Üniversiteli Yaren’in ölümü davasında mütalaa açıklandı

Üniversiteli Yaren’in ölümü davasında mütalaa açıklandı

Maltepe'de üniversite öğrencisi Yaren Büyükölmez'in aracına çarparak ölümüne neden olan ehliyetsiz sürücünün yargılandığı davada savcı, sanığın...

Maltepe'de üniversite öğrencisi Yaren Büyükölmez'in aracına çarparak ölümüne neden olan ehliyetsiz sürücünün yargılandığı davada savcı, sanığın "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını ve tutuklanmasını istedi. Mahkeme, savcının tutuklama talebini reddetti.

Maltepe'de 23 Şubat 2018 tarihinde hız yapması sonucu direksiyon hakimiyetini kaybederek üniversite öğrencisi Yaren Büyükölmez'in (20) aracına çarpıp ölümüne neden olan ehliyetsiz sürücü U.B.Ç. (17) hakim karşısına çıktı.

Anadolu Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz Suça Sürüklenen Çocuk (SSÇ) U.B.Ç. katıldı. Kazada hayatını kaybeden Yaren Büyükölmez'in annesi Müjde Büyükölmez ve babası Timur Büyükölmez ile taraf avukatları salonda hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan sanık U.B.Ç., kazayla ilgili hiçbir şey hatırlamadığını söyleyerek, "Olay anındaki hızımı hatırlayamamakla birlikte ailemden habersiz ayda bir aldığım arabaydı. Boş bulunmuş olabilirim fakat çok hız yaptığımı zannetmiyorum" dedi. Mahkeme başkanının olay sırasında yarış yapıp yapmadığını sorması üzerine, "Yarış yapmıyordum" diye cevap verdi.

"Yarış yapıyorlardı, şikayetçiyim"

Yaren Büyükölmez'in annesi Müjde Büyükölmez, "Olay günü kızım Yaren aracıyla okulundan çıkmış, eve geliyordu. Bu kaza sonucu vefat ettiğini öğrendik. Kazadan hemen sonra kızım henüz aracın içerisindeyken yola savrulan U.B.Ç.'ye doğru "sen ölemezsin" diye yardıma koşuyorlar. Bence bu hususun gösterdiği şudur, sanık olay anında yalnız değildir, yanında arkadaşları vardır. Muhtemelen yarış yapıyorlardı, şikayetçiyim" dedi.

"Paylaşımlarından hız tutkunu olduğu bellidir"

Baba Timur Büyükölmez, "Arabanın hız sensörünün 150 km'de takılı kalması daha yüksek bir hızla seyrettiğini gösterir. U.B.Ç.'nin hız tutkunu ve meraklısı olduğu sosyal medya hesabındaki paylaşımlarından bellidir. Kızım henüz 20 yaşındaydı" diyerek sanıktan şikayetçi olduğunu söyledi.

"Müthiş bir hızı vardı"

Kazada yaralanan Sevda Civelek ise, "Olay günü arabamda yanımda 17 yaşımdaki kızım, arkada da 7 yaşındaki kızım bulunuyordu. Seyir halindeyken U.B.Ç. o kadar hızlı geliyordu ki, dikkatimi o kadar çok çekti ki, müthiş bir hızı vardı. Bir ses duydum ve içimden "motor gitti" dedim. O anda bizim tarafa resmen uçtu. Refüje uçarak Yaren'in arabasına vurdu, sonra benim aracıma vurdu" ifadelerini kullandı.

Sanık asli kusurlu, genç kız kusursuz

Mahkeme hakimi, Adli Tıp Kurumu'ndan tarafların kusur durumuna ilişkin raporun geldiğini tutanağa geçirdi. Raporda, Suça Sürüklenen Çocuk U.B.Ç.'nin asli kusurlu, Yaren Büyükölmez ve Sevda Civelek'in kusursuz oldukları belirtildi.

Savcı tutuklanmasını istedi, mahkeme reddetti

Duruşmada mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, soruşturma kapsamında alınan bilirkişi raporuna göre U.B.Ç.'nin kullanımındaki aracın kilometre saatinin 150 km'de kilitlendiğini, kusurun tamamının U.B.Ç.'ye ait olduğunu, mağdur ve maktulün ise kusurunun bulunmadığını belirtti. Savcı mütalaasında sanığın "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Ayrıca sanığın tutuklanmasını talep etti.

"Ablam yaşındaydı, pişmanım"

Bunun üzerine sanık, "Çok pişmanım, ablam yaşında biriydi" dedi.

Mahkeme ara kararında, U.B.Ç.'nin hakkında uygulanan adli kontrol tedbirine aykırı herhangi bir davranışta bulunmadığını göz önünde bulundurarak savcının tutuklama talebini reddetti. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, U.B.Ç.'nin Maltepe'de 23 Şubat 2018 tarihinde 150 km veya daha fazla hızla seyir halindeyken direksiyon hakimiyetini kaybederek sol şeride geçtiği, orta refüjü aşarak karşı istikamette seyreden araçların yoluna girdiği anlatılmıştı.

Yaren Büyükölmez'in kullandığı otomobiline çarptığı daha sonra devam ederek arkadan gelen Sevda Civelek'in kullandığı otomobile çarpıp yan yatarak durduğu belirtilirken, kazada Yaren Büyükölmez'in hayatını kaybettiği, Sevda Civelek'in ise yaralandığı kaydedilmişti. Bilirkişi raporuna göre, U.B.Ç.'nin kullandığı aracın kilometre saatinin 150 km'de kilitlendiği vurgulanmıştı.

İddianamede, U.B.Ç.'nin "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı