"Umutlar yaza kaldı"

"Umutlar yaza kaldı"

Türk-İş Konya İl temsilcisi Necati Kökat “ Dört kişilik ailenin açlık sınırı 1.308 TL, yoksulluk sınırı 4.259 TL, mutfak enflasyonu aylık yüzde 4.04; son oniki aylık yüzde 15.67 oranında kış şartlarından dolayı enflasyon düşmedi. Umutlar yaza kaldı. Bir k

Şubat 2015 ayı Açlık-Yoksulluk sınırını değerlendiren Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat” Türkiye’de enflasyon ve faiz oranı tartışmaları gündemde yerini ve ağırlığını korurken, çalışanları yakından ilgilendiren temel gıda maddelerindeki fiyat artışları, bu sefer olumsuz seyreden kış şartlarına bağlı olarak, aile bütçesini olumsuz etkilemeye devam etti.

TÜRK-İŞ araştırmasına göre 2015 Şubat ayı itibariyle;  Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmasıØ gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.307,55 TL,  Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4.259,13 TL olarak hesaplanmıştır. Aile bütçesinde, özellikle dar ve sabit gelirli kesimler açısından önemli ağırlığı bulunan gıda harcamasındaki artışın bir nedeni, olumsuz seyreden kış koşulları nedeniyle pazara sevkıyatı azalan yaş sebze-meyve oldu. Çoğu pazarda bazı tezgâhların açılmadığı görüldü. Sadece tek bir çalışanın yaşama maliyeti bu ay 1.593 TL olarak hesaplandı. Yılbaşından bu yana geçerli olan yeni net asgari ücretin 949 TL olduğu dikkate alındığında, çalışanların karşı karşıya kaldığı geçim koşullarının ağırlığı ortaya çıkmaktadır. TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 2015 yılının ilk iki ayı itibariyle 75 TL ve önceki yılın aynı ayına göre 177 TL artış göstermiştir. Yoksulluk sınırındaki artış ise aynı dönemler için sırasıyla 245 TL ve 577 TL’dir.   TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında 2015 Şubat ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle olmuştur:  Dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari· harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,04 oranında arttı.  Bir önceki yılın son ayına göre iki ayda artış oranı yüzde 6,10’dur. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 15,67 oldu.