UNESCO'nun Kudüs kararı

UNESCO'nun Kudüs kararı

Filistin yönetimi, UNESCO'nun İsrail'in Mescid-i Aksa'nın bulunduğu bölgedeki kazı çalışmalarından duyulan endişeye ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşıladı

RAMALLAH (AA) - Filistin yönetimi, Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü ( UNESCO) Dünya Miras Komitesinin, İsrail'in Mescid-i Aksa'nın bulunduğu bölgede yasal olmayan kazı çalışmalarından duyulan endişeye ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, yaptığı yazılı açıklamada, UNESCO'nun kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, söz konusu kararın, Arap Filistinlilerin Kudüs'teki hakkını teyit ettiğini belirtti.

Kudüs'ün, saldırılar ve sistematik tahripten korunması için ortak çalışmanın gerekliliğini vurgulayan Maliki, kentteki Filistin varlığının silinmeye ve Yahudileştirilmeye çalışıldığını kaydetti.

Maliki, UNESCO'nun, işgal güçlerinin tarih, demografi ve kültürel mirası bozmaya yönelik çalışmalarını kabul etmediğini, Kudüs'ün tehdit altında olduğuna ve dünya mirasının başkenti olarak kalmasına karar verdiğini aktardı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat ise yaptığı yazılı açıklamada, UNESCO'nun Kudüs, İslam ve Hristiyan dinine ait kutsal değerlere ilişkin kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, İsrail'e söz konusu karara saygı duyması çağrısında bulundu.

İsrail'in, Kudüs'ün tarihi kimliğini değiştirmeye yönelik çalışmalarının 1967'de kentin işgalinden bu yana devam ettiğini belirten Ureykat, İsrail'in, Kudüs'ü kendine ilhak etme hedefiyle planlanmış koordineli bir kampanya yürüttüğünü ve bunu meşrulaştırmak için arkeolojik çalışma gerekçesini öne sürdüğünü ifade etti.

Ureykat, Kudüs'ün, İsrail yanlısı aşırı gruplar ve hükümetler tarafından uygulanan tehdit, sistematik tahrik ve provokasyona açık olduğunu belirtti.

Dünya Miras Komitesinde bugün kabul edilen kararda, "İsrailli işgalci yetkililerin ve iskan edilen yerlere yerleştirilen grupların, Doğu Kudüs'teki eski şehirde, Mescid-i Aksa'nın bulunduğu bölgedeki yasa dışı arkeolojik çalışmalarından derin endişe duyuyoruz." ifadesine yer verilmişti.

Komite kararında, İsrail'in, UNESCO'nun ilgili sözleşmelerine ve daha önce aldığı kararlara uygun olarak buradaki kazı çalışmalarına derhal son vermesini istemişti.

Türkiye’nin başkanlık yaptığı oturumda, iki heyetin talebiyle yapılan gizli oylamada, karar için 10 "Evet", 2 "Hayır"’, 8 "Çekimser" oy çıkarken bir üye oylamaya katılmamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :