"Usulsüz taltif" soruşturması

"Usulsüz taltif" soruşturması

Polislerin avukatlarından Löklüoğlu:

ANKARA (AA) - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, "bazı polislere, hak etmedikleri halde usulsüz taltif verildiğine ilişkin" soruşturması kapsamında gözaltına alınan polislerin avukatlarından İbrahim Löklüoğlu, dosyada müvekkilleri aleyhine bir şey olduğunu düşünmediklerini belirterek "Şu an için 'evrakta sahtecilik ve resmi belgede sahtecilik iddiasıyla nitelikli dolandırıcılık' iddiasıyla müvekkiller gözaltına alındı" dedi.

Löklüoğlu, Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, müvekkilleriyle ilgili taltifler konusunda daha önce bir soruşturma açıldığını ve İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunca haklarında, "ceza kavuşturmasına yer olmadığına, herhangi bir ceza verilmesine mahal olmadığına" karar verildiğini söyledi.

Bundan sonra yargısal bir işlem yapılmayacağını düşünürken önlerine böyle bir dosya çıktığını ifade eden Löklüoğlu, "Bu dosyada müvekkiller aleyhine bir şey olduğunu düşünmüyoruz. Ama emniyetten bu dosyayı alamadığımız için tekrar savcılığa başvurmak zorunda kaldık ve savcılıktan dosyayı aldık. Şu an için 'evrakta sahtecilik ve resmi belgede sahtecilik iddiasıyla nitelikli dolandırıcılık' iddiasıyla müvekkiller gözaltına alındı" diye konuştu.

Avukat Murat Araç da müvekkillere yöneltilen suçlamanın, bu taltiflerle ilgili polis olan müvekkillerin nitelikli dolandırıcılık yaptığı ve emniyeti zarara uğrattığının iddia edildiğini anlatarak, bugüne kadar emniyet mensuplarının yüzde 91'i hakkında taltif verilmiş olduğunu söyledi. Araç, "17 polis müdürü veya müdür yardımcısının, emniyet personelinin yüzde 91'i hakkında verilen bu taltiflerden, böyle bir suçlamayla karşılaşması akıllara ziyan, zırva, saçma sapan bir soruşturma" ifadesini kullandı. 

Müvekkillerinin, taltif alan personelin çalıştığı dairedeki taltif ön komisyonunda görevli olduğunu bildiren Araç, "Burada sorulan sorular sıklıkla şu: 'İzinli olan personele neden taltif verildi? Raporlu olan personele neden taltif verildi' Şöyle düşünün, herhangi bir personel,  3 gün 5 gün süren bir toplumsal olayın sadece bir günlük aşamasında raporluyken, deniliyor ki 'neden siz buna taltif verdiniz.' Halbuki bunun öncesinde, yani müvekkillerimizin görev yaptığı komisyondan önce İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü orada personeli zikreder ve olayı bu personelle birlikte müvekkillerimizin görev yaptığı komisyonun önüne koyar. Bizim müvekkillerimiz ise sadece ve sadece taltife konu olayın taltife değer olup olmadığını, Emniyet Genel Müdürlüğü Taltif Komisyonu'na iletir."

Araç, "saçma sapan bir soruşturma neticesinde" insanların 06.00-06.30 civarında evlerinden alındığını savundu.

Gözaltına alınanların Mali Suçlar Şube Müdürlüğünde ifadelerinin alındığını belirten Araç, "Yine ek gözaltı süresi alınmış, yine bakalım bundan sonra hangi hukuksuzluklar yaşanacak çok merak ediyoruz" dedi.

Araç, gözaltına alınanların her şube müdürlüğündeki taltif ön komisyonunda bulunan görevli personel olduğunu, taltif ön komisyonunun hiçbir kararının da bağlayıcı olmadığını söyledi.

Avkutlardan Araç, Gökmen Tekin'in, Löklüoğlu ise Halil Dumanlı, Gökhan Kabukçu, Veli Yılmaz, Servet Danizkalem ile Hakkı Okumuş'un müvekkili olduğunu bildirdi. Löklüoğlu Hakkı Okumuş'un Batman'da, Halil Dumanlı'nin Siirt'te, Servet Denizkalem'in Kütahya'da gözaltına alındığını ve Ankara'ya yola çıktıklarını bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı