UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac Tunus'ta

UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac Tunus'ta

UMH Başkanı Serrac: "Çeşitli uluslararası taraflar, BM'nin Libya'daki planını ve BM Özel Temsilcisinin aşamalarıyla bu planın uygulamaya konulması için harcadığı çabaları destekliyor" "Bu planın en önemli aşaması, siyasi ortam ve güvenlik şartları uygun

TUNUS (AA) - Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi ile görüştü.

Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, başkent Tunus'ta bir araya gelen Serrac ile Sibsi Libya'daki yol haritası ve çözüm konularını ele aldı.

İki taraf arasındaki istişareler kapsamında, Libya'daki siyasi durum ve dünya liderleriyle yaptığı görüşmeler hakkında Sibsi'ye bilgi vermek için Tunus'a geldiğini ifade eden Serrac, "Çeşitli uluslararası taraflar, Birleşmiş Milletlerin (BM) Libya'daki planını ve BM Özel Temsilcisinin aşamalarıyla bu planın uygulamaya konulması için harcadığı çabaları destekliyor. Bu planın en önemli aşaması, siyasi ortam ve güvenlik şartları uygun olduğunda cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılmasıdır." dedi.

Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi de Libya'da tarafları diyalog konusunda cesaretlendiren, kriz için nihai çözüme götüren her türlü çabayı desteklediğini belirterek, Libya'yı içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için karşılıklı tavizler verme çağrısında bulundu.

Tunus, Cezayir ve Mısır Dışişleri Bakanlarının Libya'daki durumu görüşmek üzere pazar günü Tunus'ta bir araya gelmesi bekleniyor.

UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac ile Halife Hafter, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un girişimiyle Paris yakınlarında 25 Temmuz'da bir araya gelmişti. Macron, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Libyalı tarafların ateşkes sağlanması ve 2018'de seçimlerin yapılması konularında anlaştığını bildirmişti.

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, eylül ayında üç aşamalı bir eylem planı önerisinde bulunmuştu. Selame, eylem planının birinci aşamasının Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasını, ikinci aşamasının önceki müzakerelere katılmayan siyasi grupları bir araya getiren ulusal konferans düzenlenmesini, üçüncü aşamasının ise anayasa için bir referandum yapılması ve parlamento ile cumhurbaşkanının da anayasaya uygun bir şekilde seçilmesini öngördüğünü ifade etmişti.

Eylem planı kapsamında Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasıyla ilgili Tunus'ta Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi arasında yapılan müzakerelerin ardından Selame, iki tarafa da anlaşmadaki değişiklikleri içeren yazılı "ortak formülü" teslim etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :