UMEM'e firmaların ilgisi az

UMEM'e firmaların ilgisi az

Muğla'da turizmcilerin Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi'ne yeterince ilgi göstermediği belirtildi

MUĞLA (AA) - Muğla'da, turizm sektöründe çalışacak eleman sıkıntısı yaşanmasına rağmen, cazip imkanlar sunan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi'ne işverenlerin yeterince ilgi göstermediği dikkati çekiyor. 

İş gücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin ortaklaşa düzenlendiği UMEM Beceri'10 Projesi ile ilgili Marmaris Ticaret Odası'nda tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. 

Toplantıda katılımcılara bilgi veren Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Eğitim Birimi Sorumlusu ve UMEM Kurs Yönetim Başkanı Seher Taner Akgün, UMEM Beceri'10'nun kamu ile özel sektörü bir araya getiren ilk proje olduğunu söyledi. 

Projenin Muğla'da 2011'de hayata geçirildiğine işaret eden Akgün, "Muğla, pilot illerden birisi. İlk olarak imalat sektörüne yönelik başladı. Daha sonra Muğla'nın kenti olmasını göz önünde bulundurarak hizmetler sektörünü de projeye dahil ettik. Ancak hayal kırıklığı yaşadık. Sektörden talep gelmeyince kursları açamıyoruz" dedi. 

İşsizlere kurs süresince günlük 25 lira cep harçlığı verildiğini ifade eden Akgün, kurslarda başarılı olarak istihdam edilen kişilerin 42 aya kadar sigorta primlerinin devlet tarafından karşılandığını kaydetti. Akgün, "Muğla'da proje kapsamında 80 kurs düzenlendi. Kurslara bin 174 kişi başvurdu. Başarılı olan 886 kişi istihdama geçti" diye konuştu. 

-"Umursamadılar"

MTO Başkanı Mehmet Baysal da işsizliğe çözüm bularak mesleki beceriyi arttırmak maksadıyla düzenlenen kurslara yeterince ilgi gösterilmemesini eleştirdi. Marmaris'te yaptırdıkları anket sonuçlarına göre iş yerlerinin yüzde 92'sinde boş pozisyon bulunduğunu vurgulayan Baysal, "Proje başladığında 60 şirketi ziyaret ettik ancak hiçbir müracaat alamadık, projeyi umursamadılar. Özellikle otelcilerin bu fırsatı değerlendireceğini düşünüyorduk" ifadelerini kullandu. 

Baysal,  işsizliği ortadan kaldırmak ve hizmet kalitesini artırmak için bu kurslara ilgi gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.   

Kaynak:Haber Kaynağı