Unutulan mesleği küçük dükkânında yaşatıyor

Unutulan mesleği küçük dükkânında yaşatıyor

İş hayatına devlet memuru olarak atıldıktan sonra ahşaba yönelen 66 yaşındaki Şimşek, 28 yıldır yaptığı ‘elekle’ geçimini sağlıyor

 

 

Konya’da yaşayan Vehbi Şimşek, Türk mutfağının vazgeçilmez gereçlerinden ahşap elek imalatını, küçük dükkânında sürdürüyor. Kalbur da denilen elek, kültürünün önemli bir parçası olmasına rağmen yok olmak üzere. Konya kent merkezindeki tarihi Bedesten Çarşısında, mesleğini sürdüren 66 yaşındaki Şimşek, 28 yaşında devlet memuru olarak meslek hayatına başladı.

Mesleğini son icra edenlerden biri olan Şimşek, hayvanların zarar görmeden yakalanmasını sağlayan kapanlar da üretiyor. Şimşek, yaptığı açıklamada, adliye ve askeriyede sivil memur olarak 9 sene 6 ay görev yaptığını belirterek şöyle konuştu;  “Askeriyeden istifa ettim, ayrıldıktan sonra yurt dışına gittim, orda 8 sene kaldım fakat 90 yılından beri burada bu işi yapıyorum.”

ZARARSIZ KAPANLAR DA YAPIYOR

Kedi ve fare gibi hayvanlar için zararsız kapanlar yaptığını dile getiren Şimşek, yaptığı işle doğanın dengesini koruduğunu, ürettiği hayvan kapanları ile de hayvanlara zarar vermeden yakalandığını ve hayvanları öldürülmesinin önüne geçtiğine dikkati çekti. Şimşek, siparişe göre her kuşa özel istenilen şekilde kafesler de üretiyor.

MUTLU OLDUĞUMU GÖRÜNCE DEĞİŞTİ

Şimşek, ailesinin ilk başlarda bu işle ilgilenmesine karşı çıktığını ancak zamanla fikirlerinin değiştiğini ifade ederek şunları dile getirdi,

“Ailem, özellikle babam bu işin bir sonu olmadığını düşünerek bana karşı çıktı. Ama öyle olmadığını ve benim bu işten mutlu olduğumu görünce zamanla fikirleri değişti.”

AKLINDA KARGO ŞİRKETİ AÇMAK VARDI

Antikaları çok sevdiğini ancak aklında ahşap üzerine dükkân açma fikrinin hiç olmadığını ifade eden Vehbi Şimşek,  “Daha öncesinde aklımda kargo şirketi kurmak vardı. Sonra burası nasip oldu. Memurluğu bırakarak geldim, iyi ki de geldim. İşimi çok seviyorum.” dedi. Şimşek, kargoculuk için bürosuna koyacağı mobilyaları bile yurt dışından getirdiğini ancak mobilyaların deposunda beklediğini söyledi.

GELENLERE ANTİKALARI ANLATIYORUM

Eski eşyalara olan hayranlığını dile getiren Şimşek: “Mesela geçenlerde eski bir süt makinesi almıştım, mekanizmasına hayran oldum. Seneler önce nasıl bir mekanizma yapılmış diye sırf merak ettiğim için satın aldım ve gelene gidene gösterip anlatmaya çalışıyorum. Dahası ismini bile bilmediğiniz onlarca antika var burada. Genelde satmıyorum fakat aynı eşya elimde fazlaysa sadece meraklısına veriyorum veya satıyorum.” dedi.

GARİP KARŞILANIYORDU

Memurluğu bırakılmasının garip tepkilere neden olduğunu aktaran Vehbi Şimşek, ilk başladığım zamanlar memurluk gibi meslek bırakılır mı gibi sözleri çok duyduğunu belirterek şunları söyledi:

“Yurt dışında beraber çalıştığım bir arkadaş bu işi yaptığıma inanmadı. Sırf buraya beni görmeye geldi ve çok şaşırdım fakat insan demek ki her şeyi yapabiliyormuş dedi. Önceden daha garip karşılanıyordu, şimdi öyle değil. Sonuçta sevdiğim mesleği yapıyorum ve burada gayet mutluyum.”

unutulan-meslegi-kucuk-dukkâninda--(2).jpg

unutulan-meslegi-kucuk-dukkâninda--(5).jpg

Etiketler :