Ürdün İhvan'ında yeni yönetim kurulu

Ürdün İhvan'ında yeni yönetim kurulu

Şura Meclisi'nce ihraç edilen İhvan yöneticileri, genel sekreterliğe yeniden Zuneybat'ı getirdi

AMMAN (AA) - Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) eski Genel Sekreteri Abdulmecid Zuneybat, teşkilat adına alınan yeni ruhsatın ardından ihraç edilen İhvan yöneticileri tarafından yeniden genel sekreter seçildi. 

Zuneybat, başkent Amman'da İhvan'dan ihraç edilen liderlerin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, teşkilat için yeni bir yönetim kurulu oluşturulduğunu söyledi.

İhvan'ın resmiyetinin sağlanmasının ve Mısır'da yasaklanan Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na bağlılığını iptal etmesinin ardından yeni yönetim kurulunun İhvan'ın yasal temsilcisi olduğunu belirten Zuneybat, yeni genel sekreter olarak kendisinin seçildiğini, Şeref el-Kudat'ın genel sekreter yardımcısı olduğunu, Halil Asker, Ali et-Taravine, Muhammed el-Karamise, Memduh el-Muhsin, Cebr Ebu el-Heyca ve Cemil Dehisat'ın ise yönetim kurulu üyeleri olarak belirlendiğini ifade etti.

Basın toplantısında konuşan Halil Asker de yeni oluşumda alınan kararların tüm İhvan üyeleri için bağlayıcı olduğunu kaydetti.

Asker, yönetim kurulu ve Şura Meclisi'nin feshi dışında teşkilatta değişikliğin olmayacağını belirtti.

Zuneybat'ın yönetim kurulunda olduğunu açıkladığı isimler, teşkilat adına yeni ruhsat almak için Ürdün makamlarıyla yaptıkları görüşmeler sebebiyle 2 hafta önce teşkilattan ihraç edilmişti.

Sosyal Kalkınma Bakanlığı, geçen Salı günü dernekler kanunu hükmü gereği Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın resmi kaydını onaylamıştı.

İhraç edilen İhvan yöneticilerinin girişimlerini "darbe" olarak değerlendiren İhvan yönetimi ise teşkilatın resmiyetini sağlamak gibi bir girişime ihtiyaç duyulmadığını, 1953 yılından bu yana teşkilatın İslami bir cemaat olarak yasal ruhsatının bulunduğunu belirtiyor.

Buna karşılık, devletteki resmi kaynaklar, Ürdün kanunlarında adı "Cemaat" olarak nitelendirilen bir oluşum olmadığını, sivil toplum kuruluşları adı altında parti ve dernekler bulunduğunu ifade ediyor.

Öte yandan Ürdün İhvan'ı Şura Meclisi, 15 Şubat'ta, aralarında eski genel sekreter Abdulmecid Zuneybat’ın da bulunduğu 6 üyeyi, "Teşkilatın temel kurallarını ihlal ettikleri" gerekçesiyle ihraç etmiş, grubun, "Teşkilat adına Ürdün makamlarından yeni ruhsat almak" üzere imza topladığı belirtilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı