Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi

Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi

Adalet Bakanı Bozdağ:- "Ülkelerin yargı ve hukuk alanındaki bilgi ve tecrübelerini paylaşmak suretiyle birbirlerinden öğrenmeyi sağlamak ve gelecekte atacakları adımlara ilişkin de yeni farklı formüller üretmek bakımından büyük bir fırsat sunmaktadır. Büt

İSTANBUL (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi'nin ülkelerin yargı ve hukuk alanındaki bilgi ve tecrübelerini paylaşmak suretiyle birbirlerinden öğrenmeyi sağlamak ve gelecekte atacakları adımlara ilişkin de yeni farklı formülller üretmek bakımından büyük bir fırsat sunduğunu söyledi.

Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi kapsamında Filistin, Somali, Nijer ve Makedonya'nın da aralarında bulunduğu 12 adalet bakanıyla ikili görüşmeler yapan Bozdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongrenin bu alanda Türkiye'de gerçekleşen ilk kongre olduğunu söyledi.

Kongreye 48 ayrı ülkeden katılımcının geldiğini ifade eden Bozdağ, 18 adalet bakanı, 13 anayasa mahkemesi ile 12 yargıtay başkanı, Türkiye'deki HSYK gibi yüksek yargı kurumlarının başkan ve temsilcileri ile danıştay başkanlarının da kongrede yer aldığını kaydetti.

Bozdağ, akademisyenler ve hukukçular, alanında markalaşmış isimlerin de bulunduğu yurt dışından 183 kişinin katıldığı kongreye, yurt içinden de hukukçu, akademisyen ve yargı mensuplarının katıldığını, katılımcıların nitelikleri itibarıyla son derece önemli bir kongre olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün kongrenin açılışına katılması ve hitabını, kongreye verilen önem ve değer açısından olumlu bulunduğunu dile getiren Bozdağ, kongrenin bu şekilde dünya kamuoyunda da duyurulduğunu söyledi.

Bozdağ, kongre süresince 13 ayrı başlık altında değişik konularda sunumlar yapıldığını, sonuçta da birtakım önerilerin ortaya çıkacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu bir anlamda da ülkelerin yargı ve hukuk alanındaki bilgi ve tecrübelerini paylaşmak suretiyle birbirlerinden öğrenmeyi sağlamak ve gelecekte atacakları adımlara ilişkin de yeni farklı formüller üretmek bakımından büyük bir fırsat sunmaktadır. Bütün katılımcılar da bu fırsatın farkında. Kongre sonrasında sunumları, tartışmaları eksiksiz bir kitap haline getireceğiz. Hem Türkçe, hem de 5 ayrı dilde yayınlayarak ve katılımcı ülkelere de göndermek suretiyle bu kongrenin çıktılarının kalıcı olması ve onlardan sadece katılımcıların değil, takip eden başka ülkelerin ve hukukçuların da istifadesinin yolunu açacağız."

- 2 yılda bir yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü konuşmasında kongrenin tekrarlanması ve geleneksel hale dönüştürülmesi, kapsamının daha da genişletilmesi konusunda bir talimatının olduğunu dile getiren Bozdağ, Balkanlar hariç Avrupa'yı bu kongreye davet etmediklerini, ancak bir sondaki kongreye, Avrupa, Amerika, Rusya ve Avustralya dahil her bölgeden ve ülkeden davetlilerin olacağı daha geniş katılımla devam edeceğini anlattı.

Bozdağ, kongrenin 2 yılda bir yapılacağını ifade ederek, kongre gündemini ise katılımcı ülkelerle beraber belirlemeyi, kongre süreçlerini de katılımcılarla birlikte yürütmeyi hedeflediklerini, bunun için sekretarya oluşturulacağını söyledi.

Bu şekilde kongrenin hem gelenekselleşeceğini hem de kurumsallaşacağını belirten Bozdağ, "Türkiye'nin hukukuna, hukuksal sorunlarına çözümler ürettiği gibi başka ülkelerin yaşadığı hukuksal sorunlara çözümler üretecek ve hukukun gelişmesine çok büyük katılar sağlayacaktır." diye konuştu.

Kongreye katılan adalet bakanlarının yoğun bir görüşme talebinde bulunduğunu ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

"Konuk adalet bakanları yoğun bir görüşme talebinde bulundular. Onlarla görüşüyorum. Bir kısmıyla görüştüm, kalan kısmıyla da bugün görüşeceğim. Bazı ülkelerin yüksek mahkeme başkanlarının görüşme talepleri oldu. Onlarla da görüşeceğim. Bazı ülkeler ise adalet bakan yardımcılarıyla temsil ediliyor. Onların görüşme talepleri var. Onlarla da görüşeceğiz. Kim görüşme talebinde bulunursa biz herkesle görüşmek, istişare etmek, aramızdaki adli iş birliğini ve hukuksal dayanışmayı geliştirmek için bunu önemsiyoruz. Dün öğleden sonra gece 22.00''ye kadar sürdü. Bugün de 10 civarında görüşmemiz var."

- Kongrede ele alınacak konular

Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi, "Tahkim", "Uluslararası İhalelerde Rekabet", "İkili ve Çok Taraflı Uluslararası Anlaşmalar", "Ombudsmanlık" ve "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması", "İkili ve Çok Taraflı Uluslararası Anlaşmalar" konularının ele alınacağı oturumlarla devam ediyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :