Uluslararası Otomotiv Yedek Parça ve Aksesuarlar Fuarı

Uluslararası Otomotiv Yedek Parça ve Aksesuarlar Fuarı

Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen fuara katılan Türk firmalarının stantları

FRANKFURT (AA) - Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen Uluslararası Otomotiv Yedek Parça ve Aksesuarlar Fuarı'nda (Automechanika) Türk firmalarının stantlarının yoğun ilgi gördüğü bildirildi.

Frankfurt'da 71 ülkeden 4 bin 597 firmanın katıldığı Automechanika'da, Türkiye'yi 264 firma temsil ediyor. Türk firmaları, fuarın ilk gününde ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. 

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, fuara ilk olarak yaklaşık 30 yıl önce katıldıklarını ve Türk firmalarının bu süreçte kendilerini çok geliştirdiğini söyledi.

30 yıl öncesine kıyasla sektördeki Türk firmalarının giderek profesyonelleştiğini ifade eden Dudaroğlu, "Türkiye’nin ihracatında Almanya'nın önemi çok büyük. Burası bizim için vazgeçilmez bir fuar. Aynı zamanda bu fuarın eşdeğeri de İstanbul’da yapılmaya başlandı" diye konuştu.

Dudaroğlu, Türk otonotv sanayisinin gerçekleştirdiği ihracat miktarına ve Türkiye ekonomisine yapılan katkıya dikkati çekti.  

Otomotiv tedarikçileri olarak 190 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Dudaroğlu, "Geldiğimiz noktada da Türkiye otomotiv ihracatının yüzde 45'ini biz yan sanayi firmaları tedarikçileri olarak gerçekleştiriyoruz. Bu yıl yanılmıyorsam 22 milyar dolar ihracat gerçekleştirilecek. Bunun 10 milyar dolarını ve ya biraz daha fazlasını yan sanayi tedarikçi firmaları gerçekleştirecek" şeklinde konuştu.

Dudaroğlu, Rusya ile Batılı ülkeler arasında yaşanan gerginliklerin Türkiye'deki otomotiv sanayisine yansımalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Söz konusu gerginlikten Türkiye’nin faydalanma potansiyeli olduğunu aktaran Dudaroğlu, şöyle devam etti:

"Pazarlar bir anda hemen gelin diye çağırmıyor. Orada yaşanan krizin bize olumlu dönmesi bekleniyor. Nitekim buna ilişkin sinyaller de var. Uzak Doğu burada bizim rakibimiz olma yolunda. Çünkü Ruslar için Çin, önemli bir ülke, önemli bir ortak. 

Otomotivde çok kolay dönüşüm sağlanamaz ama avantajımız var. Özellikle Rusya'daki Avrupa marka araçların parçalarının Türkiye'de temini çok kolay. Çünkü biz üretiyoruz zaten. Yapılacak olan şey, hükumetimizin Rusya ile bir araya gelip bir serbest ticaret anlaşması yapmasıdır."

ABD'nin de önemli bir pazar olduğuna değinen Dudaroğlu, Türkiye'deki ihracatçıların ABD pazarına da önem vermesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

- "Şu an 5 kıtada 70 ülkeye ihracatımız var"

NSK Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ömer Kazangil ise ilk olarak fuara 20 yıl önce fuara tuvalet kenarında 9 metrekarelik bir stantla katıldıklarını, o dönemde yabancı bir ziyaretçinin Türk mallarına bakıyor olmasının bile kendilerini gururlandırdığını anlattı. 

Artık bu dönemim kapandığını ve Türk mallarının gururla Avrupa pazarlarına girdiğini dile getiren Kazangil, "Şu an 5 kıtada 70 ülkeye ihracatımız var. Bunu 100 ülkeye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu konuda arkadaşlarımız çalışıyorlar" dedi.

Şirket olarak en fazla Almanya'ya ihracat yaptıklarını ifade eden Kazangil, şirketin cirosunun yüzde 70'ini Avrupa ülkelerine yapılan ihracattan sağlandığını kaydetti.

Fuarda Türk şirketlerinin geldikleri noktaya dikkati çeken Kazangil, "Rot ve süspansiyon ürünlerinde dünyanın en önemli üreticilerinden biri haline geldik Türkiye olarak. Türkiye’de artık ithal ürün satılamaz hale geldi. Rot ve süspansiyon parçalarındaki mevcut Türk üreticiler, dünyanın en önemli üreticileri arasına girdi ve Türkiye'de ithalatın ayağını kestik" şeklinde konuştu. 

Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici de fuara katılan Türk firmalarının stantlarını gezdi. Fuarın otomotiv sektörü açısından önemine işaret eden Ekici, "Türkiye'den yaklaşık 264 şirket var. Bu çok etkileyici Sanırım  katılım sayısında Türkiye 3 veya 4'üncü sırada. Dışarıda da bayrağımızı gururla dalgalandırıyoruz" dedi.

Otomotivin çok hareketli ve rekabetin yoğun yaşandığı bir sektör olduğunun altını çizen Ekici, fuarda gelişmelerin ve yeniliklerin yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı