Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi

Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi

AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Karaaslan:- "Şehir yalnızca dört duvardan ibaret yapılar bütünü olsaydı bir medeniyetten bahsetmek mümkün olmazdı. Ama şehir elbette insanla, tüm yaratılmışlarla, yaşanmışlıklarla birlikte

İSTANBUL (AA) - AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, "Şehir yalnızca dört duvardan ibaret yapılar bütünü olsaydı bir medeniyetten bahsetmek mümkün olmazdı. Ama şehir elbette insanla, tüm yaratılmışlarla, yaşanmışlıklarla birlikte bir bütündür." dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Esenler Belediyesi'nin ev sahipliğinde Dışişleri, Çevre ve Şehircilik, Avrupa Birliği bakanlıkları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iş birliğiyle düzenlenen "Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi"nde konuşan Karaaslan, bu zirvenin İstanbul’da gerçekleştirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Karaaslan, İstanbul’un insanın, doğanın, hastaların, yolcuların, yoksulların, kısaca tüm şehrin ihtiyaçlarını tüm varlığı ile karşılayacak vakıfların bir sivil inisiyatif olarak kurumsallaştığı bir şehir olduğunu belirterek, "Şehir yalnızca dört duvardan ibaret yapılar bütünü olsaydı, yani şehri fiziksel mekanların birlikteliğinden ibaret kavramlarla açıklayabilseydik o zaman bu ruhun tezahür ettiği bir medeniyetten bahsetmek mümkün olmazdı. Ama şehir elbette insanla, tüm yaratılmışlarla, yaşanmışlıklarla birlikte bir bütündür. O nedenle belki de bu bütünün bizlere sunduğu aslında mekanların geleceğe taşınmasında, bütün yaşanmışlıkların ve hislerin tekrar vücut bulmasında bu ve benzeri buluşmaların çok büyük bir önemi olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Şehrin medeniyet olduğunu belirten Karaaslan, şöyle konuştu:

"Şehirlerimizin özellikle düşünsel ama sonra somut projelerle hayata geçecek fikirlere her zamankinden çok ihtiyacı var. İçinde yaşadığımız coğrafya bugün maalesef acıların vuku bulduğu, şehirlerin bütün birikimlerinin zedelendiği ve yok edildiği bir anlama büründü. Bizler bugün gerek siyasette gerek akademik camiada, gerek toplumun bireyi olarak ama en çok sivil toplum örgütleri olarak bu sorumluluğu omuzlarımızda en çok hissettiğimiz dönemde yaşıyoruz. Şehir yaşamın ta kendisidir ve tüm sivil toplum örgütlerinin şehre dair çözüm üretmek gibi, şehirle hemhal olmak gibi, şehrin sorunu kabul etmek gibi bir derdi olmak zorundadır.”

Karaaslan, büyük medeniyetlerin merkezi olan şehirlerin geleceğe taşınacağı değerlerin yalnızca yapılar, eserler olmadığını söyledi.

Yapıların ve eserlerin insanlara hissettirdiği duygu ve anlamın önemli olduğunu vurgulayan Karaslan, "Bugün farklı şehirlerde yaşıyor olsak da bu toplantıya katılan katılımcıların ortak bir dil konuştuğuna şahit olduk. İşte o ortak dil bu coğrafyanın geleceğine taşıma iddiasına sahip olduğu bu birikimdir. O ortak dil aynı acıları, aynı duyguları sanki yanı başında yaşanmış gibi hissettiren bu paylaşımdır. İşte o ortak dil bugün bizim Cumhurbaşkanımız, liderimiz ama aynı zamanda tüm bu acıların, bütün dünyadaki gözyaşlarının bir umuda dönüştüğü Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı