Urla’da Necati Cumalı Günleri

Bazı şehirlerimiz var ki oralara hep imrenmişimdir. Öyle çok kültür sanat olayı olur ki kimi zaman hangisine katılacağınız konusunda kararsız kalabilirsiniz. İzmir’de böyle şehirlerimizden biri. İzmir’e yolum düştükçe yapılan etkinliklere katılmaya çalışırım. Son gidişimde Urla’da Necati Cumalı’yı anma etkinlikleri vardı. Etkinliğe çağrılı değildim ama Yarımada Gazetesinin sahibi ve etkinliğin baş mimarı olan Selçuk Tunalı Konya’dan geldiğimi duyunca sohbet etmeye çalıştık, ama Selçuk öyle çok koşturuyordu ki pek sohbet ettiğimiz söylenemez.

21-22 Ocak’ta yapılan Necati Cumalı Anma Günleri’ne İstanbul’dan, Adana’dan, Ankara’dan birçok yazar ve sanatçı gelmişti. Cumalı’nın birçok eseri film yapıldığından sinema yönetmenleri de vardı etkinlikte.

İzmir’den yayıncı-yazar Mevlüt Kaplan, yazar Tacim Çiçek, etkinliğin yapılmasında çok emeği geçen yazar Ferhat İşlek, Yazar Mehmet Cimi, şair, eğitimci Bilsen Başaran, şair Zübeyde Seven Turan, yazar Hasan Özkılıç, eğitimci yazar Haşim Kanar, İstanbul’dan yayıncı yazar Güngör Gençay, şair Bedrettin Aygın, oyun yazarı Mine Ergen ile sinema dünyasından Yılmaz Atadeniz, Erdoğan Tokatlı, sinema eleştirmeni yazar Burçak Evren, yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz vardı. Yılmaz Atadeniz yaptığı konuşmada sinemacı olarak yazarlarla kol kola olamadıklarını ifade etti. Etkinliğe Adana’dan yazar Mustafa Emre katılmıştı.

Tacim Çiçek, Attila İlhan’ın şiirleri üzerinde durdu ve konuşmasının sonunda Cumalı’nın Kızılçullu Yolu adlı şiirlerini okudu. Mustafa Emre’de Cumalı şiirlerini anlattı. Mine Ergen ise yazarın oyunları üzerinde durdu.

Çok yoğun geçen iki günden sonra gazeteci Selçuk Tunalı uğurladı bizi, elbette yeniden görüşmek dileğiyle. Etkinliğe davetli olmadığım halde gidiş dönüş yol paramı da karşıladı Urla Belediyesi.

Meraklısına Not:

13 Ocak 19221 yılında Yunanistan’ın Florina ilçesinde doğan Necati Cumalı Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra İzmir ve Urla’da serbest avukatlık yaptıktan sonra bu işi bırakarak tamamen yazmaya ağırlık verdi. Roman, şiir, oyun vb. yüzlerce eser verdi. Susuz yaz adlı öyküsünden filme alınan “Susuz Yaz” filmi 1964 yılında Berfin film festivalinde altın ayı ödülünü aldı. Cumalı 10 Ocak 2001’de aramızdan ayrıldı. Urla Belediyesi bir vefa örneği göstererek Cumalı’nın yaşadığı evi anı ve kültür evi olarak düzenledi. Alt katta küçük bir kütüphanesi olan evin üst katında Cumalı’nın sinema ve tiyatroya uyarlanmış eserlerinin orijinal afişleri bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.