UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı

UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı:- "Geçen yıl 3 milyon civarında olan erken rezervasyon rakamının bu yıl bayramdan önce 4 milyonu geçeceğini hatta 4 milyon 300 bini bulacağını söylemiştik. Beklentimizin üzerinde, 4 milyon 750 bin civarında gerçekleşti bayram

İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Geçen yıl 3 milyon civarında olan erken rezervasyon rakamının bu yıl bayramdan önce 4 milyonu geçeceğini hatta 4 milyon 300 bini bulacağını söylemiştik. Beklentimizin üzerinde, 4 milyon 750 bin civarında gerçekleşti bayram turizminin kapasitesi." dedi.

Avcı, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı kapsamında bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantı kapsamında bin 500'ün üzerinde katılımcının İstanbul'da ağırlandığını kaydeden Avcı, Türkiye'nin geçen yıl UNESCO tarihinde bir ülkenin aldığı en büyük oyu alarak komiteye seçildiğini ve komite çalışmalarında etkin biçimde yer aldığını söyledi.

Avcı, toplantının İstanbul'da yapılmasının uluslararası toplumun Türkiye'ye desteğini gösterdiğini vurgulayarak, "Özellikle İstanbul'daki son terör saldırılarından sonra UNESCO'nun bu ölçekteki bir toplantıyı İstanbul'da yapması, teröre karşı verilmiş en güzel cevaplardan biri oldu. Biz başından beri terörle mücadelenin tek tek ülkelerin meselesi olmadığını, bütün uluslararası camianın müşterek meselesi olduğunu ve ancak ortak bir eylemle, kararlılıkla işlerin üstesinden gelinebileceğini, uluslararası dayanışmayı zorunlu kıldığını vurguluyoruz." diye konuştu.

- "Türkiye ile Rusya arasında ortak irade oluştu"

Soruları da yanıtlayan Avcı, Rusya ile sürdürülen temasların sonucu olarak Rusya ile Türkiye arasında her alanda olduğu gibi turizm alanında da ilişkilerin eskisinden daha iyi bir duruma getirilmesi için ortak iradenin oluştuğunu ve bunun sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti. Avcı, "Bunu sadece plaj ve şantiyeler açısından değil aynı zamanda ilkesel olarak doğru bir tutum olduğu için de desteklememiz gerekir. Türkiye ve Rusya gibi iki büyük komşuya yakışan, komşuluk düzeyini olabildiğince yükseltmektir. Türkiye'de de Rusya'da da bu siyasi irade oluşmuştur. Bunun sevindirici sonuçlarını da sadece turizm alanında değil, her alanda almaya başlıyoruz. Bu arada charter uçuşlarının başlaması vesaire gibi teknik konularda görüşmeler devam ediyor. Zannediyorum yakın zamanda bunlarla ilgili pürüzler de giderilmiş olacak." dedi.

Avcı, 9 günlük bayram tatilinin iç turizme ivme kazandıracağını ve turizm bölgelerinin hareketleneceğini dile getirdiklerini aktararak, "Geçen yıla göre mukayese ettiğimiz zaman geçen yıl 3 milyon civarında olan erken rezervasyon rakamının bu yıl bayramdan önce 4 milyonu geçeceğini hatta 4 milyon 300 bini bulacağını söylemiştik. Beklentimizin üzerinde, 4 milyon 750 bin civarında gerçekleşti bayram turizminin kapasitesi. Önümüzde yine uzun bir bayram tatili var, Kurban Bayramı. Hem turizm işletmecilerimiz hem de tatile çıkmayı düşünenler bu bayramdaki tecrübeden de istifade ederek erken rezervasyonlarını yaptıracaklardır, olabildiğince erken planlamalarını yapacaklardır." diye konuştu.

- "Uluslararası camianın ve UNESCO üyesi ülkelerin ellerini cebine atması gerekiyor"

Türkiye'nin Dünya Miras Komitesi'ne yaptığı katkının payının yüzde 1'den yüzde 2'ye çıkartıldığını hatırlatan Avcı, Türkiye'nin çalışmalarının bununla sınırlı kalmadığını, turizm bölgelerindeki kültürel miras alanlarının daha iyi tanıtılması ve oralardaki hizmetlerin daha da iyileştirilmesi için bölgelerdeki yerel yönetimlerin de katkılarının artırıldığını anlattı.

Avcı, mali sıkıntının aşılması için tek başına Türkiye'nin katkısının yeterli olmayacağına işaret ederek, "Uluslararası camianın ve UNESCO üyesi ülkelerin ellerini cebine atması gerekiyor." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, bir soru üzerine, "Terör örgütlerinin kültürel miras alanlarına verdiği zarardan söz ederken, özellikle ülkemizde hatta kısmen Suriye'de de PKK terör örgütünün kültür varlıklarına verdiği zararın boyutlarını bugün hepimiz Diyarbakır'da da Nusaybin'de de görüyoruz. Diyarbakır Sur içi ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Kültür Mirası'na dahil edilmesi hükümetimizin girişimiyle gerçekleşmiştir. Bugün de gerek Diyarbakır'da gerek başka yerlerde tarihi eserlere verilen zararın onarılması, giderilmesi için Türkiye sözleşmedeki kuralları ve yönlendirmeleri uygulayarak elinden geleni yapıyor ve yapacak. Buradaki tahribatın, verilen zararların sorumlusunun, bölgede sadece insan canına değil, kültürel değerlere saldıran PKK terör örgütü olduğunu bir kere daha vurgulamak istiyorum. Bununla mücadele her alanda olduğu gibi bu alanda sürüyor, sürecek." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler