Uluslararası Sosyal Bilimler ve Müslümanlar kongresi

Uluslararası Sosyal Bilimler ve Müslümanlar kongresi

Uluslararası Sosyal Bilimler ve Müslümanlar kongresi Konya’da başladı

Konya Büyükşehir Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfı işbirliği tarafından ortaklaşa düzenlenen 1. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Müslümanlar Kongresi (International Social Sciences and Muslims Congress) Konya’da başladı.

Bir otelde düzenlenen kongreye Konya Valisi Muammer Erol, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, yaptığı açılış konuşmasında kongre kapsamında dini literatür, siyaset, iktisat ve bu alanların hegemonya ile bağlantısının tartışılacağını söyleyip, kongrenin Batı’nın hegemonik tutumları dışında dünyanın karşı karşıya kaldığı sorunlara, farklı alternatifler geliştirmek adına tasarlandığını belirtti.

Batı hegemonyasının dayattığı uygulamaların toplumumuzu zor durumda bıraktığını belirten Buluş, yaşanan sorunlara Müslümanca bir bakış açısı nasıl olabilir sorusuna cevap arayacaklarını kaydetti. Batıyı reddetmediklerini hatta onların birikimlerine kendi değerlerimizi ekleyerek alternatif yaklaşımlar geliştirmek gerektiğini vurguladı.

 

“İNSANIMIZ KENDİ DEĞERLERİYLE TANIŞMALI”

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, Türkiye’de geçmiş yıllarda Sosyal Bilimlerin bilimsel etkinlik alanının çok dar olduğunu hatırlatarak sözlerine başladı. Yaşanan eksikliklerin son yıllardaki bilim insanlarımızın ortaya koyduğu eleştiri ve önerileriyle ciddi bir zenginlik kazandığını söyleyen Rektör Şeker, bu anlamda Konya’nın da ciddi katkı sağlayan şehirlerden biri olduğunu söyledi..

Nitelikli insan gücünün önemine değinen Şeker, Hegemonya Karşı Hegemonya başlığında ve yapılacak diğer tartışmaların, bir şekilde dönüştürülmüş olan bireylere, kendi insanımıza kendi değerleriyle tanıştırma adına önemli olduğunun altını çizdi. Yeni neslin, Cemil Meriç’le, Nurettin Topçu’yla, Necip Fazıl Kısakürek ile tanışması gerektiğini de söyleyen Şeker, sosyal bilimler alanında yapılmış ya da yapılacak her bir çalışmanın bizim köklerimize referans olarak ulaşmamızı da sağlayacağını kaydetti.

Kongrelerin niceliği gibi niteliğinin artması için gayret göstereceklerini söyleyen şeker emeği geçen herkese teşekkür etti.

“Post Modern Dönemde Oryantalist Düşüncenin Müslümanları”, “Hegemonik Hayat Anlayışında Etik-Ahlak Farkı”, “İlim ve İdeoloji-Hakikat Arayışında Felsefi Bir İkilem”, “Olgu-Değer Ayrımına Dair Algının Teşekkülündeki Dilbilimsel Temeller” gibi başlıklarda uzman kişilerin bildirilerini sunacağı kongre 2 gün boyunca devam edecek.