"Uluslararası Ortak Değerlerin Avrupa Barışına Etkileri Sempozyumu"

"Uluslararası Ortak Değerlerin Avrupa Barışına Etkileri Sempozyumu"

Eski Devlet Bakanı Aydın:"Avrupa ile şimdi aramız hiç iyi değil. İnşallah iyi olur. Hiçbir zaman 'Türkiye şunu yapmadı, bunu yapmalı, şunu yapmalı'ya falan değil, bütüne bakmak lazım. Batı'da şu anda olup bitenler beni hayrete düşürüyor"

ANKARA (AA) - Eski Devlet Bakanı Mehmet Aydın, "Avrupa ile şimdi aramız hiç iyi değil. İnşallah iyi olur. Hiçbir zaman 'Türkiye şunu yapmadı, bunu yapmalı, şunu yapmalı'ya falan değil, bütüne bakmak lazım. Batı'da şu anda olup bitenler beni hayrete düşürüyor." dedi.

Türkiye Örgün ve Yaygın Eğitim Vakfının (TÖYEV) Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar Yetişkin Eğitimi alanında yürütülen proje kapsamında düzenlediği, "Uluslararası Ortak Değerlerin Avrupa Barışına Etkileri Sempozyumu"nda, Avrupa'da ırkçılık ve yabancı düşmanlığının mevcut durumu, ortak değerler, ırkçılık ve yabancı düşmanlığını tetikleyen sebepler ve çözüm önerileri ele alındı.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yunus Emre Konferans Salonu'ndaki sempozyumun açılışında konuşan Aydın, Türkiye'de din eğitiminin Avrupa ülkelerine göre sağlıklı bir şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Bakanlık yaptığı dönemde Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerinin durumunu da anlatan Mehmet Aydın, Avrupa'nın insan hakları konusuna son yaşanan olaylara kadar daha titizlikle baktığını aktardı.

Eski Devlet Bakanı Aydın, "insan onuruna saygı, hukukun üstünlüğü, adalet, şeffaflık, hesap vermek, hesap sormak, çoğulculuk ve tolerans" değerlerinin hayata geçmemesi halinde demokrasinin olmayacağına işaret ederek, Avrupa'da demokrasinin kırılgan duruma geldiğini ifade etti.

Aydın, Türkiye ve Avrupa ilişkilerini değerlendirerek, "Avrupa ile şimdi aramız hiç iyi değil. İnşallah iyi olur. Hiçbir zaman 'Türkiye şunu yapmadı, bunu yapmalı, şunu yapmalı'ya falan değil, bütüne bakmak lazım. Batı'da şu anda olup bitenler beni hayrete düşürüyor." diye konuştu.

Avrupa'da görünen bazı manzaraların kendisini ürküttüğünü de dile getiren Mehmet Aydın, "Avrupa'da bu olmamalıydı. Bunların içinde en önde olanı da Hollanda. 'Nerede yaşayan Türkler daha mutlu?' derseniz, ben her zaman 'Hollanda'da yaşayan Türkler daha mutlu' derdim bugüne kadar. İnşallah onların mutluluğuna bir zarar gelmez. Orada bir azalma olmaz ve onların mutluluğunda azalma diye bir şey varsa ona sebep olunmaz." ifadelerini kullandı.

TÖYEV Başkanı Ahmet Gül de Ortak Değerlerin Avrupa Barışına Etkileri Projesi'nin 4 yıllık bir çalışma olduğunu belirterek, "Bugün insanların karşı karşıya kaldığı en büyük problem kendisini sevmemesi, sadece kendi ırkının en yukarılarda olduğunu söylemesi ve bundan dolayı da insanlığa karşı bir suç oluşturmasıdır. Biz bu seminerde bunları izleyeceğiz ve sonunda da hem Türkçe hem de İngilizce kitap olarak yayımlayacağız." şeklinde konuştu.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal da sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :