Uluslararası Mülteci Kongresi

Uluslararası Mülteci Kongresi

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi, Oxfam ve İKGV'nin düzenlediği kongreye, 27 ülkeden 140 sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılıyor - İGAM Başkanı Metin Çorabatır:- "Uluslararası mülteci sisteminin boşluklarının doldurulması, eksiklerinin biraz daha ka

İSTANBUL (AA) - İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM), İngiltere Merkezli Uluslararası Yardım Kuruluşu Oxfam ve İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) tarafından düzenlenen "Uluslararası Mülteci Kongresi" başladı.

Sütlüce'deki bir otelde düzenlenen kongreye 27 ülkeden 140'ın üzerinde sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılıyor.

Kongreye ilişkin AA muhabirine konuşan İGAM Başkanı Metin Çorabatır, kongre için 6 aylık bir çalışma süreci yaşandığını, dünyanın her yerinden yaklaşık 500 STK ile görüşmeler yapılarak konu başlıklarının belirlendiğini anlattı.

Kongre kapsamında yapılacak oturumlarda ortaya çıkacak sonuç bildirgesiyle eylül ayında BM'de mültecilere yönelik toplantıya olumlu katkı sunmak istediklerini kaydeden Çorabatır, şöyle devam etti:

"Bu toplantının amacı, uluslararası mülteci sisteminin boşluklarının doldurulması, eksiklerinin biraz daha kapatılması çerçevesinde bir çaba olsun istedik. Bu imkanı aslında dünya liderleri 2016 yılında New York'ta, bir deklarasyona imza atarak açtılar bu yolu. Çünkü son 10 küsur yıldır dünya değişiyor. Ülkelerin politikaları, anlayışları ve mülteci olaylarının, göç sorununun niteliği değişiyor. Dolayısıyla mevcut uluslararası sitemin eksiklikleri, kimisi uygulamadaki eksiklikler bunlar ortaya çıktı. Küresel mülteci mutabakatı ve kürsel göç mutabakatı diye bir belge hazırlanması kararlaştırıldı eylül ayındaki BM Genel Kurulu'na sunulmak üzere. Göçle ilgili mutabakat çalışmaları başka bir düzlemde, devletler arasında gidiyor. Mülteci mutabakatı ise BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin koordinasyonunda yürütülüyor. Bu bir fırsat. Bütün yeni düzenlemelerde eksik olan şeylerden birisi, asıl mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerin seslerinin yeteri kadar duyulmaması. Diğeri ise mültecilerin bu süreçlere yeteri kadar dahil olmaması. Biz bu iki grubu, yani ev sahibi ülkelerin STK'ların görüşlerini, mültecilerin kurduğu örgütlerin sorunlarını dinleyerek etkin bir şekilde ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Yıl sonunda eylül ayında dünya liderleri imza atacağı o belgede, kongreden çıkan bir iki görüşü görürsek bu konuda amacımıza ermiş olacağız."

Yarın yapılacak oturumlardan sonra kongrenin sonuç bildirgesinin açıklanacağını belirten Çorabatır, sonuç bildirgesiyle BM'de yapılacak toplantıya net ve kısa önerileri sunmak istediklerini sözlerine ekledi.

Kongreden çıkacak görüş ve çözüm önerileri Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile paylaşılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :