Umuda yolculuğun turizmin gölgesindeki "acı yüzü"

Umuda yolculuğun turizmin gölgesindeki "acı yüzü"

İç karışıklık ya da savaş nedeniyle Suriye, Myanmar, Afganistan, Filistin, Irak gibi ülkelerden kaçan ve daha iyi bir yaşam için Avrupa'ya ulaşmaya çalışan kaçakların en sık kullandığı güzergahlardan biri Muğla- "Umuda yolculuk" için kişi başı bin-2 bin d

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - ALİ BALLI - Muğla ve denize kıyısı bulunan turistik ilçeleri, iç karışıklık ya da savaş yaşanan ülkelerden kaçarak daha iyi bir yaşam için Avrupa'ya gitmek isteyen kaçakların en yoğun kullandığı güzergahlar arasında yer alıyor.

Binlerce kilometre uzaktan ülkesinden koparak Türkiye'ye gelen, irtibata geçtikleri "insan kaçakçıları" tarafından çeşitli vaatlerle Muğla'nın turistik ilçelerindeki sahillere getirilen kaçakların ilk durağı, bölgedeki ormanlık araziler, geceleri ise denize yakın kıyı kesimler oluyor.

Rahat gizlendikleri için bu bölgeleri tercih eden kaçaklar, lastik botlarla Ege Denizi'ni aşıp Yunanistan'ın Kos ve Simi adalarına geçmek için bölgede saklanıyor. Umuda yolculuğa kişi başı bin-bin 500 dolar ödeyerek başlayan kaçaklardan çoğu hayaline Avrupa'da yeni bir yaşam kurma hayaline kavuşamadan yaşamını yitiriyor.  

- Bebeklerle yola çıkıyorlar

Bebek bekleyen eşleri ya da yeni dünyaya gelen bebekleriyle "umut yolculuğu"na çıkan kaçaklar, uygun ortamın oluşmasının ardından beraberlerinde getirdikleri lastik botlar, can yelekleri ve diğer malzemelerle deniz kıyısına ulaşıyor. Tehlikeli yolculuk öncesi sayıları 15-40 arasında değişen kaçaklar, şişme botlarla Kos ve Simi adalarına doğru yola çıkıyor.

Yolculukları sırasında Türk ve Yunan sahil güvenlik ekiplerine yakalanmadan komşu adalara ulaşanlar ise buradan Avrupa ülkelerine geçmek için yeni bir mücadeleye girişiyor. 

Bodrum'da dün çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 12 kaçak yaşamını yitirmiş, 16 kişi kurtarılmış 3 kişi ise kaybolmuştu. Tekneleri batan kaçaklardan kurtulanlar ise ya çocuklarını ya eşlerini kaybetmişti.

-"Ekipler 24 saat devriye görevi yapıyor"

Muğla Valisi Amir Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bodrum'da 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek ülkelerini ekonomik sorunlar veya siyasi baskılar nedeniyle terk eden kaçakların, daha cazip yaşama kavuşma hayali ile bu yola başvurduğunu anımsattı. 

Marmaris Sahil Güvenlik Grup Komutanlığına bağlı Bodrum, Marmaris, Datça ve Dalaman'daki ekiplerin öncelikle insan yaşamı için çalıştığını bildiren Çiçek, bu personelin bölgede 24 saat devriye görevi yaptığını söyledi.

Ekiplerin yaptıkları kontrollerde ilk amaçlarının bölgedeki kaçakların sağ kurtarılması olduğunu vurgulayan Çiçek, bunun için de denizden ve havadan var güçleriyle çalıştıklarını dile getirdi.

Bölgeye genellikle Suriye, Myanmar, Afganistan, Filistin ve Irak gibi ülkelerden kaçakların geldiğine işaret eden Çiçek, "Datça, Bodrum, Marmaris, Dalaman sahillerinde ve açıklarında karada jandarma ekipleri, denizde ise Sahil Güvenlik ekipleri gerekli önlemleri alıyor fakat bölgeye gelen kaçaklar fırsat buldukça değişik yollardan uygun olmayan bot ve yeleklerle Kos ve Simi adalarına geçmeye çalışıyor” diye konuştu.

 -"400 kaçağı kamplara gönderdik"

Muğla ve ilçelerinde düzensiz göçe karşı çalışmaların aralıksız sürdüğünü anlatan Çiçek, şu bilgileri verdi:

"2015 yılında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından gerçekleştirilen bin 203 olayda 43 bin 82 kişi kurtarıldı. 56 göçmen kaçakçısı da yakalanarak tutuklandı. Kaçak sayısındaki artış geçen yıla oranla yaklaşık 3 kat arttı. Muğla bir turizm merkezi. Suriyelilerin bölgemizde çalışabilecekleri herhangi bir alan yok. Geçtiğimiz günlerde de Bodrum'dan yaklaşık 400 kişiyi ülkenin değişik illerindeki kamplara gönderdik."

Bodrum-Marmaris, Dalaman, Köyceğiz ve bazı sahil ilçelerinde Suriye ve diğer ülkelerden gelen göçmenlerin bulunduğunu belirten Vali Çiçek, "Bu kişilerin daha iyi bir ortamda yaşamlarını sürdürebilmeleri için çalışma başlattık. İlk etapta Bodrum Kaymakamlığı, Göç İdaresi, Belediye, Jandarma ve sağlık ekiplerinden oluşan bir komisyon bölgede yaşayanları tespit edecek. Bu kişiler de ikna edilerek Osmaniye Düziçi kampına gönderilecek. Başka bir ile gitmek istiyorsa rızaları ile oraya gönderilecek" ifadesini kullandı.

Vali Çiçek, amaçlarının kaçak geçişlerde yaşanabilecek ölüm ve tehlikelerin önüne geçilmesi olduğunu bildirdi.

 -Kardeşinin dönmesini bekliyor

Öte yandan, Bodrum'da kaçakları taşıyan tekne ve botun batması sonucu 12 kişinin öldüğü olayda, boğulmak üzereyken kurtarılan Suriye uyruklu Ömer Moksin denizde kaybolan kardeşinin bulunması için göz yaşı döküyor.

Sağ kurtulduğuna sevinemediğini kaydeden Moksin, yetkililerden denizde kaybolan 17 yaşındaki kardeşi Bekir Moksin'in bulunması için yardım istedi.

Moksin, Suriye'deki iç savaştan kaçıp yurtdışına geçmeye çalıştıklarını, 10 kişilik bota 17 kişi bindiklerini ve kişi başı 2 bin avro ödediklerini anlattı.

Kaçış için Bodrum'a gelen ve ismini açıklamak istemeyen Suriye uyruklu bir kaçak da ülkelerinde yaşanan savaş ortamından kaçarak Avrupa'ya yeni bir hayata başlamak için geldiklerini anlattı.

Avrupa'ya gidip daha iyi bir yaşam sürmek için insan kaçakçılarına ödeme yaptıklarını kaydeden Suriyeli, bir çok tanıdığının geçiş sırasında yakalandığını ya da boğularak hayatını kaybettiğini ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı