Uluslararası Orfoz Çalıştayı

Uluslararası Orfoz Çalıştayı

TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Öztürk:- "Orfoz Akdeniz için biyolojik hazinemiz. Bu yüzden çok önemli. Zıpkınla balık avcılığı sınırlanmalı, trollerle ilgili yeni sınırlamalar gelmeli, daha da önemlisi onlar için koruma alanı oluşturulması gerekiyor"

MUĞLA (AA) - Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, "Orfoz Akdeniz için biyolojik hazinemiz. Bu yüzden çok önemli. Zıpkınla balık avcılığı sınırlanmalı, trollerle ilgili yeni sınırlamalar gelmeli, daha da önemlisi onlar için koruma alanı oluşturulması gerekiyor" dedi.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen "Uluslararası Orfoz Çalıştayı" başladı.

Bodrum'daki bir otelde düzenlenen çalıştaya, Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (TÜDAV) yanı sıra, 7 ülkeden gelen konusunda uzman konuşmacılar katıldı.

TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, lagos ve orfozların koruma altına alındığını, ancak bunun yeterli olmadığını ifade etti.

Türkiye'de orfoz popülasyonunda azalma yaşandığına dikkati çeken Öztürk, şöyle konuştu:

"Bu sene orfoz ve lagos balıklarının avcılığı yasak. Çünkü bu türlerin korunması gerekiyor. Bu türler artık stokları azalmış, yıpranmış durumda. Sahil Güvenlik, Bakanlık neler yapmalı, üniversiteler neler yapmalı, üniversiteler neden yapmalı bu amaçla bu toplantı yapılıyor. Orfozun korunması için Akdeniz ülkeleri ortak çalışmalar yapmalı. Orfoz bizim Akdeniz için biyolojik hazinemiz. Bu yüzden çok önemli. Zıpkınla balık avcılığı sınırlanmalı, trollerle ilgili yeni sınırlamalar gelmeli, daha da önemlisi onlar için koruma alanı oluşturulması gerekiyor."

Öztürk, Gökova bölgesinde 30 yıl önce orfozun çok fazla sayıda görüldüğünü, ancak son dönemlerde hiç görülmediğini söyledi.

İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan da çalıştayın lagos ve orfozlar üzerine yapılmış ilk etkinlik olduğunu kaydetti. Çalıştayın Avrupa düzeyinde de ikinci çalışma özelliği taşıdığını vurgulayan Turan, bu nedenle toplantıda Avrupa ve Afrika'dan da 7 konuşmacı yer aldığını anlattı.

Amaçlarının Türkiye'deki lagos ve orfozlar üzerinde farkındalık oluşturmak olduğunu dile getiren Turan, "Bu balıkların nesilleri yok oluyor ve sayıları düşüyor. Bunları bir şekilde koruma altına almak zorundayız. Aksi halde yeni nesillerimize bunu sunamayacağız." diye konuştu.

Yarın sona erecek toplantıda, orfoz ve lagos balığının korunması için neler yapılması gerekenler ele alınacak.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :