"Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali"

"Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali"

Zeytinburnu Belediye Başkanı Aydın:- "Hem bizim havzamızdan, hem de farklı noktalardan göçle kurulmuş, dünyayla bağlantısı, iletişimi çok iyi bir şehir burası. Bu bağlamda bir ilk olarak uluslararası öykü festivali yapılacaksa bu Zeytinburnu'na yakışır di

İSTANBUL (AA) - Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Türkiye'de ilk defa Zeytinburnu Belediyesince düzenlenecek "Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali"ne ilişkin, "Hem bizim havzamızdan, hem de farklı noktalardan göçle kurulmuş, dünyayla bağlantısı, iletişimi çok iyi bir şehir burası. Bu bağlamda bir ilk olarak uluslararası öykü festivali yapılacaksa bu Zeytinburnu'na yakışır diye düşündük" dedi.

Festivalin basın toplantısında AA muhabirine açıklama yapan Aydın, belediyecilikte fen ve imarla ilgili hizmetler, sosyal belediyecilik ve kültürel belediyecilik olmak üzere üç ayak olduğunu ve kültür alanında birçok faaliyette bulunduklarını anlattı.

Bu çerçevedeki hizmetlerine, festivalle bir yenisini daha eklediklerini belirten Aydın, kültüre özel önem verdiklerini, festivalin de uluslararası olarak organize edildiğini söyledi.

Aydın, şunları kaydetti:

"Zeytinburnu'nun şöyle bir özelliği var, diyelim ki Çin'in doğu kısmı, Doğu Türkistan olarak nitelendirdiğimiz yerde bizim akrabalarımız var. Bir gerekçeyle kendi memleketlerinden, doğdukları topraklardan çıkarlarsa, Türkiye'ye gelirlerse ilk uğradıkları yer Zeytinburnu olur. Sanki anavatan özlemini burada gidermiş gibi olurlar. Afganistan'daki Türk boyları için de aynı şey geçerlidir. Balkanlardan geçmişte göçle gelenlerin de uğrak noktası Zeytinburnu'dur. Anadolu kentlerinin tamamından Zeytinburnu'na göçle gelinmiştir. İstanbul'un tarihi surlarının giriş kapısı Zeytinburnu'dur. Hem bizim havzamızdan hem de farklı noktalardan göçle kurulmuş, dünyayla bağlantısı, iletişimi çok iyi bir şehir burası. Bu bağlamda bir ilk olarak uluslararası öykü festivali yapılacaksa bu Zeytinburnu'na yakışır diye düşündük."

Festival Danışmanı Cemal Şakar da yurt dışında katıldığı programlarda kardeş coğrafyalardan hiçbir öykücüyü tanımadığını farkettiğini, onların da Türkiyeli yazarları tanımadığını kaydetti.

Şakar, "Türkiye'de yapılacak bütün etkinliklerin artık uluslararası olması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı bir altyapı da oluşturdu TEDA projesiyle... Karşılıklı yazarlar ve yayıncılar birbirini tanıyınca bakanlık çeviri desteği veriyor. Festivalin uluslararası olması bu anlamda çok önemli, karşılıklı birbirimizi tanıyacağız" diye konuştu.

Ankara ve İzmir'de öykü günleri yapıldığını hatırlatan Şakar, bu etkinliklerin daha çok ihtisas toplantısı niteliğinde olduğunu, öykünün sorunlarının öykücülerce konuşulup, dinlendiğini, edebiyatın diğer alanlarından dinleyicisi bulunmadığını dile getirdi.

Şakar, şunları söyledi:

"Biz bir festival yaparsak daha geniş bir tabana ulaşırız diye düşündük. Genellikle edebiyatçılar eserlerinin muhatabına bir türlü taşınamadığından yakınırlar, haklıdırlar da. Festival, konseriyle, öykü dramatizasyonlarıyla daha çekici bir etkinlik. Festivalin önemli bir amacı daha var. Etkinlik festival olarak çekici hale geldiğinde içinde öyküye dair maya taşıyan biri varsa, bu mayayı farkeder önce diye düşünüyoruz, böylece onları doğru isimlere ulaştırma imkanı buluruz."

Festival Koordinatörü Aykut Ertuğrul ise, "Bu tip festivallerde gördüğüm en büyük eksiklik istikrarın sağlanması sıkıntısı, devam etmeyip akim kalması. Bu şöyle bir sorun da doğuruyor, bir şeyi yaptığınızda daha sonra yapacakların da yapmasına engel olmuş oluyorsunuz. Bu yüzden istikrar önemli. Bu festivali de yıllarca devam edecek bir festival olarak planladık ve ilk hamlenin gençlerden gelmesini arzu ederek ilk yılında ağırlıkla genç öykücüleri toparladık. Ardından önümüzdeki yıllarda da farklı kuşaklardan pek çok öykücünün katılımıyla gelenekselleşmesini sağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali, 16 Şubat Salı günü Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde başlayacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :