Üniversiteden "sahte içki" uyarısı

Üniversiteden "sahte içki" uyarısı

ÇÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cabaroğlu: "Ülkemizde ölümle sonuçlanan sahte içki vakalarının tamamı metil alkol zehirlenmesinden kaynaklı. Bunun da temel nedeni sahte üretim sırasında bilmeden etil alkol yerine daha ucuz olduğu için

ADANA (AA) - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu ve Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, son dönemlerde sahte içkiden zehirlenme ve ölümlerin arttığını belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

ÇÜ'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Cabaroğlu, sahte içkinin, "merdiven altı" olarak tabir edilen koşullarda üretiminin artığını, bununla beraber tüketici güvenliğinin risk altına girdiğini ve zaman zaman metil alkol zehirlenmesine bağlı ölümlerin meydana geldiğini kaydetti.

Cabaroğlu, yasa dışı, sahte ve kaçak içki sektörünün halk sağlığını tehdit ettiği gibi önemli vergi kaybına da neden olduğunu vurgulayarak, piyasada sahtesi en fazla görülen alkollü içeceğin "rakı" olduğuna dikkat çekti.

Bu ürünlere özellikle geliri düşük kesim ile bazı eğlence yerleri, oteller, turizm bölgeleri ve büyük şehirlerdeki tekel bayilerin ilgi duymasıyla kaçak ve sahte üretim pazarının büyüdüğünü belirten Cabaroğlu, "Ülkemizde ölümle sonuçlanan sahte içki vakalarının tamamı metil alkol zehirlenmesinden kaynaklı. Bunun da temel nedeni sahte üretim sırasında bilmeden etil alkol yerine daha ucuz olduğu için metanol kullanılması veya etil alkolle yüksek oranda metil alkolün karıştırılması. Kendi ürettiği içkiden zehirlenenler bile var." ifadelerini kullandı.

ÇÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu da metil alkol zehirlenmesinin başlıca belirtilerinin baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, görmede bulanıklık olarak seyrettiğini, daha ileri dönemde körlük, koma hali ve ölüm olaylarının gerçekleştiğini belirtti.

ÇÜ Balcalı Hastanesinde 24 saat esasına göre bu konuda hizmet verdiklerini, zehirlenme tanısıyla başvuranlara gerekli kan testlerinin 5 dakika içerisinde yapıldığını kaydeden Dağlıoğlu, özellikle son hafta zehirlenme belirtisiyle acil servise başvuranlardan alınan kan örneklerinde yüksek oranda metanol tespit edildiğini bildirdi.

Dağlıoğlu, “Hatay, Mersin ve Adana’dan gelen vakalarda ölüm olaylarıyla sıklıkla karşılaşıldı. Çok ucuz olduğu için içkinin içerisine metanol konuluyor. Buna bağlı da ciddi zehirlenmeler oluyor. Yılda 4 ya da 5 vaka gelirken son haftada 14-15 metil alkol zehirlemesi ile karşı karşıyayız. Bundan da kaçak içki üretiminin arttığını anlıyoruz." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :