"Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü" sempozyumu

"Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü" sempozyumu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi'nce 9-11 Mart tarihlerinde düzenlenecek sempozyumda, yerli ve yabancı 208 akademisyen 160 tebliğ sunacak- Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Bayram:- "Sempozyuma bu yıl 32'si yabancı 320 baş

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi'nce (KOÜ) bu yıl beşincisi düzenlenen ve 208 akademisyenin 160 bildiri sunacağı "Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü" sempozyumu, 9 Mart'ta başlayacak.

İzmit'te bir restoran düzenlenen basın toplantısında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, kent tarihini ve kültürünü canlı tutmak, kurucu beyleri genç nesillere tanıtmak ve milli-manevi değerlere dayalı tarih şuuru oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen sempozyumun beşincisinin Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahı Orhan Gazi adına düzenleneceğini söyledi.

Bu yılki sempozyumu "Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü" adıyla yapacaklarını belirten Bayram, "Sempozyuma bu yıl 32'si yabancı 320 başvuru oldu. İtalya, Macaristan, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Cezayir, Sırbistan, Azerbaycan ve Kırgızistan'dan 10'u yabancı 208 akademisyenin 160 tebliği kabul edildi. Sempozyuma bu yıl 65 profesör, 25 doçent unvanlı akademisyen katılacak." diye konuştu.

Bayram, sempozyum boyunca açılış ve kapanış oturumlarıyla özel bir oturumun yanı sıra 6 salonda 34 farklı oturum yapılacağını dile getirerek, bu yıl "Tarih Özel Ödülü"nün, Kocaeli tarihi üzerine yaptığı çalışmalar ve sempozyuma sunduğu katkılar dolayısıyla Prof. Dr. Enver Konukçu'ya verileceğini kaydetti.

Sempozyum öncesinde Marmara Bölgesi'nde Orhan Gazi döneminde yapılan eserlerin tek tek fotoğraflandığına dikkati çeken Bayram, "Kocaeli, Sakarya, Kaynaşlı, Düzce, Akçakoca, Zonguldak, Marmara Ereğlisi, Bursa ve Bilecik'e giden ekipler, buralarda Orhan Gazi döneminde yapılan cami, hamam ve kervansaray gibi eserlerin tek tek fotoğrafını çekti. Bu fotoğraflar arasından seçilen 70 eser sempozyum boyunca 'Orhan Gazi Dönemi Yapıları Fotoğraf Sergisi' adı altında sergilenecek." ifadelerini kullandı.

- "Sempozyum marka haline geldi"

Sempozyumun düzenleme kurulu üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi de her yıl şehrin temel taşını oluşturan ve Türk-İslam kültürünün bu coğrafyada yeşermesine vesile olan önemli isimleri sempozyumlara konu edindiklerini anlattı.

Bu yolculuğa 5 yıl önce Gazi Akçakoca'dan aldıkları ilhamla başladıklarını aktaran Selvi, bu sene bütün kurucu beylerin merkezinde yer alan Orhan Gazi ile bütün Marmara Bölgesi'nin, Osmanlı'nın kuruluş sürecini ele almak için yolcukluklarına devam ettiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Selvi, bugün geldikleri noktada ellerinde 14 ciltte 10 bin sayfalık bir külliyat biriktiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bu seneki sempozyumla bunların sayısı 17 cilde çıkacak. Türkiye'de bir şehrin yerel tarihi üzerine bugüne kadar yapılmış olan böyle bir çalışma ve külliyat yok. Tarihçiler, kültür çalışanları, edebiyatçılar, bilim insanları gerçekten Türkiye'de çok güçlü bir altyapıya sahip ama imkan sunulması gerekiyor. Biz ilk yola çıktığımızda 'Acaba ikincisini yapar mıyız?' düşüncesindeydik ama bu sene düzenleyeceğimiz sempozyuma 300'den fazla müracaat oldu. Bu müracaatları kısıtlamak ve yüzde 50 oranında indirmek zorunda kaldık. Kocaeli tarihi sempozyumları artık dünyada, Türkiye'de bir marka haline geldi. Bu tarih sempozyumlarının her bir başlığı, gelecekte bize yeni bir proje inşa edebilecek mahiyettedir."

Konuşmaların ardından geçen yıl düzenlenen "Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü" sempozyumunda sunulan tebliğlerden oluşan 3 ciltlik eser tanıtıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :