Üreticinin "yükünü" teknoloji sırtlıyor

Üreticinin "yükünü" teknoloji sırtlıyor

Türk çiftçisi, tarım alet ve ekipmanlarının gelişmesiyle şeker pancarı üretiminde 1 ayda yapılan hasadı bir günde tamamlamanın keyfini çıkarıyor.

Türkiye'nin şeker ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Konya Ovası'nda, 740 bin hektar arazide 5 milyon tonun üzerinde üretim yapılıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış dünyada kaliteli pancar üretimin yapıldığı yerlerin başında Konya'nın geldiğini vurguladı. Çalış, pancarın geçmiş yıllara nazaran makineleşmenin büyük kolaylıklar sağladığını belirterek,  "Hasat, eskiden 3 ay kadar sürerdi. Çevreden de işçi getirilmek zorundaydı. Mekanizasyon ve otomasyonda ilerleme pancar hasadını da kolaylaştırdı. Geçmişte yüzde 90 iş gücü ile yapılan hasat, bugün yüzde 10 insan gücüyle yapılıyor. Pancarda, çaba ve sulama dışında el işçiliği ile yapılan başka bir marifet kalmadı. Önceden bir işçi akşama kadar 1-2 dekar pancar sökerken bugün traktörle çekilen makinelerde 20 dekar, kendinden yürüyen makinelerde ise 40 dekar alanda pancar sökülüyor. Pancar üretiminde makineleşme oranı yüzde 95 civarında diyebiliriz. Artık şeker pancarının yükü üreticisinin üzerinden kalktı" şeklinde konuştu.