Ürgüp ve Gülşehir'de arkeolojik kazı projesi

Ürgüp ve Gülşehir'de arkeolojik kazı projesi

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Paleontolog Doç. Dr. Okşan Başoğlu, Ürgüp ve Gülşehir bölgesinde kapsamlı...

Gazi  Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Paleontolog Doç. Dr. Okşan Başoğlu, Ürgüp ve Gülşehir bölgesinde kapsamlı bir kazı çalışması yapmayı planladıklarını belirterek, bu çerçevede Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulmak üzere uzun vadeli yeni bir proje hazırlayacaklarını söyledi.

Başoğlu, Gülşehir Belediye Başkanı Vahdi Arısoy'u ziyaretinde yaptığı açıklamada, bölgede bugüne kadar yaptıkları kazı çalışmalarını Nevşehir Müze Müdürlüğü bünyesinde yürüttüklerini ancak projenin çok kısa süreli olması nedeniyle yeterince verim alamadıklarını kaydetti.

Geçmişte Afrika iklimine benzeyen yapıya sahip Ürgüp bölgesinde yaklaşık 8 bin, Gülşehir bölgesinde ise 10-12 bin yıl önce yaşamış canlılara ait zengin fosil yataklarının tespit edildiğini dile getiren Başoğlu, bu iki bölgeyi kapsayacak uzun vadeli ve geniş çaplı bir kazı projesi hazırlayıp bakanlığa sunacaklarını ifade etti.

Fosilleri gün ışığına çıkartarak bölgede geniş çaplı bir jeopark oluşturmayı hedeflediklerini aktaran Başoğlu, bölgenin bu alanda da önemli bir turizm merkezi olabileceğini belirtti.

Başoğlu, bir aylık Gülşehir Yaylacık kazı çalışmasını da tamamladıklarını belirterek, "Bir ay sürecek Ürgüp Sofular köyündeki kazı çalışmasına yeni başladık. Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'i de ziyaret ederek bilgi verdik ve projenin hayata geçmesi için destek istedik. Ayrıca Gülşehir Belediye Başkanı Vahdi Arısoy'dan Yaylacık bölgesine ait arazi yapısını gösteren kroki talebinde bulunduk" diye konuştu. 

Başkan Vahdi Arısoy ise bölgede yapılan kazı çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve Başoğlu başkanlığındaki kazı ekibine belediye olarak gereken desteği verdiklerini anlattı.

Kapadokya bölgesinin ilk yerleşim yeri olarak bilinen Gülşehir'in zengin fosil yataklarına sahip olmasının da ayrıca sevindirici olduğunu, belediye olarak gerekli tüm destekleri vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı