Ümmetin ve sömürülen ülkelerin umudu, Türkiye

Ümmetin ve sömürülen ülkelerin umudu, Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sudan ziyaretini ve Sudan’ın Türkiye’ye olan sevgisini değerlendiren Prof. Dr. Salih Yılmaz, " Türkiye, artık ümmetin ve sömürge altındaki ülkelerin umudu olmuştur” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sudan ziyaretini ve Sudan’ın Türkiye’ye olan sevgisini değerlendiren Prof. Dr. Salih Yılmaz, “Türkiye son 10 yıldır özellikle Afrika ülkelerine başta yardımlar olmak üzere ekonomik ve askeri anlamda büyük yatırımlar yapıyor. Türkiye, artık ümmetin ve sömürge altındaki ülkelerin umudu olmuştur” dedi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sudan ziyaretinde, Sudan Parlamentosu ve Hartum Üniversitesi'nde yükselen alkış ve tezâhürat sesleri, fahri doktora unvanı verilmesi, sokaklarda halkın coşkulu karşılamaları, devlet erkanının gösterdiği yüksek misafirperverlik ve medya organlarının ziyarete olan özel ilgisini değerlendirdi. Prof. Dr. Yılmaz Sudan’ın Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir’den Sevakin Adası’nın Türkiye’ye tahsis etme isteğinin önemine de değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sudan ziyaretinde ortaya çıkan ayrıntıları akademik olarak değerlendiren Prof. Dr. Salih Yılmaz, “Türkiye’nin son 10 yılda dış politikada yaptığı atılımlar ile büyük yatırımlar yapıyor” dedi.

salih-yilmaz.jpg

SUDAN, TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülke ziyaretlerinde Türkiye’nin aşka açılımı olduğunu da vurgulayan Yılmaz, “Türkiye son 10 yıldır özellikle Afrika ülkelerine başta yardımlar olmak üzere ekonomik ve askeri anlamda büyük yatırımlar yapıyor. Başta Katar olmak üzere Sudan tarihi miras olarak önemli bir güçtür. Çünkü Kızıldeniz’e sınırı olan Kızıldeniz’den hem ticari anlamda önemli olan bir bölge. Burada geçtiğimiz son 3-5 yıl içerisinde dış kaynaklı olarak bir sorun çıkarıldı ve bölgeye bir şekilde ikiye ayrıldı diyebiliriz. Fakat bu ikiye ayrılma, Sudan’a bir şekilde refah ve huzur getirmedi.

sudan-ziyareti--(3).jpg

SEVAKİN ADASI, TÜRK TARİHİNİN YATTIĞI YER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir’den tahsisini istediği Sevakin Adası’nın önemini dile getirdi. Sevakin Adası’nın, Türk tarihi ve jeopolitik konumu açısından çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, “Sevakin Adası, Cumhurbaşkanımızın dile getirdiği gibi tarihi açıdan Türk tarihi açısından önemli bir yer. Çünkü Osmanlı Devleti 1517’de Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sonucunda bölgeyi fethettiğinde Sevakin Adası’nı özellikle Kızıldeniz’deki ticareti kontrol etmeye ve burada vergi kontrolü yapabilme amacıyla merkez olarak kullanmış. Sevakin Adası doğrudan Osmanlı İstanbul’a bağlı bir ada. Burada Osmanlı beyleri, Osmanlı yöneticileri ikamet etmişler ve şu anda zaten Sevakin Adası’nda var olan 370 civarında binanın önemli bir kısmı Osmanlı mimarisidir. Osmanlıların yaptığı binalardan 2 tane cami bir de gümrük binası bulunuyor. Bu binalar da TİKA tarafından restore edilmiş” dedi.

sudan-ziyareti--(4).jpg

TÜRKLERİN ESKİ YURDU

Sevakin Adası’nın jeopolitik önemine de değinen Yılmaz, Osmanlı Devleti zamanında buranın Hac kafilelerinin geçiş üssü olarak kullandığını söyledi. Hac kafilelerinin burayı durak olarak kullanarak Cidde’ye geçtiklerini anlatan Yılmaz, “Burası tarihi, ticari anlamda önemli bir yol üzerinde kurulmuş ve turizm açısından önemli bir yer.  Türkiye’nin burayı yeniden imar etmesi yeniden binaları tamir etmesiyle birlikte Afrika’nın en güzel Kızıldeniz’in en önemli mevkiinde Türkler’in gururla bir şekilde tekrardan bayraklarını dalgalandırabileceği bir ada ortaya çıkacak.  Aynı zamanda Afrika’daki diğer ülkelerin Sevakin Adası’ndaki Türkler’in etkinliği ve Türkiye’nin bu bölgeyi yeniden imarıyla birlikte Osmanlı eserlerini tüm Afrika’da yeniden imarı konusunda önemli bir adım atılacak diyebiliriz. Türkiye açısından bir nişan Türkiye açısından bir örnek diğer Afrika ülkelerini etkileyecektir. Aynı zamanda Türkiye’nin tarihine sahip çıkması kendi mirasına sahip çıkması açısından da önemli. Bu ada 1882’de Osmanlı idaresinden İngilizlere geçtikten sonra burayı köle ticaretine bir durak olarak kullanmışlar Afrika’dan elde ettikleri köleleri sevakin adası üzerinden tüm dünyaya diğer bölgelere nakletmişler” şeklinde konuştu.

sudan-ziyareti--(1).jpg

TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ TANITMAK AÇISINDAN ÖNEMLİ

Türkiye’nin Afrika ülkeleri tarafından önemine de değinen Prof. Dr. Salih Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kesinlikle Türkiye’nin aynı zamanda Afrika’daki prestiji, Türkiye’nin Afrika’daki tarihine miras çıkma Türkiye’nin bir şekilde kendi gücünü kendi etkinliğini göstermesi açısından önemli bir örnek. Türkiye’nin burada yapacağı bir imar faaliyeti tüm Afrika toplumlarının burayı ziyaret etmesinde burayı turizm alanı olarak bir şekilde şekillendirmesine ve bu sayede bu adayı yapacak Afrika’daki toplumların yapacağı ziyaret sayesinde de hem Türkiye’yi tanıma hem Türk tarihini Türk kültürünü Türkiye’nin gücünü tanıma açısından bir etkisi olacaktır. Cumhurbaşkanının Sudan Cumhurbaşkanıyla yapmış olduğu o konuşmada bu adası Türkiye’ye tahsis etmek istediklerini dile getirdi. Bundan sonra ne olacak görmek lazım beklemek lazım büyük ihtimal turizm alanı olarak kullanılacağı için özel şirketlerin büyük şirketlerin bu işe girme bu işe bir şekilde talep etme durumları olacak. Çünkü gerçekten bu ada turizm açısından çok önemlidir. Burası  sığ bir yerde ve hemen karaya çok yakın tarihi bir özelliği var. Bu açıdan özel şirketlerin buna ilgi göstermesi mümkün onu zamanla görmek lazım beklemek lazım “ Servet R. Çolak – Memleket