Üretici, gübre ve mazot desteği istedi

Üretici, gübre ve mazot desteği istedi

Altınekin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Ticaret ve sanayi sektöründe alınan ve alınması planlanan tedbirler acil olarak tarım sektörüne de planlanmalı” dedi.

 

Altınekin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, gübre ve mazot desteklerinin yeniden geçirilmesi konusunda yazılı açıklama yaptı. Kağnıcıoğlu yaptığı açıklamada ekonomik sürecin tarım sektörünü de vurduğunu belirterek, Altınekin üreticisinin her zaman üretmeye istekli olduğunu söyledi. Kağnıcıoğlu, destek açıklamasında gübre ve mazot alımında dışa bağımlı olunduğunu hatırlatarak, dövizlerin yükselmesiyle birlikte gübre ve mazotun da yükseldiğini dile getirdi. fiyat artışı nedeniyle çiftçinin gübre ve mazot almakta zorluk çektiğinin altını çizen Kağnıcıoğlu, “Kışlık ürünleri ekmeye hazırlanan çiftçi, yüksek fiyat nedeniyle ihtiyacı olan gübreyi alamazsa bir çok üründe tarımsal üretimin düşmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl ortalama fiyatı ton başına 617 lira olan %21 Amonyum Sülfat gübresinin şu anda piyasa fiyatı 1400 lira. Aynı dönemde DAP gübresinin tonu 1493 liradan 3 bin 200 liraya ulaştı. Yine 20.20.0 gübresinin tonu 1009 liradan 2 bin 160 liraya, ürenin tonu 1000 liradan 2 bin 200 liraya çıktı. Potasyum ve nitratlı bazı gübrelerin tonu 4 bin lira ile 7 bin lira arasında satılıyor” dedi.

BUĞDAYIN FİYATI ARTMAZKEN UN FİYATLARI ATTI

Birçok tarım ürününde üreticiden tüketiciye ulaşana kadar bir çok fırsatçıya gün doğduğunu söyleyen Kağnıcıoğlu, buğday fiyatlarının aynı oranda olduğunu fakat un fiyatlarının ise yükseldiğine dikkat çekti. Kağnıcıoğlu, devlet yetkililerine seslenerek şöyle konuştu; “Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Hükümetimizden, devletimizden isteğimiz, beklentimiz ekim sezonunun başlamak üzere olduğu şu günlerde gübre ve mazot desteğini tekrar gözden geçirmesi, ticaret ve sanayi sektöründeki alınan ve alınması planlanan tedbirler gibi tarım sektöründe de acil eylem planları oluşturulmalıdır”