"Uluslararası Kadın Belediye Başkanları Zirvesi"

"Uluslararası Kadın Belediye Başkanları Zirvesi"

BM Kadın Örgütü Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Direktörü Gisladottir: - "Kadınların müdahil olarak şehir yönetiminde etkin söz sahibi olmaları gerekiyor. Ayrıca kadınların güvenli, emniyetli şehirlerde şiddet ve tacizden uzak yaşamaları sağlanmalı"- Hind

İSTANBUL (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Örgütü Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Direktörü Ingibjorg Solrun Gisladottir, kadınların müdahil olarak şehir yönetiminde etkin söz sahibi olmaları gerektiğini belirterek, "Ayrıca kadınların güvenli, emniyetli şehirlerde şiddet ve tacizden uzak yaşamaları sağlanmalı" dedi. 

Avcılar Belediyesi tarafından gerçekleştirilen "Uluslararası Kadın Belediye Başkanları Zirvesi", İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü Oditoryumu'nda başladı. 

Açılışta konuşan Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, zirvede dünyanın her yerinde seslerini duyuran etkin ve başarılı kadın belediye başkanlarının, deneyim ve birikimlerini paylaşacaklarını anlattı. 

Kadınların şehir yaşamı ve yönetimi üzerindeki etkileri, belediye başkanlarının cinsiyet eşitliği temellerinde kadını özgürleştiren, ekonomik ve sosyal hayata katılımını sağlayan projelerinin ele alınacağını anlatan Benli, İstanbul ve Marmara Bölgesi'nin tek kadın belediye başkanı olduğunu hatırlattı.

Benli, kadınlara yıllar önce seçme-seçilme hakkı verilmesine rağmen az sayıda kadın belediye başkanı olmasının ülkede kadınların siyasete katılımı konusunda özlenen mesafede olunmadığını gösterdiğini dile getirdi. 

Ülkede ve dünyada kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin hız kesmeden devam ettiğini ifade eden Benli, yapmakta oldukları kadın sığınma evine adını verecekleri Özgecan Aslan cinayetinin herkesi derinden yaraladığını vurguladı. 

Handan Toprak Benli, zirvede, belediye başkanlarının kadına yönelik şiddeti önleyen projelerini paylaşacaklarını belirterek, "Hangi siyasi görüşten olursa olsun kadın belediye başkanlarının yılda bir kez toplanıp kadına ve eşitliğe dair neler yapıldığını paylaştığında dünyada eşitsizliklerin ve şiddetin ortadan kalkacağına, barışa yönelik çok önemli adımlar atılacağına inanıyorum" diye konuştu. 

- "Gelecek nesillerin kariyeri şehirlerde gerçekleşecek"

BM Kadın Örgütü Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Direktörü Ingibjorg Solrun Gisladottir, zirvede, şehir ve cinsiyet eşitliği politikasının konuşulacağını söyledi.

Siyasete 30 yıl önce başladığını ve o dönemde yerel yönetime katılan kadınların sayısının az olduğunu hatırlatan Gisladottir, siyasete katılarak cinsiyet eşitliğini ortaya koyacak, aynı zamanda değişimi yaratacak insan olma fırsatlarını da yakaladığını vurguladı. Belediye başkanı olduktan sonra kadınların aktif siyasete katılması için yaptığı çalışmaları ve dünyada yer alan kampanyaları anlatan Gisladottir, şu bilgileri verdi:

"Gelecek nesillerin kariyeri şehirlerde gerçekleşecek. Kadınların müdahil olarak şehir yönetiminde etkin söz sahibi olmaları gerekiyor. Ayrıca kadınların güvenli, emniyetli şehirlerde şiddet ve tacizden uzak yaşamaları sağlanmalı. Kadınlar toplu taşıma araçlarında, semtlerde şiddete ve cinsel tacize uğruyor. Türkiye'de 20 yaşında üniversite öğrencisi Özgecan Aslan şoför tarafından zalimce öldürüldü. Hindistan'dan da aynı şiddet manzaraları yaşandı. Sürdürülebilir ve Güvenli Şehirler Projesi'ni, 20 şehirde faaliyete geçirdik. Fas Marakeş'te ve Yeni Delhi de teknolojinin kullanımıyla kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi hedefleniyor. Cinsel saldırı ve şiddet konusunda kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyoruz."

- "Şehirde Kadın Var"  

Zirvede daha sonra başkanlığını Gisladottir'in yaptığı "Şehirde Kadın Var" başlıklı oturum yapıldı. 

Kosova Gjakova Belediye Başkanı Mimoza Kusari Lila, Kosova'daki seçimlerde belediye başkanlığını kazanan tek kadın aday olduğundan bahsetti. Bölgelerinde 10 bin kişinin yaşadığına işaret eden Lila, "Hızlı bir şekilde belediyeyi organize ettik. Yerel şirketler için vergiyi kaldırdık. Herkes yapılan sözleşmeleri online görebiliyor. En şeffaf belediye olarak ortaya çıktık ve kadınlar için 'Güvenli Evler Projesi' oluşturduk. Kadınlara şiddeti önlemek ve çocuklar için bütçe ayırdık. Dolayısıyla kadınlar için siyaset vahşi bir hayvan değildir. Yerel yönetimlerde değişim için daha fazla kadın yer almalıdır" ifadelerini kullandı.   

Hindistan'dan "Genç Hitli Lider Ödülü" sahibi Soda Belediye Başkanı Chhawi Rajawat, göreve 2010'da kota sistemiyle başladığını anlatarak, kadın liderlerin yerel yönetimlerde aktif rol alması gerektiğini söyledi. Belediye başkanı olduktan sonra kuraklık ve su erişimi konusuna eğildiğini aktaran Rajawat, şunları söyledi:

"Kadın ve çocukların suya ulaşabilmek için çok uzun mesafedeki yerlere gitmeleri gerekiyordu. Su soruna cevap bulmak için bütün köy halkını bir araya getirdik. Suyu kadınlar taşıdığı için şimdiye kadar bu sorun dile getirilmemişti. Köy halkının kullanabileceği tuvalet de yoktu. Bu sorunları çözmek için çalışmaya başladık. Suyun birikmesi için rezervuar kurduk. Şu an kadınlar ve çocuklar suya rahatlıkla erişebiliyor. Kadınlar siyasette yer almalı, kadınlara ve gençlere temel eğitim hakkı verilmeli. Çünkü kadının güçlendirilmesi sevgi, barış ve huzur demektir."

- "Güvenli şehirler oluşturulmalı"

Avrupa Komisyonu Yerel ve Bölgesel Otoriteler Kongre Başkan Yardımcısı ve Pedosa Belediye Başkanı Barbara Toce, kadınların siyasi kararlara katılımının önemine işaret etti. Kadınların şehirlerin ve yerel yönetimlerin gelişiminde büyük rol oynadığını ifade eden Toce, sadece kota sistemiyle değil, kadınların siyasi kariyerinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Güvenli şehirler oluşturulması gerektiğine belirten Toce, "Şiddet ve tacize karşı kampanyalar yürütülüyor. Terörizme karşı da şehirlerin korunması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde bir kongrede Kobani konusu gündeme geldi. Kobani'de kadınlar terörist gruplar tarafından kötü muamele görüyor. Bu gruplar tüm dünyada biliniyor. Tüm dünyada kadınların korunması için çalışmalar yapılmalı. Dünyada farklı bölgelerde kadın dayanışması sağlanabilir" dedi.

Zirveye Yunanistan'dan Kavala Belediye Başkanı Dimitra Tsanaka, Fransa'dan Strasbourg Belediye Başkan Yardımcısı Nawel Rafik Elmrini, Bulgaristan'dan Dobrich Belediye Başkanı Detilina Nikolova, Makedonya'dan Tetovo Belediye Başkanı Teuta Arifi, Filistin'den Bethlehem Belediye Başkanı Vera George Mousa Babıoun, Polonya'dan Varşova Belediye Başkanı Katarzyna Legiewicz de katıldı. 

- Zirve hakkında

Zirvede gerçekleşen diğer iki oturumlarda "Şehirleri Yeniden Şekillendirmek-Kadın Eli", "Kadınlar Aracılığıyla Toplumu Yeniden Şekillendirmek", "Barış ve Kadın" konuları konuşuldu.

Zirvenin ardından konuk ülkelerin sanatçıları, kendi dillerinde müzik ziyafeti sunacak. Yirmi dilde şarkıların seslendirileceği gecenin finali, Avcılar Belediyesi Konservatuvarı'nın "Binbir Çiçek Kadın Korosu"nun söyleyeceği türküler ile yapılacak. Koroya, Türkiye'nin 81 ilinden gelen kadınlar da eşlik edecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :