"Uluslararası Onkoloji Günleri"

"Uluslararası Onkoloji Günleri"

Muş'ta, bu yıl 7'ncisi düzenlenen program, kansere karşı el ele yürüyüş yaparak başladı

MUŞ (AA) - Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği tarafından bu yıl 7'ncisi düzenlenen "Uluslararası Onkoloji Günleri", kansere karşı el ele yürüyüşüyle başladı.

Kansere dikkati çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen programa, 14 ülkeden ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinden bilim adamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Muş Belediyesi önünde toplanan katılımcılar, halaylar çekti. Kansere dikkati çekmek için el ele tutuşan katılımcılar, şarkı söyleyerek, Muş Valiliği önüne kadar yürüdü.  

Sağlık Bakanlığı Kanserle Mücadele Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, burada yaptığı konuşmada, kanserin hem Türkiye'yi hem de dünyanın bütün ülkelerini etkileyen çağın hastalığı olduğunu söyledi.

Gerek Birleşmiş Milletler'in gerekse Avrupa Birliği'ne aday ülkelerin 2023 yılına kadar uzanan kanser kontrol programlarını gerçekleştirdiğini belirten Gültekin, "Bakanlık olarak bu programlarda halkımızla el ele vererek, başarılı olmayı ve önümüzdeki yıllarda kanseri kontrol altına almış ülkeler arasına girmeyi hedefliyoruz" dedi.

Kanserle mücadelede sivil toplum örgütlerine çok büyük görevler düştüğünü dile getiren Gültekin, şunları kaydetti:

"Amacımız buradan bir farkındalık hareketi doğurmak. Kansere karşı el ele verebilmek. Tütünle, alkolle ve obeziteyle olan mücadelede ve çok önemli kanser stratejilerinde hep beraber el ele vermek ve başarılı olabilmektir. Özellikle tütün kontrol programında göstermiş olduğumuz başarıları önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kanser istatistiklerinde de göreceğimizi düşünüyoruz. En son kanser istatistiklerimizde erkeklerde akciğer kanseri artış bazının ilk defa beklediğimizden daha az olduğunu ve durakladığını gördük. Bu da bizim için çok iyi bir haber. Önümüzdeki yıllarda tütün kontrol programımızı daha da genişleterek büyüteceğiz."  

Sağlık Bakanlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapan Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Dr. Sertaç Polat da Türkiye'nin tütünle mücadelede dünya lideri olduğunu belirterek, "2008'den 2012 yılına kadar yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımız sigarayı bıraktı. Bunun olumlu etkilerini özellikle kanserde görüyoruz. Muş'taki bu atmosferi gördükten sonra Türkiye'nin bu başarısını da kesinlikle hak ettiğine inanıyoruz" diye konuştu. 

Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği Başkanı Salih Yüce de Onkoloji Günleri'ne, 14 ülkeden gençlik ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığını ifade ederek, kansere karşı dikkati çekmeyi amaçladıklarını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye temsilcisi Dr. Toker Ergüder ise dünyada ve Türkiye'de kanser oranlarının giderek arttığını, farkındalık yaratmak için Muş'ta düzenlenen etkinliklere katıldıklarını vurguladı. 

Katılımcılar, konuşmaların ardından kanser ve madde bağımlılığına karşı slogan atarak, dağıldı.

Uluslararası Onkoloji Günleri, iki gün sürecek.

Kaynak:Haber Kaynağı