Üniversite-sanayi iş birliğinden doğan güç

Üniversite-sanayi iş birliğinden doğan güç

Kütahya'da DPÜ tarafından kurulan İleri Tekonoloji Merkezi, tıp, savunma sanayi ve özel sektörlere oluşturduğu Ar-Ge desteğiyle firmaların büyük bir açığını kapatıyor

KÜTAHYA (AA) - Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) tarafından kurulan ve Türkiye'deki en başarılı örneklerinden olan İleri Teknolojiler Merkezi (İLTEM), tıp alanı ve sanayiye sağladığı katma değerlerle ön plana çıkıyor.

Merkezde, oluşturulan tıp, sanayi, silah ve savunma ile takı tasarım merkezleri ve teknokent gibi alt birimlerinde oluşturulan Ar-Ge araştırmaları, birçok ulusal ve yerel firmalar ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ne büyük projeler hazırlıyor.

DPÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı ve İLTEM Müdürü Doç. Dr. Alpaslan Duysak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerin klasik yöntem ve geleneksel sanayi ile üretebilecekleri refah seviyesinin oluşturacağı istihdam potansiyelinin çok sınırlı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin sanayi ve ekonomisinin iyi seviyelere çıktığını belirten Duysak, "Bu sınırın, bu seviyenin ötesinde, A sınıfı sanayiler ve ekonomiler vardır. Bunlar teknoloji üretirler, çip, nano, gelişmiş malzeme ve yazılım teknolojileri gibi. Şu an Türkiye Cumhuriyeti devleti, bunların farkındadır ve yüksek katma değer üreten teknolojilerin ülkemizde filizlenmesi, gelişmesi, patentlenmesi ve dünya piyasalarında rekabet edebilmesi için uygun ortamların ve teknolojik platformlarının oluşturulması yönünde, planlama ve çalışmalar yapmaktadır" diye konuştu.

Duysak, bu çalışmaların temel olarak üç ana yönü bulunduğunu bunların, üniversitelerde merkezi laboratuvarların kurulması, üniversite sanayi iş birliği kapsamında teknokentlerin oluşturulması ve Ar-Ge projelerinin devlet tarafından desteklenmesi olduğunu aktardı.

Kütahya'nın her üç destekten de faydalandığını anlatan Duysak, şöyle konuştu:

"Şu an Türkiye'nin 37'nci  teknokenti olarak 11 firma, 3 milyon 500 bin işlem hacmi, birçok büyük projeleriyle faaliyettedir. Üniversitedeki bilim insanlarımız, bu yıl itibariyle 10 milyon lira üzerinde parasal büyüklüğe sahip bilimsel projeler yürütmektedir. Kütahya'da, teknolojik çalışmaların yapılabilmesine olanak veren, uygun bir bilimsel platform oluşturan İLTEM, Dumlupınar Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur ve aktif olarak hizmet vermektedir. İLTEM'in hizmet yelpazesi çok geniştir. Kanser ve Gen Araştırma Laboratuvarı, Malzeme Karakterizasyon Laboratuvarı, Tersine Mühendislik Laboratuvarı, Dental Tasarım Laboratuvarı hatta Takı Tasarım Laboratuvarı olmak üzere 10'un üzerinde birim ile araştırmacı ve sanayicilerimizin hizmetindeyiz. Her bir laboratuvar kendi içinde bir gelişmiş merkez olup, özel bir ilgiyi hak etmektedir. İLTEM oluşturulurken bazı prensipler çerçevesinde hareket ettik. Öncelikle üniversitemizdeki bilim insanlarının kapasiteleri, kabiliyetleri ve Kütahya sanayisinin ihtiyaçları göz önünde bulunduruldu. Genel ülke ihtiyaçları da göz edilerek laboratuvarlarımızı kurduk."

Duysak, Kütahya ve çevre illerdeki çini, porselen, tuğla, maden makine ve tüm sanayiye hizmet sunduklarını aktardı.

İLTEM'deki Malzeme Karakterizasyon ve Tersine Mühendislik birimleri vasıtası ile her türlü malzemenin fiziksel ve kimyasal analizini yapabilecek donanıma sahip olduklarını dile getiren Duysak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlık sektöründe, Gen ve Kanser Araştırma Laboratuvarı ile Kütahya'daki hastanelerimizin laboratuvar analiz ihtiyaçlarının çoğunluğuna cevap verebilir durumdayız. Dental Tasarım Laboratuvarı ile de diş protez alanında çok yakında hizmet vermeye başlayacağız. Takı tasarım birimimiz ile görsel sanatlar alanında altın, gümüş ve diğer malzemelerden çeşitli takılardan, promosyon hediyelik eşyalara kadar tasarım ve üretim yapabilmekteyiz. Gururla söyleyebiliriz ki çok modern cihazlar ve yetişmiş insan gücümüzle, çok özel laboratuvarlarımızla hizmet vermekteyiz."

Duysak, İLTEM'in kurulmasında katkıları olan devlet büyükleri ile DPÜ Rektörü Ahmet Karaaslan'a teşekkür ederek, hayırlı bir hizmet olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı