sanatçılar, akademisyenlerimizi çalıştaya davet ettik. İlk çalıştayda özellikle ailenin, çevrenin, kamu kurumlarının ve STK'ların uyuşturucu ile mücadelede önemli olduğunu gördük. Farkındalığı oluşturmak için bu çalışmayı yapıyoruz. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında Gençlik merkezleri müdürlerini, gençlik kamplarındaki liderleri ciddi anlamda eğitimlere aldık. Gençlik kamplarında 95 binin üzerinde gencimize eğitim verdik. Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında 2014'te 122 uyuşturucu ile mücadele projesine 10 milyon liraya yakın destek verdik. 2015 ve 2016 yıllarında da birçok projeye destek verdik. Bundan sonra da bu desteklerimiz sürecek. Muhakkak gence dokunur projeler yapmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Spor yorumcusu Ali Gültiken, çok önemli bir çalıştay gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "Bu çalıştayı gerçekleştirenleri kutluyorum. Bizim de çok şeyden faydalandığımız bir çalıştay oluyor. Çocuklarımızı küçük yaşlardan itibaren nasıl bu kötü alışkanlıklardan koruruz, onların zihnini, motivasyonunu nereye çekebiliriz, onları neyle meşgul edebiliriz, fiziksel ve kişisel gelişimlerini nasıl sağlıklı hale getirebiliriz diye bakıyoruz. Ülke ve toplum olarak bunlar için mücadele ediyoruz. Bence önemli adımlar atılıyor. Çok güzel bir çalıştay. Bunu yaygınlaştırıp, geliştirmek lazım." açıklamasında bulundu.

Gençlerin gelişimi açısından sporun önemine vurgu yapan Gültiken, "Futbol, en popüler spor dalı. Çok ilgi çekiyor ama genel olarak sporun bütün dalları çocuklarımız için önemli. Köylere, mahallelere ve şehirlerin sıkışık alanlarına yaygınlaştırmamız lazım. Çocuklarımızın gelişimi açısından spor çok önemli. Birbirleriyle olan ilişkisi, mücadele esnasında kaybetmenin ve kazanmanın getirdikleri var. İnsani değerlerin tamamı, spor alanlarında çocuklara katılıyor." şeklinde görüş belirtti.

TRT'deki "Diriliş Ertuğrul" dizisinde rol alan aktör Cem Uçan ise şunları kaydetti:

"Bireysel Cem Uçan ve Diriliş ekibi olarak bu konunun sonuna kadar destekçisiyiz. Benim daha önce uyuşturucu ile mücadele üzerine yaptığım birçok çalışma var. Üzerime ne görev düşüyorsa sonuna kadar yapmaya hazırım. Ekranda yapılan işler, çok büyük kitlelere ulaşıyor. Çok fazla insan seyrediyor. Bu projelerde yer alan sanatçılar, genç beyinler tarafından rol model olarak alınıyor. Onlar gibi davranmaya, onlar gibi konuşmaya başlıyorlar. Ekran önünde olanlar, hayatına çok dikkat etmeli. Özel hayatında verdiği mesajlarda dikkatli olmalılar. Sizin söylediğiniz her şey gencecik beyinlerde yer ediniyor. Bence bir sanatçının çok dikkatli bir yaşantısının olması lazım. Onların bizi örnek aldığını düşünerek yaşamak gerek."


- Akademisyenlerin görüşü


Prof. Dr. Mehmet Çelik, ülkeler için insanın ve gelecek nesillerin önemine değinerek, "Bilimle yola çıkar ve mücadeleyi yaparsak nesillerimizi koruruz." ifadesini kullandı.

Yeni nesiller için en büyük terörün uyuşturucu olduğuna değinen Çelik, şunları aktardı:

"Bir ülkenin, milletin geleceğinin en önemli unsuru insandır. Ülkenizin ekonomisi, sanayisi, bayındırlık hizmetleri kötü olabilir. Bunların hepsini yenileyebilirsiniz ama insanı yenilemeniz çok zordur. Bu nedenle istikbal insanla mümkündür. Bu insanı da bulunduğunuz değil, önünüzdeki zamanın şartlarına göre yetiştirmeniz gerekir. Bu insanları, tehlikelerden korumanız gerekiyor. Bir çiftçi, yetiştirdiği ürünlere zaman zaman zararlı düşmanlardan korumak için ilaçlar vermek zorunda kalıyor. Nesilleriniz de böyledir. Nesillerinizi eğitim, fiziksel, maddi, ruhi açıdan iyi yetiştireceksiniz. Bunlar da yetmiyor. Yeni nesiller için en büyük terör, arkasında uluslararası güçlerin de olduğu uyuşturucu. Maalesef ülkemizde son yıllarda Avrupa ve Batı ülkelerine yaklaşacak oranda veriler elde ediliyor. Hükümetin bununla alakalı politikasının olmasının gerektiği gibi hukuki altyapı düzenlemesinin de çok iyi olması lazım. Özellikle her konuda olduğu gibi bu konuda da bilim gerekiyor."

Prof. Dr. Nevzat Tarhan da Gençlik ve Spor Bakanlığına gayreti için teşekkür ederek, "Uyuşturucuyla mücadele çalıştayları 2014'te başlamıştı. O zamandan beri çeşitli aktivitelerle sürüyor. Bunlardan birisi de şu anda toplumda rol model olabilecek kişilerin bu konuya sahip çıkmasını sağlamak. Bu çalıştayda fikir üretilecek, tartışılacak ve üretilen fikirler uygulamaya geçirilecek. Gençlik ve Spor Bakanlığının önemli yatırımları var. Bu yatırımların artarak devam etmesi genel kanaati oluştu. Ailelerin de gençlerin uyuşturucu kullanımıyla ilgili farkındalık çalışmalarına katılması gerekiyor. İnsanlığın en önemli sorunu, yalnızlık. İnsanlar yalnızlığını gidermek için maddeye yönelebiliyor. Yalnızlığa çözüm madde olmamalı. Bunun için sosyal bağları güçlendirmeliyiz. Sürdürülebilirlik gerektiren çalışmalar yapmamız lazım." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :