Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü

Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: - "(Uyuşturucuyla mücadele) Bu işin, açık söyleyelim, narkoterör dediğimiz kısmı var. Dünyanın her yerinde birçok terör örgütleri, Kolombiya'daki Farc gerillalarından, Tamil gerillalarına, bu milletin başı

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, uyuşturucuyla mücadelenin bir de narkoterör kısmı olduğunu belirterek, "Dünyanın her yerinde birçok terör örgütleri, Kolombiya'daki Farc gerillalarından, Tamil gerillalarına, bu milletin başına bela olan PKK'ya kadar, dünyanın dört bir tarafından tüm terör örgütleri vasıtasıyla uyuşturucu ticareti kullanılıyor." dedi.

Kurtulmuş, eşi Sevgi Kurtulmuş ile "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" kapsamında Yeşilay Genel Merkezi'nde düzenlenen programa katıldı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Rus fotoğraf sanatçısı Irina Popova'nın uyuşturucu bağımlısı çift ile çocuklarının yaşam mücadelesini anlattığı "İnsanlık Namına" başlıklı serginin açılışıyla başlayan programda, çalışmaya ilişkin bilgi aldı.

Kurtulmuş daha sonra, Yeşilay Genel Başkanı Mücahit Öztürk ile üzerinde "Uyuşturucuyla mücadelede ben de varım" yazılı panoyu imzaladı.

İftar programının da düzenlendiği etkinlikte konuşan Kurtulmuş, Yeşilay'ın böylesine önemli bir günde toplumsal duyarlılığı artırmak için çok farklı kesimlerden dostları bir araya getirdiğini anlatarak, teşekkür etti.

Kurtulmuş, bu iftar sofrasının burada kurulmasının bile başlı başına bir hayır olduğunu dile getirerek, "Bir toplumsal duyarlılık göstergesidir. Türkiye'nin gençlerine, geleceğine yapacağımız katkıların bir yerde de burada buluşarak, kendimize karşılıklı olarak bunları itiraf etiğimiz, söz verdiğimiz bir toplantıdır." değerlendirmesini yaptı.

Uyuşturucuyla mücadelenin önemli bir mesele olduğunun altını çizen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Sadece Uyuşturucuyla Mücadele Üst Kurulu Başkanı olarak bunu söylemiyorum, sivil birisi olarak, Numan Kurtulmuş olarak söylüyorum ama ayrıca böyle bir sorumluluk da benim üzerimde olduğu için bu sorumluluğun altında her gün biraz da ezilen birisi olarak, bunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye toplumunda, evet zaman zaman fikirler çok farklı olabiliyor. İnsanlar farklı politik, dünya görüşleri, farklı hayat tarzları, algıları, öncelikleri dolayısıyla neredeyse hemen hemen hiçbir konu etrafında bir araya gelemiyor. Ama öyle konular olmalı, öyle toplumsal duyarlılığımızı müşterekleştireceğimiz alanlar olmalı ki o toplumun her tarafını ilgilendiren konular olsun. İşte onlardan birisi, bugün burada bizi bir araya getiren uyuşturucuyla mücadeledir. Bunun her türlü günlük polemiklerden, her türlü günlük siyasi tartışmalardan farklı olarak ele alınması, en büyük siyasettir."

Kurtulmuş, öncelikli olarak herkesin omuz vererek, artık Türkiye için de tehlike çanlarının çaldığı bu konu için bir an evvel kolları sıvamak gerektiğini kaydetti.

- "Hepimizin bu konuda elimizden geleni yapmamız gerekiyor"

Numan Kurtulmuş, özellikle Batı ülkeleriyle kıyaslandığı zaman Türkiye'de uyuşturucu kullanımı rakamlarının istatistiki olarak geride görüldüğünü belirterek, "Ancak unutmayın ki biz bir zamanlar ne toplumduk. Bırakın uyuşturucu müptelası gençlerimizin olmasını, mahallede olan en ufak yanlışlığın bile birbirimiz tarafından düzeltildiği bir toplumduk." diye konuştu.

Türkiye'de aile ve toplumsal değerlerin Batı ülkeleriyle kıyaslandığı zaman hala son derece güçlü olduğunu dile getiren Kurtulmuş, şu andaki uyuşturucu ve diğer bağımlılık yaratan madde kullanımı oranlarının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, "Dolayısıyla hepimizin müşterek bir çalışma alanı olarak, bir toplumsal duyarlılık alanı olarak, bu konuda elimizden ne geliyorsa onu yapmak mecburiyetimiz vardır. Ben bir kere daha bu konuda Yeşilay'ın ve ilgili tüm kardeşlerimizin ortaya koyacağı tüm çalışmalarda devlet olarak, hükümet olarak yanınızda olacağımızı, her türlü desteği vereceğimizi ifade ediyorum." ifadelerini kullandı.

Allah'ın insanları sayılamayacak kadar çok nimetlerle donatıp dünya hayatına gönderdiğini aktaran Kurtulmuş, bu nimetlerin içerisindeki en önemli iki varlığın akıl ve ruh olduğunu dile getirdi.

Uyuşturucunun hem aklı ele geçirerek kendisine tutsak ettiğine hem de ruhu alıkoyarak kişiyi asosyal yaptığına dikkati çeken Kurtulmuş, bu mücadelenin bunun için çok taraflı sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

- "Gençlerimizi sanatın dallarıyla meşgul etmemiz gerekiyor"

Numan Kurtulmuş, bunun için birbiriyle bağlantılı olan üç halkanın çok önemli olduğuna işaret ederek, bunlardan birinin aile olduğunu söyledi.

Türk toplumunun geniş aile yapısının en önemli özellikleri arasında bulunduğunu aktaran Kurtulmuş, "Zaman zaman bunları kaybediyoruz ama hiç olmazsa başka milletlerle kıyasladığımız zaman ramazanlarda, bayramlarda, düğün ve derneklerimizde geniş aile olarak bir araya geliyor, geniş ailenin bireyler üzerindeki kuşatıcı vasfına, hepimiz bir kere daha şahit oluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu konuda, ailenin son derece iyi bir şekilde uyarılmasının ve çocuklarının uyuşturucu müptelası olmadan önce eğitilmesinin esas olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, bu konudaki ikinci önemli hususun toplum olduğunu ancak bu anlamda mahallenin de kuşatıcı vasfının kaybedilmesiyle eksiklik yaşandığını kaydetti.

Kurtulmuş, yeniden mahalle ve mahalle ruhunun diriltilmesinin gerekliliğini dile getirerek, "Artık belki mahalle çok daha geniş bir anlamda, bu anlamda televizyonlarıyla diğer medya ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplumsal hayatın tüm modern ve postmodern araçlarıyla birlikte belki bunların hepsi bir mahalle. Mahalleyi biraz daha büyük olarak görmemiz lazım. Mahallenin dayanışmasını, en geniş platformlarda ortaya koyabilmemiz lazım." değerlendirmesini yaptı.

Bu konudaki önemli üçüncü meselenin de eğitim olduğunu aktaran Kurtulmuş, artık eskiye göre okulların fiziki kapasitelerinin daha iyi olduğunu ve bununla övündüklerini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, artık Türkiye'nin hemen hemen hiçbir yerinde öğretmen açığının bulunmadığını ancak bu gelişmelerin yetmeyeceğini ifade ederek, eğitim alanı başta olmak üzere, tüm alanlarda yeni bir perspektifle yolun çok daha güçlü yürünmesi gerektiğini vurguladı.

Kurtulmuş, eğitim alanında hem eğitmenlerin insanları bu tür kötü alışkanlıklardan uzak tutacak, toplumsal manevi değerleri milli değerlerle bütünleştirecek niteliklerde olmasının hem de sadece öğretim değil, gençlerin sporla, müzikle, edebiyatla, sanatın tüm kollarıyla eğitilip meşgul edilerek, bu konulardan uzaklaştırılmasının sağlanması gerektiğini belirtti.

- "Uyuşturucunun yer değiştirmesi, terör örgütlerinin marifetiyle yapılıyor"

Numan Kurtulmuş, uyuşturucuyla mücadelenin aynı zamanda eğitimde de yeni bir perspektifin oluşturulmasını zorunlu kıldığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca sadece bunları yapsak bile uyuşturucuyla mücadele, kötü alışkanlıklarla mücadeleyle başa çıkmamız çok kolay değil. Bir de bu işin emniyet kısmı var. Bir de bu işin, açık söyleyelim, narkoterör dediğimiz kısmı var. Dünyanın her yerinde birçok terör örgütleri, Kolombiya'daki Farc gerillalarından, Tamil gerillalarına, bu milletin başına bela olan PKK'ya kadar, dünyanın dört bir tarafından tüm terör örgütleri vasıtasıyla uyuşturucu ticareti kullanılıyor. Uyuşturucuda hem ekim hem dağıtım hem ticareti hem de uluslararası olarak uyuşturucu maddelerinin yer değiştirmesi, terör örgütlerinin marifetiyle yapılıyor. Dolayısıyla bir taraftan eğitim alanında, aile hayatında bu mücadeleyi yapacağız, bunlar işin aslı ama unutmayalım ki narkoterör de dünyada tüm insanlığın başının belasıdır."

Şu günlerde Lice kırsalında emniyet kuvvetleri ile askerin, terör örgütü PKK'yla mücadele ettiğini anımsatan Kurtulmuş, bu örgütün bazı ilçelerde çukurlar kazarak, masum insanlara hayatı dar ettiğini, askerleri, polisleri şehit ettiğini söyledi.

Kurtulmuş, toplantıya gelmeden önce Ordu'nun Ünye ilçesinde, Hakkari Çukurca'da şehit olan Kerim Örtücü'nün cenaze törenine katıldığını anlatarak, "24 yaşında gencecik bir fidan, böylesine hain, böylesine kahpe, böylesine insanlık dışı bir saldırı olamaz." dedi.

- "Uyuşturucuyla Mücadele Köyleri inşa edilecek"

Türk milletinin büyük bir millet olduğunu dile getiren Kurtulmuş, Allahu Ekber dağlarında, Çanakkale'de binlerce, on binlerce insanın kaybedildiğini hatırlattı.

Kurtulmuş, "Biz 72 düvele karşı, küffara karşı 'Ya Allah' diyerek, her cephede savaşmasını bildik, o savaşın da bir ahlakı, hukuku vardı. Biz ölmekten, şehit olmaktan çekinen bir millet değiliz ama savaşın bu kadar adisi, terörün bu kadar aşağılığı, insanlara karşı yapılan saldırının bu kadar gayriinsani olanı olmaz. Cephede düşmanla savaşırsın ama şehirlerimizde, ilçelerimizde kim olduğu bilinmeyen üç-beş eşkıyayla, onların sırtlarını sıvazlayan, onlara her türlü malzemeyi, desteği veren kirli unsurlarla savaşmak inanın ki çok zor bir iştir. Bu zor işin bir kısmı da narkoterördür. Onun için bunları söylüyorum." ifadelerini kullandı.

BM'nin ve uluslararası kuruluşların raporlarında terör örgütü PKK'nın yöneticilerinin uyuşturucu ticaretinin parçası olduğunun yazdığını aktaran Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunlar Türkiye'nin her yerinde bu işin, ilçelerin isimlerini vermeyeyim ama bazı ilçelerde bakıyorsunuz terör örgütü aynı zamanda uyuşturucu baronlarıyla kol kola bu işi yapıyor Bakıyorsunuz Afganistan'da, başka yerlerde terör örgütleri aynı zamanda uyuşturucu baronlarının taşeronluğunu yapıyor. Böylesine önemli bir mücadeleyi sürdürüyoruz. Sadece dünyadaki bu uyuşturucu ticaretinin yıllık miktarı 1,3 trilyon dolardır. Böylesine büyük bir rakam, bu terör örgütlerine güç veriyor, onlara kuvvet veriyor. Dolayısıyla bu mücadele, aynı zamanda terörle mücadelenin de bir parçasıdır. Terör örgütleri, aynı zamanda gençlerimizin hayattan koparılmasını, yalnızlaştırılmasını, umutsuzlaştırılmasını, kimsesiz hale getirilmesini, elinden tutacak kimsenin kalmamasını, sadece kendi ticaretinin içerisinde pay aldıkları bu uyuşturucu baronlarının ticaretinin içerisinde yer alan birer bağımlı piyon haline gelmelerini istiyor. Buna karşı milletçe mücadele edeceğiz. İnşallah her alanda elimizdeki tüm imkanları kullanarak, bu mücadeleyi en güzel şekilde kazanacağız."

Kurtulmuş, bu konunun toplumsal duyarlılık meselesi olduğuna değinerek, bu konuda kim nasıl yer almak isterse devlet ve hükümet olarak onların önlerini açarak, çalışmalarını kolaylaştıracaklarını ifade etti.

Gençlerin alışkanlık kazanmadan uyarılmasının, alışkanlık kazananların da bir şekilde kurtarılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, bunun için de her türlü donanımı olan, mesleki becerileri öğreten ve insanların hayatın içerisinde yer almasını sağlayan Uyuşturucuyla Mücadele Köyleri inşa edeceklerini söyledi.

Kurtulmuş, sivil toplum kuruluşlarının, iş dünyasının, vakıf ve derneklerin de bu projenin içerisinde yer alması gerektiğine işaret ederek, bu mücadeleyi Türkiye olarak kazanacaklarını kaydetti.

Etkinlik, Kurtulmuş ile programa katılan sanatçı, iş adamı ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin aile fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.


Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :