Uluslararası Medeniyetler Şurası

Uluslararası Medeniyetler Şurası

İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şentürk:- "İnsanları tek bir medeniyete mensup kılma çabaları tarih boyunca her zaman başarısız olmuştur. Bu yüzden son iki yüzyıldır şahit olduğumuz tüm dünyayı Batılılaştırma projesi de başarısızlığa mahkumdur"

İSTANBUL (AA) - İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, insanları tek bir medeniyete mensup kılma çabalarının tarih boyunca her zaman başarısız olduğunu belirterek, "Bu yüzden son iki yüzyıldır şahit olduğumuz tüm dünyayı Batılılaştırma projesi de başarısızlığa mahkumdur." dedi.

Şentürk, üniversitelerinin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Medeniyet Şurası'nın açılışında yaptığı konuşmada, dinin medeniyetler çatışmasına bir araç olarak kullanılmasının önüne geçmeyi amaçladıklarını söyledi.

"Medeniyet Şurası" etkinliğini uzunca bir süredir planladıklarını aktaran Prof. Dr. Şentürk, "Amacım Müslüman düşünür ve liderleri bir araya getirip İslam medeniyetinin sorunlarını tartıştırmak ve çözüm aramak için istişare ortamı oluşturmaktı. Son yıllarda bu düşüncem değişti. Küreselleşen dünyamızda Medeniyet Şurası yerine Medeniyetler Şurası düzenlemenin daha yerinde olacağını keşfettim. Şuranın sadece Müslümanlarla sınırlı olmaması, tüm medeniyetlerden insanları içermesi gerektiği kanaatine ulaştım." diye konuştu.

Prof. Dr. Şentürk, küreselleşen dünyada sorunların çözülebilmesi için mutlaka diğer medeniyetlerle koordineli hareket etmek gerektiğine işaret ederek, "İnsanlar arasındaki din, medeniyet, ırk, kültür ve çıkar farklılıkları kaçınılmazdır. Allah insanları 'tanışsınlar' diye böyle yaratmıştır. İnsanları tek bir medeniyete mensup kılma çabaları tarih boyunca her zaman başarısız olmuştur. Bu yüzden son iki yüzyıldır şahit olduğumuz tüm dünyayı Batılılaştırma projesi de başarısızlığa mahkumdur." ifadelerini kullandı.

İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz de üniversite olarak böyle bir sempozyum düzenledikleri için gurur duyduğunu aktardı.

Dün başlayan şurada, 21 ülkeden 85 akademisyen sunum gerçekleştiriyor. Şura, yarın sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :