Üstün zekalı ikizleri bilimsel çalışmasına ilham oldu

Üstün zekalı ikizleri bilimsel çalışmasına ilham oldu

Konya'da üstün zekalı ikizleri olan İngilizce öğretmeni Bengü Türkoğlu, doktora tezinde çocuklarından esinlenerek zeka oyunlarının bilişsel gelişime etkilerini araştırdı

Konya'da İngilizce öğretmeni Bengü Türkoğlu, "üstün zekalı" ikizlerinden etkilenerek başladığı doktora tezinde, zeka oyunlarının çocukların IQ seviyesini artırdığını belirledi.

İngilizce öğretmeni Bengü (35) ile inşaat mühendisi Mehmet Türkoğlu'nun 8 yaşındaki ikiz çocukları Atasagun ile Alpsungur, 6 aylıkken kitaplara ilgi duydu, 3 yaşında matematiksel işlemler yapmaya, 4 yaşında okumaya ve yazmaya başladı.

Zeka oyunlarına büyük merakı olan çocukların, IQ ölçümlerinde "üstün zekalı" oldukları bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümünde doktora yapmaya karar veren Bengü Türkoğlu, tezinde çocuklarından esinlenerek zeka oyunlarının bilişsel gelişime etkilerini araştırmak istedi.

Türkoğlu, Oyun Temelli Bilişsel Gelişim Programı'nın 60-72 aylık çocukların bilişsel gelişimlerine etkisini incelemeye başladı.

Çalışmanın sonunda zeka geliştirici oyunların, deneme grubundaki 22 çocuğun IQ seviyelerini ortalama 14 puan artırdığı belirlendi.

ÇALIŞMA DÜZENLİ VE KONTROLLÜ UYGULANDI

Dr. Türkoğlu, yaptığı açıklamada, 60-72 ay aralığındaki çocukların dil kavramı, ayırt etme hızı, sayı ve yer kavramı alt boyutlarında gelişimlerine katkı sağlayacak nitelikteki zeka oyunları seçilerek oluşturulan bir eğitim programının uygulandığını söyledi.

Çalışma grubunda, Karatay Belediyesi Fetihkent Anaokuluna devam eden 60-72 ay aralığındaki 80 çocuğa, Thurstone Temel Kabiliyetler Testi'nin ön seçim amaçlı uygulandığını belirten Türkoğlu, normal gelişim gösteren ve daha önce bu tarz eğitim almayan 44 çocuğun çalışma grubuna dahil edildiğini aktardı.

Çocukların 22'sinin kontrol, 22'sinin ise deneme grubunu oluşturduğunu anlatan Türkoğlu, "Bu program, deneme grubuna seçilen çocuklara bulundukları ortamdaki yaşantılarına ek olarak, 12 hafta boyunca, iki gün ve günlük bir saat olmak üzere 24 saat düzenli ve kontrollü uygulandı. Sınıfta bireysel ve grup olarak çalışmalar yapıldı" diye konuştu.

Sınıfta öğretilen oyunlarla bağlantılı ev oyunları verildiğini, evde de eğitimin pekiştirilmesinin sağlandığını dile getiren Türkoğlu, programın sonunda deneme ve kontrol gruplarına tekrar test uygulandığını bildirdi. 

ZEKA GELİŞİMLERİNDE BELİRLİ ARTIŞ SAĞLANDI

Türkoğlu, araştırma sonucunda deneme grubundaki çocukların ayırt etme hızı, sayı, dil ve yer kavramının son test puanlarının yüksek çıktığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"En önemlisi de bu programla deneme grubu çocukların IQ seviyelerinde ortalama 14 puanlık önemli bir artış sağlandığı tespit edildi. Bir eğitim programı dahilinde amaca yönelik seçilen zeka oyunlarının çocukların bilişsel gelişimlerinde önemli bir etkiye sahip olduğu bu çalışmayla ortaya konuldu. Çocuklarım benim ilham kaynağım oldu. Üstün zekalı ikizlerim küçük yaşlardan itibaren zeka geliştirici oyunlar oynadı. Ben de bilimsel bir çalışmayla zeka geliştirici oyunların IQ seviyesine etkisi olduğunu ortaya çıkardım."

Çocuklarındaki gelişimi gördükten sonra çalışmanın olumlu sonuçlanacağından hiç şüphe duymadığını ifade eden Türkoğlu, bilime katkı sağladığı için mutlu olduğunu sözlerine ekledi. aa