Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu

Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu

Ekonomi Bakanı Zeybekci:

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Aklını kullananlar Türkmenistan'da yerini alsın. Türkmenistan'da üssünü kursun. Türkmenistan herşeyin orta yerinde bir ülke. Biz bunu önemsiyoruz ve bunu ıskalamayacağız" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu'nda konuşan Zeybekci, bugün yaklaşık bin yıldır uyuyan bir devin yeniden konuşulmaya başlandığını belirtti. 

İpekyolu'nu ekonominin omurgasına benzeten Zeybekci, "Ekonominin omurgasını oynattığınız zaman ya da arada kopukluklar olduğu zaman bugüne kadarki sıkıntılar yaşanıyor. Aradaki bağı koparttığınız zaman gerek sosyal gerek siyasal gerek finansal ve gerekse diğer bağlantılar hemen hemen ayakları üzerinde duramaz hale geliyor. Dünyada 1980'li yıllarda siyasi blokların yıkılmasından sonra görüldü ki son dönemlerde bağlayıcı tek bir unsur var. O da ekonomik anlamda menfaatlerin bağladığı organizmalar. Son on yıla girdiğimizde dünya yeniden yapılanıyor" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği ve ABD'nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ile dünya ekonomisinin yüzde 50'sini temsil eden bir bloğun oluşmaya başlaması ve bu oluşan blokla doğudan batıya kayan bir ekonomi ekseninin olduğunun görüldüğünü söyleyen Zeybekci, TTPI, Avrasya Gümrük Birliği, Körfez İşbirliği, Batı Afrika Birliği gibi birlikteliklere bakıldığında dünyanın yeniden kurgulandığını ifade etti. Zeybekci, "Değişmeyen tek şey, bin yıl öncenin omurgası neyse bin yıl sonranın omurgasının da o olduğudur" dedi. 

Bakan Zeybekci, Türkmenistan'ın bin yıl öncenin omurgasının ortasında bulunduğunu, bugün de dünyanın doğalgaz kaynakları anlamında 4. büyük kaynağına sahip olduğunu anımsatarak, "Önümüzdeki dönemle ilgili öngörülere baktığımızda dünyada petrol rezervleri ve petrol kullanımıyla ilgili tereddütlerin oluştuğunu ama doğalgazla ilgili sürecin çok daha uzun ömürlü olduğunu görüyoruz. Türkmenistan hemen Hazar'ın öbür tarafında bir başlangıç, açılış kapısı gibidir. Orta Asya kültürünün de açılış kapısıdır. Artık Hazar bizi ayıran bir deniz değil, bizi birleştiren bir deniz haline geliyor" diye konuştu.

 

- "Pekin'i Londra'ya bağlayacak proje hayat bulacak"

 

 Türkmenistan'ın Türkiye için de çok önemli bir konumda olduğunu anlatan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Türkmenistan, çok farklı özellikleriyle geleceğin ülkesi haline gelecek. Türkmenistan, Ekonomi Bakanı olarak 14 aylık görevim boyunca en çok gittiğim ülke. Toplamda 5 kez gittim. Bu ay sonunda bir kez daha gideceğiz. Bu kez neden gideceğiz? Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye ekonomi ve ulaştırma bakanları olarak bir mini zirve yapacağız. Bizi ayıran Hazar'ı, bizi birleştiren bir köprü yapacağız. Türkiye üzerinden giden tüm tekerlekli araçların Hazar üzerinden Türkmenistan'a ve oradan da Asya'ya geçişi sağlanacak. Aynı şekilde bu sene sonu itibarıyla Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan demiryolu projesi bitiyor. Böylece Pekin'i Londra'ya bağlayacak proje hayat bulacak."

İpekyolu'nun yeniden uyanışını, barış ve huzur hattına dönüşmesini çok önemsediklerini vurgulayan Zeybekci, "Eğer aranızda herhangi bir ekonomik bağ yoksa ve kaybedecek bir şeyiniz yoksa kavga etmeniz çok kolay hale gelir. Kavga ettiğinizde kırılacak menfaat ne kadar çoksa birbirinize yan gözle bakarken bile düşünürsünüz. Dünyada ekonomik anlamda sağlam bir temele oturmayan hiçbir ilişki sürdürülebilir, uzun ömürlü ve güçlü değildir. Barış ve kardeşlik için bu gerekli. Bu yüzden ekonomik ve ticari ilişkilerimiz çok derin olmalı" şeklinde konuştu.

Aynı milletin iki devleti olarak ticarette arada hiçbir sınırın ve kısıtlamanın olmamasını ilk hedef olarak belirlediklerini ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bunu nasıl sağlayacağız? Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı olarak, Türkmenistan'ın menfaatlerini öncelikle düşüneceğim. Onun menfaatlerini en üst düzeye nasıl çıkartacağım ona bakacağım. Türkmenistan'dan daha fazla nasıl ithalat yapabiliriz ona bakacağım. Benim işim ihracatı maksimize ve ithalatı minimize etmek ama Türkmenistan sözkonusu olduğunda bunu daha farklı görüyorum. Türkmensitan bakanlarını da Türkiye'nin bakanları olarak görüyorum."

Türkmenistan'ın Türkiye'nin bütün sektörleri için önemli olduğunu ifade eden Zeybekci, iki ülke arasında yaklaşık 6 milyar dolarlık ticaret hacminin olduğunu söyledi.

Türkmenistan'ın diğer taraftan altyapı ve inşaat işinde 50 milyar doların üzerinde iş yapılan bir ülke olduğuna işaret eden Zeybekci, "2013 yılında sadece 10,7 milyar dolarlık iş alındı. 2014 yılında da önemli projelerin altına imza atıldı. Kalıcı olan bu değil. Kalıcı olan Türk ve Türkmen şirketlerin güç birliği ve ortaklıklar oluşturarak yatırım yapmaları. Daha önemli olan Türk ve Türkmen şirketlerinin bir araya gelerek 3. ülkelerde iş yapmaları. Bu coğrafyada hiç kimse değişim ve dönüşümün önünde duramaz. Çağı yakalarken Türkiye ve Türkmenistan işbirliği yapmalı. Aklını kullananlar Türkmenistan'da yerini alsın. Türkmenistan'da üssünü kursun. Türkmenistan herşeyin orta yerinde bir ülke. Biz bunu önemsiyoruz ve bunu ıskalamayacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı