Ürünlerini Pervaneyle Donmaktan Koruyorlar

Ürünlerini Pervaneyle Donmaktan Koruyorlar

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde bazı meyve üreticileri, don olayından rekolte kaybına uğramamak için rüzgar pervanesiyle önlem aldı- Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ünver: "Çiftçimiz buradan elde edeceği gelirle bir yıl geçimini sağlayacak ve borçlarını ödeye

BİLECİK (AA) - SAİM TURAN - Bilecik'in Osmaneli ilçesinde bazı meyve üreticileri, don olaylarına karşı kurdukları rüzgar pervanesiyle mücadele ediyor.

Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilerin teknolojik aletlerle ürünlerinin donmasına karşı önlem almaya çalıştığını söyledi.

Rüzgar pervanesiyle ürünlerin donmaktan yüzde 90 korunabildiğini belirten Ünver, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu sistemin maliyeti yüksek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hibe desteği vermesini temenni ediyoruz. Çiftçimiz, buradan elde edeceği gelirle bir yıl geçimini sağlayacak ve borçlarını ödeyecek. Ürünlerini koruyabilirlerse tüketici de o kadar ucuz maliyetle bol miktarda meyve ve sebze yiyebilir. Çiftçimiz, hem geçimini sağlamak hem de tüketiciye ucuz maliyette ürün satmak için her türlü gayreti gösteriyor. Marmara'nın sebze ve meyve ihtiyacının hatta ihracatının büyük bölümünü ilçemiz karşılıyor. Onun için bölgemiz, sebze ve meyve yönünden Türkiye tarımı için önemli."

Ünver, ürünlerin zemindeki havanın soğuması nedeniyle donduğunu kaydederek, sistemin dizel motora bağlı 7,5 metre çapındaki pervanenin hareket ettirilerek sirkülasyon oluşturması ve üstteki sıcak havanın yer değiştirmesi prensibiyle çalıştığı bilgisini verdi.

- "15 yıl verim alamadım"

Çerkeşli köyünde yaklaşık 30 yıldır çiftçilikle uğraşan, bahçesine rüzgar pervanesi kuran Şadi Güven de her yıl don olayıyla karşılaştıklarını, ürünlerinin büyük bölümünün zarar gördüğünü ifade etti.

Donla mücadele için birçok yol denediğini ancak başarılı olamadığını aktaran Güven, "15 yıldır bu mevsimlerde dondan dolayı üründen istediğim verimi alamıyorum. Bir yıl boyunca verdiğim emekler hep boşa gidiyor" dedi.

Güven, pervane sisteminin maliyetinin 50-60 bin lira olduğu bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Don alarm sistemi, hava sıcaklığı sıfırın altına düştüğü zaman cep telefonuma sinyal veriyor. Hemen bahçeye gelerek sistemi çalıştırıyorum. Kurduğumuz sistemin maliyeti yüksek, bunu kaldıracak fazla gücümüz yok ama mecburen borçlanıp kurduk. Devletimizden bize destek sağlamasını istiyoruz. Şu ana kadar meyve çiçeklerinde zarar yok. Bu sezon inşallah istediğim verimi elde edeceğim. Ürünleri dondan koruyarak bir nevi tüketicinin de daha düşük maliyetle tüketmesine vesile oluyoruz. Ürün az olursa tüketici de yüksek maliyetle meyve tüketir."

Ürünlerini Pervaneyle Donmaktan Koruyorlar

Ürünlerini Pervaneyle Donmaktan Koruyorlar

Kaynak:Haber Kaynağı