UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE DOSYASI - "7 yıl önceki veriler üzerinden konuşuyoruz"

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE DOSYASI - "7 yıl önceki veriler üzerinden konuşuyoruz"

TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyon Sözcüsü Enç:- "En önemli sorunumuz elimizde güncel verilerin olmaması. En yeni veri 2011 yılında yapılmış çalışmalar. 7 yıl önceki veriler üzerinden konuşuyoruz. Yıl 2018, bizim artık yeni bir şeyler söylememiz ge

TBMM (AA) - HATİCE ÖZDEMİR TOSUN - TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç, madde bağımlılığı konusunda en önemli sorunlarının güncel verilerin yokluğu olduğunu belirterek, "En yeni veri 2011 yılında yapılmış çalışmalar. 7 yıl önceki veriler üzerinden konuşuyoruz. Yıl 2018, bizim artık yeni bir şeyler söylememiz gerekiyor." dedi.

Enç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 Ocak'ta çalışmalara başlayan komisyonun, her hafta ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından temsilcileri dinlediklerini ve bu ay içinde Antalya, Mersin, Gaziantep, İzmir, İstanbul, İngiltere ve Almanya'yı ziyaret edeceklerini söyledi.

Ülke içindeki kentlerde sorunların tespiti, tedavi merkezleri konularında incelemelerde bulunacaklarını, yurt dışında ise rehabilitasyon merkezleri hakkında bilgi alacaklarını anlatan Enç, madde bağımlılığının çok geniş bir alana yayıldığını ve çok sorunlu bir konu olduğunu belirtti. Komisyon olarak bağımlılığı internet, madde, alkol, sigara şekilde alanlara böldüklerini ve özellikle madde bağımlılığı üzerinde yoğunlaştıklarını dile getiren Enç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da madde bağımlılığının terörle eş değer olduğu yönünde yaptığı açıklamanın mücadele konusunda etkin adımlar atılmasını sağladığını ifade etti.

Enç, komisyonun bağımlılık konusunda önleyici, tedavi ve rehabilite edilme süreci ile emniyet alanındaki çalışmalara ilişkin önemli tavsiyelerde bulunacak bir rapor hazırlayacağına inandığını belirterek, şunları kaydetti:

"En önemli sorunumuz elimizde güncel verilerin olmaması. En yeni veri 2011 yılında yapılmış çalışmalar. 7 yıl önceki veriler üzerinden konuşuyoruz. Yıl 2018, bizim artık yeni bir şeyler söylememiz gerekiyor. Elimizde net bir veri olmadığı için üzerine projelerin temelini de atamıyoruz. Çünkü, neyle, nasıl mücadele edeceğinizin kısa, orta ve uzun vadeli programlarınızı veriler ışığında şekillendirmeniz gerekiyor. Ancak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın bu konuda bir çalışması var ve bu ay ya da gelecek ay açıklanacak. Bu çalışmayı bu açıdan çok kıymetli buluyorum."

Emniyet alanının özellikle mücadele konusunda çok başarılı olduğuna işaret eden Enç, önleme noktasında da kamu kurum ve kuruluşların etkin mücadele yürüttüklerini bildirdi. Bu konunun sadece kamu kurumlarının sorunu olmadığına dikkati çeken Enç, tüm toplumun sürece dahil olması gerektiğini aktardı.

- "Yerli ve milli rehabilitasyon merkezlerine ihtiyaç var"

Enç, bağımlılık konusunda rehabilitasyon alanında sıkıntılar yaşandığını söyledi. AMATEM ve ÇAMATEM'in dışında bağımlı kişiyi kimyasaldan arındırma süreci tamamlandıktan sonra tekrar maddeye başlamaması için bir geçiş sürecine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Enç, "Alan zor bir alan ve maalesef ülkemizde uzmanlaşmış tedavi merkezleri yok. Rehabilitasyon merkezlerine ihtiyacımız var, bu konuda da yönetmelik bekleniyor." diye konuştu.

Yeşilayın bu alanda çok net ve kısa tanımlı rehabilitasyon çalışması yaptığını ve her kesim tarafından bu çalışmanın desteklenmesi gerektiğini ifade eden Enç, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu model yerli ve milli bir model. Biz Avrupa ülkelerinde faydalı olmuş bir modeli alıp, Türkiye'ye monte etmeye çalışıyoruz ama model tutmuyor. Çünkü sosyolojik, kültürel, aile yapılarımız farklı, batı ülkelerdeki model bize uyum sağlamıyor. Sonra da farklı sıkıntılar ortaya çıkıyor. Kendi standartlarımızı belirlememiz gerekiyor. Toplum yapımıza uygun, yerli ve milli model tarzındaki rehabilitasyon merkezlerini hayata geçirmeliyiz. Yasal zemine ihtiyaç varsa biz hazırız, gerekli yasayı çıkartırız."

Enç, bazı sivil toplum kuruluşlarının rehabilitasyon merkezlerine ilişkin çalışmalarının olduğuna değinerek, bu merkezlerin mutlaka akredite edilmesi gerektiğini söyledi. Aksi takdirde boşluktan yararlanan kötü niyetli sivil toplum kuruluşlarının amacına uygun olmayan ve hatta telafisi mümkün olmayan hatalara yol açabileceğine dikkati çeken Enç, bu alanda kriterlerin belirlenmesi, hatta Yeşilay'a yetki verilerek akredite edilmesinin sağlanması gerektiğini önerdi.

"Sorun çığ gibi büyüyor, acele etmemiz gerekiyor." diyen Enç, işleri daha hızlı tutmak, söylenenleri uygulamaya geçirmek gerektiğini bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :