Ürdün'de "yeni seçim" kanunu tartışmaları

Ürdün'de "yeni seçim" kanunu tartışmaları

Müslüman Kardeşler Derneği Başkanı Zuneybat:

Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Derneği, yeni seçim kanununu memnuniyetle karşıladığını açıkladı. 

Ülkede, mart ayında İhvan'dan ayrılarak Müslüman Kardeşler Derneği adı altında faaliyet gösteren, hükümetin de kendisini tanıdığı oluşum, yeni seçim kanununa olumlu yaklaşıyor. 

AA muhabirine konuşan derneğin başkanı Abdulmecid Zuneybat, "Listelerin yalnızca bir şehir değil genel olarak tüm ülkede olmasından yanaydık, ancak bu haliyle de seçim kanunu "tek oy" kuralını aştığı için doğru yolda atılmış cesur bir adım " dedi.

Zuneybat, Ürdün'deki tüm siyasi hareketleri seçime katılmaya çağırarak, hiçbir parti ya da hareketin seçime katılma yönünde bahanesinin kalmadığını savundu.

Öte yandan Ürdün İhvanı'nın siyasi kanadı İslami Çalışma Cephesi Genel Sekreteri Muhammed ez-Zuyud, söz konusu seçim kanununu memnuniyetle karşıladıklarını uygun ortamın sağlanması halinde seçime katılma niyetini taşıdıklarını kaydetmişti. 

Ürdün Başbakanı Abdullah en-Nusur, ülkede büyük tartışmalara ve boykota neden olan, parlamentodaki temsil sayısını 150'den 130'a indiren "tek oy" sisteminin yerine, seçmene her seçim dairesinde tahsis edilen koltuk sayısınca eşit oy kullanma imkanı tanıyan kanunun meclise gönderileceğini açıklamıştı. 

İslami Çalışma Cephesi ve sol eğilimli partiler "tek oy" sistemini protesto etmek amacıyla 2013'te yapılan seçimlere katılmama kararı almıştı.

Tek oy sistemiyle seçmenler, bağımsız olarak adaylıklarını koyan milletvekili adaylarına oy veriyor ve yalnızca bir oy kullanma hakları bulunuyor. Söz konusu seçim sistemiyle hiçbir grubun mecliste çoğunluk sağlanmasına imkan tanınmıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı