Unutulmuş çalgılar yeniden sahnede

Unutulmuş çalgılar yeniden sahnede

"Orta Asya'dan Anadolu'ya İki Tellinin Yolculuğu" projesi kapsamında geleneksel igil, kıl kopuz ve ıklığ enstrümanları, 23 Mart'ta İzmir'de düzenlenecek konserde, yüzyıllar öncesine ait seslerini müzikseverlere duyuracak

İZMİR (AA) - MÜZİKSEV'in "Orta Asya'dan Anadolu'ya İki Tellinin Yolculuğu" adlı projesi çerçevesinde yüzyıllar öncesine ait iki telli üç çalgının tanıtılacağı konser, 23 Mart'ta yapılacak.

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, proje ve konserin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, köklü bir geçmişe sahip müzik kültürünün gelecek kuşaklara en iyi örneklerle aktarılması, daha çok tanınması ve sevilmesi amacıyla kurdukları MÜZİKSEV'in yine bir ilke imza attığını belirtti.

Sarper, yok olmaya yüz tutmuş, unutulmuş geleneksel çalgıları yeniden hayata döndürme projesinin ilk adımı olan "Orta Asya’dan Anadolu'ya İki Tellinin Yolculuğu" etkinliği ile Tuva Türklerinin igil, Altay steplerinin kıl kopuzunu ve Torosların ıklığını müzik dünyasına sunacaklarını ifade etti.

Şef Hayati Yazıcı da igil, kıl kopuz ve ıklığ adlı iki telli üç enstrümanın günümüzde kullanılan kabak kemane ve kemençenin atası sayılabileceğini, MÜZİKSEV'de bu müzik aletlerinin yeniden yapıldığını ifade ederek, "Yeniden hayat bulmuş diyebileceğimiz iki telli bu çalgılar konserle müzikseverlere tanıtılacak, insanlara seslerini bir kez daha duyuracak." dedi.

"Orta Asya'dan Anadolu'ya İki Tellinin Yolculuğu" etkinliği 23 Mart Perşembe günü saat 19.30'da MÜZİKSEV Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Projeye, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici "Somut Olmayan Kültür Mirasımız" konulu bir konuşma ile katılacak.

Kabak kemane üstadı Salih Urhan, klasik kemençe ustası Gülten Yeğin ve igili geleneksel yöntemlerle çalıp hömey yapan ilk Türk sanatçı Özgür Gürbüz icracı olarak yeniden yapılan çalgılara hayat verecek.

İgil, kıl kopuz ve ıklığın, Güner Özkan'ın çizdiği modellere göre MÜZİKSEV Lütiyesi Ozan Özdemir tarafından tamamıyla geleneksel malzemeler ve yöntemler kullanılarak yapıldığı kaydedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :