"Urumiye Gölü kurursa Tebriz taşınır"

"Urumiye Gölü kurursa Tebriz taşınır"

İSTANBUL (AA) - İran Çevre Koruma Örgütü Başkan Yardımcısı Mesud Tecrişi, Urumiye Gölü'nün kurumasının Tebriz kentinin taşınmasına yol açacağını...

İSTANBUL (AA) - İran Çevre Koruma Örgütü Başkan Yardımcısı Mesud Tecrişi, Urumiye Gölü'nün kurumasının Tebriz kentinin taşınmasına yol açacağını söyledi.

İranlı İşçiler Ajansı'na (ILNA) konuşan Tecrişi, "Urumiye Gölü'nün kuruması durumunda Tebriz diye bir şehir kalmayacak, taşınması gerekecek." dedi.

Tahran yönetimini Urumiye Gölü'nün kuruma tehlikesine yeteri kadar önem vermemekle eleştiren Tecrişi, gölün ihya edilmesiyle ilgili çalışmaların bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tecrişi, bölgedeki su kaynaklarının doğru kullanılmasının göl için hayati öneme sahip olduğunu kaydetti.

Dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olarak bilinen Urumiye Gölü, İran'ın kuzeybatısında Batı Azerbaycan eyaleti ile Doğu Azerbaycan eyaleti arasında bulunuyor. Adını Azeri Türkleri ve Kürtlerin yaşadığı Urumiye şehrinden alan göl, kuraklıktan önce 5 bin 200 kilometrekare yüz ölçümüne sahipti. En derin noktası yaklaşık 16 metre olan gölün büyük bir kısmı kurudu.

Göldeki kuruma geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan çevre halkının yaşamını olumsuz etkiliyor.

Kuraklıkla mücadele eden gölü yeniden canlandırmak, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin şu ana kadar gerçekleştiremediği seçim vaatlerinden biriydi. Ruhani hükümeti göreve geldikten sonra gölü 10 yıl içinde eski haline getirme hedefiyle 6 milyar dolar bütçe ayırarak, ülkenin en büyük çevre projesini başlatmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :