Uluslararası Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı Antalya'da açıldı

Uluslararası Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı Antalya'da açıldı

Antalya Valisi Türker:- "İnsanların talepleri çeşitleniyor, çıtalar yükseldi, ihtiyaçlar çeşitlendi. Dolayısıyla hem yerel yönetimlerin hem de merkezi yönetimlerin kendilerini buna göre revize etmeleri ihtiyaç olarak ortaya çıktı"- "Antalya Büyükşehir Bel

ANTALYA (AA) - Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım AŞ. (ANFAŞ) tarafından düzenlenen, "5. Uluslararası Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı (AnfaşCityExpo), Antalya Expo Center'da açıldı.

Bazı belediye başkanları ve sektör temsilcilerinin katıldığı fuarın açılış töreninde konuşan Antalya Valisi Muammer Türker, dünyada küreselleşmenin tam gaz devam ettiği bir dönemden geçildiğini, fakat küreselleşmenin muadili olarak bir taraftan da yerelleşmenin yaşandığını söyledi.

Artık şehirlerin marka olarak birbirleriyle çok ciddi bir rekabet içinde olduğunu kaydeden Türker, merkezden bir takım yetkilerin yerele aktarıldığını, teşkilatların yerelleştiğini kaydetti. Hizmetlerin yerelleşmesinin yanı sıra demokratik mekanizmaların da yerelde oluştuğunu anlatan Vali Türker, şöyle konuştu:

"İnsanların talepleri çeşitleniyor, çıtalar yükseldi, ihtiyaçlar çeşitlendi. Dolayısıyla hem yerel yönetimlerin hem de merkezi yönetimlerin kendilerini buna göre revize etmeleri ihtiyaç olarak ortaya çıktı. Organizasyon, iş yapma yöntemleri, hesap verme mekanizmaları da çok önemli. Türkiye'de reform çalışmaları on yıllardır yönetimlerin gündeminde. Toptancı bir yaklaşımla yerel yönetim reformunu bir defa yapıp kurtulmak gibi anlayışlar ortaya çıksa da hayatın devamlılığı içerisinde bunun mümkün olmadığı da görüldü. Onun için adım adım, zamana yayılan yerel yönetim reformları parça parça yapılmak durumunda kalındı. En son bir yıl önce yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası da bunlardan bir tanesiydi. Artık meseleye bakış biraz daha değişti. Büyükşehirlerin havza şeklinde, bölge yönetimi anlamında örgütlenmesinin yolu açıldı."

Mahalli idarelerin hizmet sunumundaki kalitesinin artırılması için en iyi ekipmanlarla ve teknolojilerle donatılmasının da çok önemli olduğunu kaydeden Türker, bugünkü fuarın bu anlamda çok önemli olduğunu bildirdi.

- Vizyon belediyeciliği

Açılış töreninde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise belediyeciliğin insanın yaşamını kolaylaştıran bir beceri sanatı olduğunu ve insanın doğumundan, ölümüne kadar belediyecilik hizmetleriyle hemhal olduğunu söyledi.

Belediyelerin yaşayan bir organizma olarak sürekli değişime uğradığını anlatan Türel, bu çerçevede 60'lı yıllardaki belediyeciliğin tanımının da değiştiğini kaydetti.

Türel, şöyle konuştu:

"60'lı yıllardaki belediyecilik anlayışı 70'li yıllara geldiğimizde yavaş yavaş altyapı belediyeciliği olarak ifade edilmeye başlandı. Daha sonra da belediyeler ihtiyacı olan vatandaşların yanında olan kurumlar olması gerektiğinden sosyal belediyecilik kavramıyla tanıştık. Ancak bu kavram da yavaş yavaş ömrünü tüketiyor. Bundan sonra belediyelerimizin gideceği hedef vizyon belediyeciliğidir. Artık belediyelerimiz çılgın projeleri konuşan belediyeler haline gelmeye başlamıştır. Seçim süreçlerinde hemen hemen bütün belediye başkanlarının karşılaştığı ilk soru (sizin çılgın projeniz var mı?) sorusu olmuştur. Bu, vizyon belediyeciliğinin ortaya çıkarmış olduğu bir gerçek. Artık belediyelerimizin çok farklı vizyonlar ortaya koyan, farklı ufukları artık kendisine hedef seçen bir anlayışla yola devam etmesi gerekiyor."

Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de ülkelerin şehirlerinin birbiriyle yarıştığı ve rekabet ettiği bir dönem içinde bulunulduğunu, artık ülkelerin isimleri anıldığında hemen şehirlerin akla geldiğini kaydetti.

Türkiye'de özellikle son 15-20 yılda belediyecilik konusunda çok önemli gelişmeler kaydedildiğini anlatan Tütüncü, belediyelerin vatandaşa en iyi hizmeti üretebilme imkanlarını aradığını ve bu nedenle birbirleriyle tatlı bir rekabet içerisinde bulunduklarını ifade etti.

Tütüncü, böyle bir ortamda Uluslararası Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı'nın öneminin daha da arttığını, çünkü fuar sayesinde belediyelerin hem teknolojileri takip ettiğini hem de birbirleriyle tecrübe paylaşımında bulunduklarını söyledi.

- Bin 500'ün üzerinde katılımcı bekleniyor

Fuar hakkında bilgi veren ANFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Server Seçer de üç gün sürecek fuara bin 500'ün üzerinde belediye başkanı ve yardımcısının ziyaretçi olarak gelmesinin beklendiğini dile getirdi.

Seçer, belediyelerin yanı sıra Karayolları, Devlet Su İşleri, Devlet Malzeme Ofisi gibi kamu kuruluşları ile kooperatiflerin, organize sanayi sitelerinin ve üniversitelerin alt ve üstyapı ihtiyaçları için tercih ettikleri fuara bu yıl yabancı belediyelerin de ilgisinin büyük olduğunu bildirdi.

İran, Irak, Kosova'nın çeşitli şehirlerinden gelen belediye başkanlarının yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kardeş şehirleri Yalta (Ukrayna), Urumçi (Çin) ve Kunming, Rostov (Rusya), Nürnberg (Almanya) gibi şehirlerin belediye başkanları ve belediye yetkililerinin da fuarı ziyaret edeceklerini kaydeden Seçer, fuarda, belediye ulaşım araçları, geçiş ve aktarma sistemleri, kent mobilyaları, park-bahçe ekipmanları, bahçe-süs bitkileri, peyzaj ekipmanları, ışık, ses, görüntü sistemleri, spor malzemeleri, elektrik, elektronik, bilgisayar otomasyon ve yazılım gibi farklı ürün gruplarının sergileneceğini sözlerine ekledi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :